Η Βουλή με 23 ψήφους απέρριψε το απόγευμα την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας στη νομοθεσία που αφορά τους όρους εργασίας των εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου. Δέκα από τους 33 παρόντες Βουλευτές ψήφισαν υπέρ της αναπομπής.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε παραθέσει σειρά από λόγους που οδήγησαν στη αναπομπή, μεταξύ των οποίων η αντισυνταγματικότητα λόγω επέμβασης της νομοθετικής εξουσίας στις αρμοδιότητες της εκτελεστικής και λόγω αύξησης των κρατικών δαπανών.
Ο νόμος, που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 22 Σεπτεμβρίου, προέβλεπε την εισαγωγή τροποποιητικού άρθρου στον υπάρχοντα νόμο, ώστε οι εκπαιδευτικοί αορίστου χρόνου που εργάζονται στη δημόσια εκπαίδευση, να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς, όσον αφορά τις άδειες ασθενείας και τα ωφελήματα αφυπηρέτησης.
Επίσης, η τροποποίηση καθιστά αρμόδια την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας για τον καθορισμό των υπόλοιπων όρων απασχόλησης των εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου, αφού η ΕΕΥ είναι αρμόδια και για τους όρους απασχόλησης των μόνιμων εκπαιδευτικών.
Αντί να αρπάξει ευκαιρία η Κυβέρνηση για ρύθμιση, «στήνει πόδι» λέει το ΑΚΕΛ
Ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης είπε πως η πρόταση στόχο είχε να αντιμετωπίσει ένα σοβαρότατο πρόβλημα και μια τεράστια αδικία για ισότιμη μεταχείριση των αορίστου χρόνου για τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, τις άδειες και την απαγόρευση απόλυσης για πλεονασμό.
Προσπαθήσαμε, είπε, να ρυθμίσουμε κάτι που έπρεπε η κυβέρνηση να είχε πράξει και αντί να αρπάξει την ευκαιρία αυτή, «στήνει πόδι» και προβαίνει σε αναπομπές θυματοποιώντας εκπαιδευτικούς.
Ο κ. Χριστοφίδης απέρριψε τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για την αναπομπή και μίλησε για πλήρη απαξίωση των εκπαιδευτικών από την κυβέρνηση και κωλυσιεργία. Ανέφερε ότι εν μια νυκτί μετέτρεψε 5.000 εκπαιδευτικούς σε αγορά υπηρεσιών με απώλεια 35% των εισοδημάτων τους.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ μίλησε ακόμη για μια πρωτοβουλία που θα δώσει διέξοδο στο εργασιακό χάος που η κυβέρνηση δημιούργησε και την κατηγόρησε ότι αντί να δώσει χέρι να συνεργαστεί, αναπέμπει τη νομοθεσία. Κάλεσε τον Πρόεδρο να σκεφτεί έστω και την υστάτη την υστεροφημία του και να υπογράψει τη νομοθεσία.
Κάναμε για την παιδεία όσα δεν έγιναν τα τελευταία 60 χρόνια λέει ο ΔΗΣΥ
Ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης απέρριψε τις επικρίσεις του κ. Χριστοφίδη και είπε ότι αυτή η κυβέρνηση έκανε για την παιδεία όσα δεν έγιναν τα τελευταία 60 χρόνια.
Είπε ότι δεν μπορεί να έρχεται η αντιπολίτευση να παρεμβαίνει στο έργο της κυβέρνησης και να κάνει τα πράγματα χειρότερα, όπως ανέφερε. Πρόσθεσε εξάλλου ότι η κυβέρνηση είναι εργοδότης των εκπαιδευτικών και χρειάζεται να έχει ευελιξία.
Ο κ. Μαυρίδης είπε ότι με το να ζητά η αντιπολίτευση ότι οι αορίστου δεν μπορούν να βγουν πλεονάζον προσωπικό, αφαιρείται ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια του εργοδότη. Πρόσθεσε επίσης ότι τα ωφελήματα για άδειες ασθενείας και ανάπαυσης έχουν ήδη ρυθμιστεί με απόφαση του Υπουργικού.
Εξάλλου ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά είπε ότι η κυβέρνηση είναι ο εργοδότης των αορίστου και έχει κάνει πολλά για αυτούς με πρώτο το συνταξιοδοτικό το οποίο ρυθμίζεται με νέο ν/σ που θα ψηφιστεί εντός Νοεμβρίου για με βάση το οποίο για πρώτη φορά 5.000 άτομα θα έχουν σύνταξη και εφάπαξ. Αν κάτι πρέπει να γίνει με συνεργασία όλων, υπέδειξε, είναι πως θα σταματήσουμε να έχουμε νέους αορίστου χρόνου υπαλλήλους.
Άλλες παρεμβάσεις
Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι υπάρχουν κατάλογοι διοριστέων και διορισίμων και οι αορίστου από εκεί προέρχονται. Ανέφερε ότι η πρόταση νόμου στόχο είχε να βοηθήσει σε ένα ζήτημα στο οποίο η κυβέρνηση έπρεπε να είχε βρει λύση.
Ο αναπεμφθείς νόμος κατατέθηκε στη Βουλή στις 7 Απριλίου 2022 υπό τη μορφή πρότασης νόμου από τους Χρίστο Χριστοφίδη, Αντρέα Καυκαλιά και Χρίστο Χριστόφια εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις.
Ο ανεξάρτητος Ανδρέας Θεμιστοκλέους στην παρέμβασή του είπε ότι αν απορριφθεί η αναπομπή είναι σαν να λέτε στον ΠτΔ ότι αυτός ο νόμος αχρηστεύεται και διορισμοί θα γίνονται σύμφωνα με πρακτική συμβασιούχων που μετά θα γίνουν αορίστου.
Αυτό, είπε, υπονομεύει το νόμο των διορισίμων. Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι εάν ο νόμος σταλεί στο Ανώτατο από τον ΠτΔ τότε ο Πρόεδρος θα δικαιωθεί καθώς υπάρχουν ήδη 3 αποφάσεις δικαστηρίων για το θέμα των αορίστου. Ανέφερε εξάλλου ότι το θέμα αυτό θα έπρεπε να είχε μείνει εκτός του προεκλογικού πυρετού.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις