«Θεωρώ ότι παραδίδω μία Κύπρο που είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτήν που παρέλαβα», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό Insider, το οποίο κυκλοφορεί με τον Κυριακάτικο Φιλελεύθερο.
Στη συνέντευξή του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάνει μία σύντομη αναδρομή στο έργο της δεκαετούς διακυβέρνησής του, τονίζοντας τα βήματα που έγιναν στην οικονομία, σε αναπτυξιακά έργα και στην εξωτερική πολιτική. Λέει, δε, ότι η Κυβέρνησή του έλαβε μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς και την αποκατάσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διεθνές επίπεδο. Επεσήμανε ότι το Κυπριακό παραμένει μία ανοιχτή πληγή και διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να καταθέτει δημιουργικές προτάσεις για τη δημιουργία συνθηκών υγιούς διαλόγου. Τονίζει ότι η Αμμόχωστος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της λύσης του Κυπριακού και λέει ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες αποτροπής νέων τετελεσμένων.
Ερωτηθείς για τη στασιμότητα στο Κυπριακό και το κατά πόσο η κατάσταση αυτή οφείλεται αποκλειστικά στην αδιαλλαξία της Τουρκίας ή σε λάθη της κυπριακής Κυβέρνησης, λέει ότι η κυπριακή πλευρά δεν άφησε «καμία ευκαιρία αναξιοποίητη», επισημαίνοντας ότι η αποφασιστική στάση της Κυβέρνησης «οδήγησε την διαπραγμάτευση μέχρι το Κραν Μοντανά, όπου τέθηκαν για πρώτη φορά όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό με προτεραιότητα την ασφάλεια». Υπενθύμισε, δε, την ετοιμότητα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Παραπέμπει, ακόμα, στην πρόσφατη έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναφέρεται μεταξύ άλλων, στις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, αλλά και στις αναθεωρητικές αντιλήψεις του Τούρκου Προέδρου. Μιλά, επίσης, για τις αρνητικές εξελίξεις μετά την εκλογή Τατάρ στην τ/κ ηγεσία, λέγοντας ότι η τ/κ πλευρά παρουσίασε θέσεις που «θέτουν σαν βάση λύσης την κυριαρχική ισότητα, που θα οδηγήσει στα δύο κυρίαρχα κράτη».
Ερωτηθείς κατά πόσο θα υπάρχουν πιθανότητες λύσης του Κυπριακού, αν χαθεί η Αμμόχωστος είπε ότι «αναμφίβολα, η Αμμόχωστος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της λύσης του Κυπριακού και σε καμία περίπτωση δεν θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια και τις προσπάθειες αποτροπής των όποιων νέων τετελεσμένων επιδιώκει να επιβάλλει η Τουρκία σε σχέση με την προσπάθεια αλλαγής του καθεστώτος της περίκλειστης πόλης».
Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «μέχρι την υστάτη» θα επιδιώκει την επίλυση του Κυπριακού, και ότι θα συνεχίσει να καταθέτει δημιουργικές προτάσεις, με σκοπό να μειώσουν το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, και να δημιουργήσουν συνθήκες υγιούς διαλόγου.
Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, τόνισε την ανάπτυξη ισχυρότερων σχέσεων με τις ΗΠΑ και την άρση του εμπάργκο όπλων. Αναβαθμισμένη είναι, όπως είπε, και η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ, περιλαμβανομένων των θεσμών άμυνας και ασφάλειας.
Απαντώντας σχετικά με τη σημασία του EuroAsia Interconnector» για την Κύπρο είπε ότι πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο μεγάλης γεωπολιτικής, στρατηγικής και εθνικής σημασίας. «Είναι ένα έργο που θα συνδέει τα κυπριακά, ελληνικά και ισραηλινά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του μακρύτερου υποθαλάσσιου καλωδίου στον κόσμο, το οποίο θα είναι συνολικά πάνω από χίλια διακόσια χιλιόμετρα, με ισχύ δύο χιλιάδων Megawatt».
Προσθέτει ότι το έργο, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του 2028, «θα οδηγήσει την Κύπρο στο μονοπάτι μιας νέας ενεργειακής εποχής» και σημειώνει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου, ενέκρινε τη χορήγηση χρηματοδότησης εκατό εκατομμυρίων ευρώ στην EuroAsia Interconnector μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου.
Λέει, ακόμα, ότι, καθώς το έργο θα συνδέσει τη Γηραιά Ήπειρο με τη Μέση Ανατολή, έχει λάβει την καθολική υποστήριξη όλων των Ευρωπαϊκών Θεσμικών Οργάνων.
Αναφερόμενος στη διοργάνωση του Συνεδρίου Ενεργειακής Μετάβασης του Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF), είπε ότι «επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά την άριστη συνεργασία των χωρών της περιοχής, καθώς και τις συλλογικές μας προσπάθειες για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας σε θέματα που σχετίζονται με την ενέργεια».
«Το EMGF είναι ανοικτό σε οποιαδήποτε χώρα επιθυμεί να συμμετάσχει σε αυτή τη συλλογική διαδικασία, υπό την προϋπόθεση ότι είναι προσηλωμένη στις κοινές μας αξίες και αρχές όσον αφορά το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας», τονίζει, απαντώντας σε παράπονα της Τουρκίας για αποκλεισμό της.
Απαντώντας σχετικά με την κριτική για διαφθορά κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, είπε ότι οι κατηγορίες περί «διεφθαρμένης κυβέρνησης» είναι «αβάσιμοι» και «κακοήθεις» ισχυρισμοί. «Πρόκειται για μία ενορχηστρωμένη προσπάθεια μέσα από διαστρέβλωση γεγονότων, ψευδολογιών και ψιθυρολογίας να με απαξιώσουν προσωπικά και να υποσκάψουν το έργο της δεκαετούς διακυβέρνησης μας» είπε.
«Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι πως δεν υπήρξε καταγγελία ή αναφορά που να μην διερευνήθηκε από ανεξάρτητες διερευνητικές επιτροπές είτε με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου ή κατ’ εντολή του Γενικού Εισαγγελέα ή και βεβαίως από το Γενικό Ελεγκτή», πρόσθεσε.
Συνέχισε λέγοντας ότι «η διαφθορά είναι ένα υπαρκτό και διαχρονικό φαινόμενο», και γι’ αυτό λήφθηκαν μέτρα από την Κυβέρνηση, όπως η σύσταση της ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς και την ενίσχυση της νομοθεσίας για διευκόλυνση του ελέγχου, διερεύνησης υποθέσεων, καθώς και για λογοδοσία και διαφάνεια.
Είπε, ακόμα, ότι «τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση αναγνωρίζεται ότι κινούνται προς της σωστή κατεύθυνση τόσο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος όσο και την καταπολέμηση της διαφθοράς». Παρέπεμψε, στη συνέχεια, σε διαπιστώσεις ξένων οίκων και διεθνών οργανισμών το επιβεβαιώνουν, καθώς και στην τοποθέτηση του εκπροσώπου του State Department, Erik Woodhouse, σε συνέδριο στη Λευκωσία ο οποίος εξήρε τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας να καταπολεμήσει το ξέπλυμα χρήματος.
«Θεωρώ ότι παραδίδω μία Κύπρο που είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτήν που παρέλαβα. Μία χώρα ικανή να ανταποκρίνεται σε μεγάλες προκλήσεις και το έχουμε αποδείξει ανταποκρινόμενοι με μεγάλη επάρκεια στην οικονομική κρίση του 2013, στην παγκόσμια υγειονομική κρίση του COVID αλλά και σήμερα με την κρίση που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», δήλωσε, κληθείς να αναφερθεί στην σπουδαιότερη παρακαταθήκη της θητείας του, ενόψει της αποχώρησής του από την διακυβέρνηση τον Φεβρουάριο του 2023.
Στον οικονομικό τομέα είπε ότι τέθηκαν «θεμέλια για μια ανθεκτική οικονομία, μέσω της συνεχούς διαφοροποίησης και εκσυγχρονισμό του οικονομικού μας μοντέλου και την επιτυχή υλοποίηση στοχευμένων δράσεων». H οικονομία συνεχίζει τη θετική της πορεία μετά από σημαντική ανάκαμψη και αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 5,7% για το 2022. Μετά τις ελλειμματικές χρονιές της πανδημίας, τα δημόσια οικονομικά επιστρέφουν σε πλεονάσματα το 2023.
Αναφέρθηκε, επίσης, σε μεταρρυθμίσεις για εκσυγχρονισμό του κράτους, με τη δημιουργία Υφυπουργείων, καθώς και στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, της δικαιοσύνης, αλλά και στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, και του ΕΕΕ και στη μετατροπή της ΕΦ σε ημιεπαγγελματικό στρατό.
Μίλησε, ακόμα, για την υλοποίηση «εμβληματικών και σημαντικών» έργων ανάπτυξης, όπως οι μαρίνες, δικαστήρια και νοσοκομεία, ενώ αναφέρθηκε και στην Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, καθώς και στην προωθούμενη διαδικασία ταχείας αδειοδότησης οικιστικών αναπτύξεων.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Σχέδιο «Κύπρος – το Αύριο», ως ένα συνολικό οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό της χώρας, ώστε να συμβαδίζει με τις επιταγές της σύγχρονης εποχής, σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικότητας, περιβαλλοντικής και ψηφιακής προσαρμογής και ανάπτυξης, με κονδύλι 4,4 δισ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις