Με εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις, οι οποίες δεν επιτρέπουν, για την ώρα τουλάχιστον, την επίτευξη αμοιβαίας κοινά αποδεκτής λύσης, άρχισε χθες (7/11) η συζήτηση για την ΑΤΑ (Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή) και ο κίνδυνος για διασάλευση της εργατικής ειρήνης είναι πλέον ορατός.
Κατά την χθεσινή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας, οι εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις εμφανίστηκαν αμετάθετες στις πάγιες θέσεις τους έναντι της ΑΤΑ. Από την μία, ΟΕΒ και ΚΕΒΕ αξίωσαν την πλήρη κατάργηση του θεσμού, τον οποίο θεωρούν αναχρονιστικό υποστηρίζοντας ότι η διατήρησή του υποσκάπτει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Από την άλλη, ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ διεμήνυσαν ότι ξεκάθαρος και αμετάθετος στόχος τους, δεν είναι μόνο η διατήρηση της ΑΤΑ, αλλά και η πλήρης απόδοσή της.
Υπό αυτά τα δεδομένα και σε μία προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο και να εξευρεθεί λύση, ο Υπουργός Εργασίας, Κυριάκος Κούσιος, έθεσε χρονοδιάγραμμα έως και τα Χριστούγεννα για κατάληξη σε συναινετική συμφωνία.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Χρονοδιάγραμμα Κούσιου μέχρι τα Χριστούγεννα για ΑΤΑ – Εκ διαμέτρου αντίθετες οι θέσεις εργοδοτών και συντεχνιών
Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιήσει κύκλο επαφών με τους εκπροσώπους των δύο πλευρών για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν προοπτικές για κατάληξη σε συμφωνία, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να καταθέσει γεφυρωτικές προτάσεις για άρση του αδιεξόδου.
Πάντως, ο Υπουργός Εργασίας στις δηλώσεις του μετά τη χθεσινή σύσκεψη ήταν ξεκάθαρος ως προς την τήρηση του χρονοδιαγράμματος που έθεσε, διαμηνύοντας ότι «μέχρι και τα Χριστούγεννα θα πρέπει να έχουμε καταλήξει είτε συναινετικά σε συμφωνία είτε σε αδιέξοδο και προτίθεμαι να τηρήσω αυτό το χρονοδιάγραμμα».
«Αν δεν μπορούμε να καταλήξουμε μέχρι εκείνη την ημερομηνία με σαφήνεια, θα δηλώσω ότι δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία», τόνισε επικαλούμενος, ταυτόχρονα, την υπευθυνότητα των κοινωνικών εταίρων. «Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που έχουν, εντούτοις είναι ξεκάθαρο σε οποιονδήποτε ακούει τις συζητήσεις και είναι στη συνεδρία ότι όντως οι κοινωνικοί εταίροι έχουν την υπευθυνότητα, έχουν τη σοβαρότητα για να επιχειρηματολογήσουν και αντιλαμβάνονται και οι μεν και οι δε κάποιες αναγκαιότητες», επεσήμανε ο κ. Κούσιος.
Τι θα συμβεί εάν δεν υπάρξει συμφωνία
Σε περίπτωση, πάντως, που εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν καταλήξουν σε συμφωνία, ο Υπουργός Εργασίας θα ανακοινώσει το αδιέξοδο. Σε ένα τέτοιο σενάριο, θεωρείται βέβαιο ότι θα διαταραχθεί η εργατική ειρήνη, αφού οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν ήδη προειδοποιήσει με λήψη δυναμικών μέτρων, μη αποκλειομένων και των απεργιών κινητοποιήσεων.
Αυτό είναι κάτι που απεύχονται όλες οι πλευρές και κυρίως ο Υπουργός Εργασίας, ο οποίος επιθυμεί τη συνέχιση της εργατικής ειρήνης.
Τι ισχύει σήμερα
Υπενθυμίζεται ότι βάσει της μεταβατικής συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ των κοινωνικών εταίρων τον Ιούλιο του 2017, η ΑΤΑ καταβάλλεται μία φορά το χρόνο και στο 50% της ετήσιας αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (πληθωρισμός). H συμφωνία είχε επεκταθεί μέχρι και το τέλος του 2021 και σήμερα δεν εφαρμόζεται.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έσπασαν παράθυρα και έβαλαν φωτιά σε αίθουσα - Νέοι βανδαλισμοί σε Γυμνάσιο στη Λευκωσία
• Αναβλητικότητα: Τι σημαίνει και με ποιους τρόπους μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις