Σε μήνες αντί σε χρόνια οι δύο πλευρές μπορούν να φθάσουν σε λύση, σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διορίσει σύντομα άτομο για να βοηθήσει στις συνομιλίες, τονίζοντας ωστόσο ότι η ΕΕ δεν θα αντικαταστήσει τα Ηνωμένα Εθνη.
Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, μίλησε επίσης για την ανάγκη να "υπάρξουν μερικές παρεκκλίσεις στο κοινοτικό κεκτημένο (στο πλαίσιο μιας λύσης) οι οποίες θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές από ευρωπαϊκούς θεσμούς".
Ο κ. Ακιντζί μιλούσε μετά από 45λεπτή συνάντηση στα κατεχόμενα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο λεγόμενος υπουργός μεταφορών Ταχσίν Ερτογρούλογλου, οι ηγέτες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας και ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του Δημοκρατικού Κόμματος.
Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο κ. Ακιντζί είπε ότι έχει δημιουργηθεί ένας πολύ εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των δύο.
Εκφράσαμε, είπε, τις απόψεις μας για το πώς οι Ευρωπαίοι βλέπουν τα πράγματα και πρόσθεσε ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι ίσως η μοναδική κοινότητα ανά το παγκόσμιο η οποία ενώ έδωσε τη συγκατάθεσή της για ένταξη στην ΕΕ, έμεινε εκτός της ΕΕ και δεν κατάφερε να φθάσει σε λύση λόγω του ΟΧΙ της άλλης πλευράς στο δημοψήφισμα του 2004. Κατά τον κ. Ακιντζί, αυτή αποτελεί ανώμαλη κατάσταση, η οποία πρέπει να διορθωθεί.
Ανέφερε ότι ο μόνος τρόπος για να δημιουργηθούν ομαλές συνθήκες είναι η επίτευξη λύσης και για το λόγο αυτό “διεξάγουμε σοβαρές διαπραγματεύσεις με τον κ. Αναστασιάδη και τους διαπραγματευτές και τις ομάδες τους”.
Ο κ. Ακιντζί είπε ότι διαμήνυσε στον κ. Γιούνκερ την ετοιμότητα της τ/κ πλευράς για εξεύρεση λύσης το συντομότερο δυνατό και ότι θέλουν να δουν πρόοδο και τελική λύση στο πρόβλημα στο οποίο διεξάγονται διαπραγματεύσεις 47 χρόνια, σχεδόν μισό αιώνα. Μπορούμε, είπε, να φθάσουμε σε λύση σε μήνες αντί σε χρόνια, κάτι, όπως είπε, είναι ρεαλιστικό αν συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός και η αποφασιστικότητα “γιατί κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση”.
Αυτό δεν είναι αυταπάτη, είναι πραγματικότητα, κάνουμε πρόοδο, είπε ο κ. Ακιντζί, προσθέτοντας ότι υπάρχει πρόοδος και στα ΜΟΕ.
Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διορίσει σύντομα άτομο για να βοηθήσει τη διαδικασία και σημείωσε το γεγονός ότι η γενική αντίληψη είναι ότι η ΕΕ δεν θα αντικαταστήσει τα Ηνωμένα Εθνη. Η διαδικασία, συνέχισε, ανήκει στα ΗΕ και θα παραμείνει έτσι αλλά η ΕΕ θα βοηθήσει την διαδικασία.
Σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη, συζήτησαν με τον κ. Γιούνκερ την ανάγκη να προετοιμαστούν οι Τουρκοκύπριοι για την επόμενη μέρα μετά τη λύση. “Αναμένουμε λύση τους επόμενους μήνες και μόλις φθάσουμε σε εκείνο το σημείο, την επομένη θα είμαστε μέλη της ΕΕ. Αυτό έχει μεγάλη σημασία για την τ/κ κοινότητα και θα πρέπει να προετοιμαστούμε. Εχουμε ελάχιστη συνεργασία με την ΕΕ και χρειάζεται να την επεκτείνουμε. Χρειάζεται πολιτικός διάλογος και να εναρμονιστεί η “νομοθεσία” μας με τους θεσμούς και το κοινοτικό κεκτημένο.
“Θα είμαστε μέλη της ΕΕ και θα τηρούμε τις αρχές και αξίες της Ευρώπης”, είπε, προσθέτοντας ότι
ένα άλλο θέμα το οποίο είναι σημαντικό και δεν θα πρέπει να το παραβλέπει κανείς είναι η διζωνική και δικοινοτική μορφή της λύσης.
“Θα πρέπει να έχουμε μια κρίσιμη ισορροπία εκεί, από την μια να τηρούμε τις αρχές και αξίες της ΕΕ και από την άλλη, να σεβόμαστε τις αρχές μιας δικοινοτικής και διζωνικής λύσης. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να έχουμε μερικές παρεκκλίσεις στο κοινοτικό κεκτημένο οι οποίες θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές από ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αυτό μπορεί να γίνει και ευελπιστώ ότι θα γίνει αν θέλουμε να φθάσουμε σε λύση”, είπε.
Καταλήγοντας είπε ότι η λύση δεν θα πρέπει να είναι ευάλωτη, υπό την έννοια ότι μπορεί να προσβληθεί στα δικαστήρια και δήλωσε ότι θέλουν να διασφαλιστεί ότι η λύση θα αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού πρωτογενούς δικαίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις