ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι είναι η «βρώμικη βόμβα» για την οποία κατηγορείται η Ρωσία – Πόσο θανατηφόρα είναι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι είναι η «βρώμικη βόμβα» για την οποία κατηγορείται η Ρωσία – Πόσο θανατηφόρα είναι

Tις τελευταίες ημέρες η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για τη «βρώμικη βόμβα», αφού η μία πλευρά υποστηρίζει ότι η άλλη πρόκειται να τη χρησιμοποιήσει σύντομα για να αλλάξει τις ισορροπίες στο μέτωπο.

Το cnn.com λοιπόν, συγκέντρωσε τις βασικές πληροφορίες για το συγκεκριμένο όπλο που υπάρχει μεν από τον προηγούμενο αιώνα, όμως δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν σχετικοί φόβοι σε πρόσφατες πολεμικές συρράξεις, όπως στη Συρία.

Το αμερικανικό δημοσίευμα αναφέρει πως η έκρηξη από μια βρώμικη βόμβα δημιουργείται από συμβατικά εκρηκτικά. Η έκρηξη από ένα πυρηνικό όπλο δημιουργείται από μια πυρηνική αντίδραση, όπως οι ατομικές βόμβες που έριξαν οι ΗΠΑ στην Ιαπωνία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Μια πυρηνική βόμβα δημιουργεί μια έκρηξη που είναι χιλιάδες έως εκατομμύρια φορές πιο ισχυρή από οποιοδήποτε συμβατικό εκρηκτικό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μια βρώμικη βόμβα», σύμφωνα με ένα ενημερωτικό δελτίο από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS).

Το μεγαλύτερο μέρος του ραδιενεργού υλικού από μια βρώμικη βόμβα θα εξαπλωθεί σε μερικά τετράγωνα της πόλης ή μερικά τετραγωνικά μίλια, σύμφωνα με το DHS.

Πόσο θανατηφόρα είναι
Επίσης, το DHS λέει ότι είναι απίθανο μια βρώμικη βόμβα να εκπέμπει αρκετά υψηλές δόσεις ακτινοβολίας «για να προκαλέσει άμεσες επιπτώσεις στην υγεία ή θανάτους σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων».

Το Υπουργείο Υγείας του Τέξας εξηγεί γιατί:

Για να κατασκευαστεί μια βρώμικη βόμβα ικανή να μεταφέρει θανατηφόρες δόσεις ακτινοβολίας, θα χρειαζόταν μεγάλες ποσότητες θωράκισης από μόλυβδο ή χάλυβα για να αποτρέψει το υλικό να σκοτώσει τους κατασκευαστές του κατά την κατασκευή, λέει.

Αλλά η χρήση τέτοιου υλικού θωράκισης θα έκανε τη βόμβα ογκώδη και δύσκολη στην κίνηση ή την ανάπτυξη, πιθανότατα απαιτώντας βαρύ εξοπλισμό και εργαλεία απομακρυσμένου χειρισμού και θα περιόριζε πόσο μακριά θα μπορούσε να εξαπλωθεί η ακτινοβολία, σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία του Τέξας.

Έκθεση στην ακτινοβολία
Η ακτινοβολία που παράγεται από μια βρώμικη βόμβα θα προκαλούσε παρόμοια επίπεδα έκθεσης με την ποσότητα που λαμβάνεται κατά τη διάρκεια των οδοντιατρικών ακτινογραφιών, σύμφωνα με τις υπηρεσίες υγείας του Τέξας.

Η σοβαρότητα της ασθένειας ακτινοβολίας επηρεάζεται από την έκθεση με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με το DHS. Τα προληπτικά μέτρα μπορεί να είναι τόσο απλά όσο η απομάκρυνση.

Οι άνθρωποι θα πρέπει επίσης να καλύπτουν τις μύτες και το στόμα τους για να αποφύγουν την κατάποση ακτινοβολίας, να μπαίνουν σε εσωτερικούς χώρους για να ξεφύγουν από οποιοδήποτε σύννεφο σκόνης, να πετούν τα ρούχα τους σε πλαστική σακούλα και στη συνέχεια να πλένουν απαλά το δέρμα τους για να αφαιρέσουν τους ρύπους, λέει το DHS.

Πηγη: newsbeast.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top