Με την υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας δίνεται ένας αγώνας «για να απαλλαγεί η Κύπρος από τη δεκαετή δεξιά συντηρητική διακυβέρνηση» είπε την Παρασκευή ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.
«Με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη συμμεριζόμαστε στόχους για ένα φιλολαϊκό κοινωνικό πρόγραμμα και μια συγκροτημένη πολιτική για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος ώστε να μπει τέλος στη διαίρεση και την τουρκική κατοχή στην Κύπρο που κρατά σχεδόν μισό αιώνα και να επανενωθεί η πατρίδα και ο λαός μας, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι», είπε.
Στην τοποθέτησή του, την Παρασκευή, στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ της Αριστεράς, των Πράσινων και των Προοδευτικών Δυνάμεων, που διεξάγεται στην Αθήνα, ο κ. Στεφάνου ανέφερε επίσης ότι ο κίνδυνος ενός γενικευμένου πολέμου ΝΑΤΟ-Ρωσίας και ο εφιάλτης του πυρηνικού ολέθρου είναι πιο ορατός από ποτέ.
Η Αριστερά ούτε διστάζει να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή και κατοχή ούτε όμως ευθυγραμμίζεται με το ΝΑΤΟ, είπε. Ανέφερε εξάλλου ότι η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια σαρώνουν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και απειλούν με ένα ασύλληπτων διαστάσεων ιστορικό πλήγμα στο βιοτικό επίπεδο των λαών.
Η ακροδεξιά φορώντας, όπως είπε, κουστούμια «ταγιέρ της τραμπικής νεοδεξιάς αναρριχάται σε κυβερνήσεις της ηπείρου μας και του κόσμου». Παράλληλα, είπε ότι ο πλανήτης έχει φτάσει στο σημείο μηδέν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής κρίσης.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι υπό αυτές τις συνθήκες, η Αριστερά καλείται να προτάξει απαντήσεις για το σήμερα και όραμα για το αύριο.
«Πρώτα από όλα, η Αριστερά καλείται σήμερα να δώσει και να πείσει για την δική μας απάντηση στους υπαρξιακούς για την Ευρώπη και την ανθρωπότητα κινδύνους που συσσωρεύει ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, της οποίας ο λαός συνθλίβεται στη γεωπολιτική διελκυστίνδα Δύσης-Ρωσίας» είπε.
Η Αριστερά, συμπλήρωσε, ούτε διστάζει να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή και κατοχή ούτε όμως ευθυγραμμίζεται με το ΝΑΤΟ, το οποίο στην πραγματικότητα διεξάγει πόλεμο με τη Ρωσία σε ουκρανικά εδάφη, αψηφώντας τον υπαρκτό κίνδυνο γενίκευσης με ολέθριες συνέπειες για ολόκληρη την ανθρωπότητα», σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι απαιτείται ο τερματισμός της ρωσικής εισβολής, η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, η επιστροφή στη διπλωματία και η λύση στη βάση των Συμφωνιών του Μινσκ.
Παράλληλα, έκανε λόγο για απουσία της ΕΕ από τις όποιες διπλωματικές πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί τους τελευταίους μήνες, γεγονός, που όπως είπε, προδίδει την συμπόρευσή της με τις ΗΠΑ.
Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε, επίσης, στο ωστικό κύμα ακρίβειας και αυξήσεων σε όλα τα αγαθά και υπηρεσίες που, όπως είπε, στραγγαλίζει νοικοκυριά, εργαζόμενους, μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις και ευάλωτες ομάδες στις ευρωπαϊκές χώρες, λόγω της αλληλοεπιβολής κυρώσεων και είπε ότι χρειάζεται η διεκδικητική παρέμβαση της Αριστεράς για να υψωθεί «ασπίδα κοινωνικής προστασίας από τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου».
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις