Σαράντα-ένα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εκδήλωση του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 και Κυβέρνηση, Βουλή και κυπριακός λαός τιμούν όλους όσοι έπεσαν υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και τη νομιμότητα.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα παραστεί στις 9πμ στην ειδική σύνοδο της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής. Της συνόδου θα προεδρεύσει ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.
Στις 10.45 π.μ. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος που θα τελεστεί στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, στο Στρόβολο, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου. Στο μνημόσυνο θα παραστούν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος Βουλής, ο Πρέσβης της Ελλάδος, ο Υπουργός Άμυνας, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων και άλλοι πολιτειακοί αξιωματούχοι.
Στις 1100 θα ακολουθήσει η νεκρώσιμος ακολουθία των πεσόντων κατά το πραξικόπημα, των αντιστασιακών αστυνομικών και άλλων θυμάτων των οποίων τα λείψανα βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στο Κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA. Τον επικήδειο θα εκφωνήσει ο Πρόεδρος της Βουλής και στη συνέχεια τα λείψανα θα οδηγηθούν, εν πομπή, προς το κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης όπου και θα ταφούν.
Η αντίστροφη μέτρηση για τη διχοτόμηση της Κύπρου ξεκίνησε όταν το 1967 την εξουσία στην Ελλάδα κατέλαβε η στρατιωτική δικτατορία. Οι σχέσεις μεταξύ αυτού του καθεστώτος και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μακάριου ΙΙΙ ήταν τεταμένες.
Με το σήμα "Αλέξανδρος εισήλθε νοσοκομείον», ο επικεφαλής των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο ταξίαρχος Μ. Γεωργίτσης ανήγγειλε στην ηγεσία της ελληνικής χούντας, το πρωί της 15ης Ιουλίου 1974, την έναρξη του πραξικοπήματος ενάντια στον δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Κύπρου.
Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, 15 Ιουλίου 1974, ο Μακάριος επέστρεφε στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία από την εξοχική του κατοικία στο Τρόοδος, όπου είχε περάσει το Σαββατοκύριακο. Την ώρα εκδήλωσης του πραξικοπήματος, ο Μακάριος δεχόταν μια ομάδα ελληνοπαίδων από την Αίγυπτο.
Όταν τα πυρά πύκνωσαν και το Προεδρικό Μέγαρο άρχισε να κανονιοβολείται από τα τεθωρακισμένα της Εθνικής Φρουράς, ο Μακάριος, αφού προστάτευσε πρώτα τους μικρούς του επισκέπτες, στη συνέχεια διέφυγε από τη μοναδική αφύλακτη δίοδο, που υπήρχε στα δυτικά του Προεδρικού Μεγάρου. Κατέφυγε στη Μονή Κύκκου και στη συνέχεια στην Πάφο. Και ενώ οι πραξικοπηματίες θεωρούσαν τον Μακάριο νεκρό και το ανακοίνωναν συνεχώς μέσω του ΡΙΚ, αυτός ήταν ζωντανός και απηύθυνε μήνυμα μέσω ενός αυτοσχέδιου ραδιοσταθμού της Πάφου όπου δήλωνε στο λαό:
"Ελληνικέ Κυπριακέ Λαέ! Γνώριμη είναι η φωνή που ακούεις. Γνωρίζεις, ποιος σου ομιλεί. Είμαι ο Μακάριος. Είμαι εκείνος, τον οποίο συ εξέλεξες δια να είναι ο ηγέτης σου. Δεν είμαι νεκρός. Είμαι ζωντανός. Και είμαι μαζί σου, συναγωνιστής και σημαιοφόρος εις τον κοινόν αγώνα. Το πραξικόπημα της χούντας απέτυχε. Εγώ ήμουν ο στόχος της και εγώ, εφόσον ζω, η Χούντα εις την Κύπρον δεν θα περάση. Η Χούντα απεφάσισε να καταστρέψη την Κύπρο.Να την διχοτομήση.Αλλά δεν θα το κατορθώση. Πρόβαλε παντοιοτρόπως αντίστασιν εις την Χούντα. Μη φοβηθής. Ενταχθήτε όλοι εις τα νομίμους δυνάμεις του κράτους. Η Χούντα δεν πρέπει να περάση και δεν θα περάση. Νυν υπέρ πάντων ο αγών."
Ο Μακάριος επιβιβάστηκε σε βρετανικό στρατιωτικό αεροσκάφος και μέσω Μάλτας μετέβη στο Λονδίνο, όπου την επομένη, 17 Ιουλίου, συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Χάρολντ Ουϊλσον και τον Υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Κάλαχαν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν την υποστήριξη της ανεξαρτησίας της Κύπρου και κάλεσαν όλα τα κράτη να πράξουν το ίδιο, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσιγκερ απέρριψε πρόταση για υποστήριξη του ανατραπέντος καθεστώτος Μακαρίου.
Χρησιμοποιώντας την εγκληματική αυτή πράξη ως πρόσχημα, η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο πέντε ημέρες αργότερα. Σε μια εισβολή δύο φάσεων, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, και παρά τις εκκλήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ [Ψήφισμα 353 (1974)] και τη γρήγορη αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στο νησί, η Τουρκία κατέλαβε το 36,2 τοις εκατό της εδαφικής επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκτόπισε βίαια περίπου 200.000 Ελληνοκυπρίους από τις εστίες τους. Άλλοι 20.000 Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι παρέμειναν στις κατεχόμενες περιοχές, εξαναγκάστηκαν και αυτοί τελικά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν καταφύγιο στις ελεγχόμενες από την κυπριακή Κυβέρνηση περιοχές. Μέχρι το 2008 λιγότεροι από 500 εγκλωβισμένοι Ελληνοκύπριοι παρέμεναν στις κατεχόμενες περιοχές.
Σε εκδήλωση χθες βράδυ, η οποία ήταν αφιερωμένη στην κατεχόμενη γη και σε όλους όσοι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία και τα ιδανικά, ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης είπε ότι μοναδικός γνώμονας της Κυβέρνησης είναι η εκπλήρωση του υπέρτατου στόχου, της σωτηρίας της πατρίδας, σημειώνοντας ότι σ΄ αυτή την κατεύθυνση εργάζεται συστηματικά, με αφοσίωση και επιμονή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση.
Αυτή, σημείωσε ο κ. Φωκαϊδης, είναι η μεγάλη μας οφειλή απέναντι στις μέλλουσες γενιές.
Κόμματα και οργανώσεις, με ανακοινώσεις τους, καταδικάζουν το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, χαρακτηρίζοντας την επέτειο ως μια από τις πιο μελανές σελίδες της νεώτερης ιστορίας της Κύπρου. Σημειώνουν ότι ήταν το αποκορύφωμα ενός προμελετημένου εγκλήματος που είχε σχεδιαστεί από χρόνια. Το φασιστικό πραξικόπημα της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄ επιχείρησε την ανατροπή και τη δολοφονία του Μακαρίου και είχε ως αποτέλεσμα τη βάρβαρη εισβολή του τουρκικού Αττίλα, σημειώνουν, προσθέτοντας ότι η ανίερη δράση των πραξικοπηματιών ήταν η αφορμή που περίμενε η Τουρκία για να εισβάλει και να κατακτήσει την Κύπρο.
Σε διάφορες πόλεις της ελεύθερης Κύπρου πραγματοποιούνται επίσης εκδηλώσεις καταδίκης της μαύρης επετείου. Σύμφωνα με ενημέρωση από τα κόμματα, έχουν προγραμματιστεί οι πιο κάτω εκδηλώσεις.
Στις 11 το ΑΚΕΛ Λεμεσού θα πραγματοποιήσει πικετοφορία με αφορμή την επέτειο του πραξικοπήματος, η οποία θα ξεκινήσει από το Παττίχειο Θέατρο Λεμεσού και θα καταλήξει στην Πλατεία Δικαστηρίου.
Στις 1800 το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ θα πραγματοποιήσει εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους πεσόντες, στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, την οποία η ΓΓ του Κινήματος θα χαιρετίσει ενώ θα καταθέσει και στεφάνι. Θα πραγματοποιηθεί επίσης στις 1900 εκδήλωση μνήμης και τιμής με αφορμή το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στο Νέο Κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης.
Στις 1900 το ΔΗΚΟ - ΓΟΔΗΚ θα πραγματοποιήσουν στη Λευκωσία ετήσιο μνημόσυνο πεσόντων και δέηση για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας του 1974, του οποίου θα προστεί ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαϊας. Επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει η Πρόεδρος της ΓΟΔΗΚ Αντιγόνη Παπαδοπούλου και θα ακολουθήσει εκδήλωση με θέμα: «Μέρα Μνήμης, Τιμής και Αγώνα» του ΔΗΚΟ.
Στις 1830 ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Πρόεδρος της Βουλής της Μάλτας Δρ Anglu Farrugia, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο, θα επισκεφθούν τον Ελεύθερο Ραδιοσταθμό της Κύπρου στην Πάφο όπου θα πραγματοποιηθεί τιμητική εκδήλωση και τρισάγιο. Ο Ελεύθερος Ραδιοσταθμός στην Πάφο μετέδωσε το διάγγελμα του Προέδρου Μακαρίου μετά το πραξικόπημα.
Στις 1900 ο Πρόεδρος της Βουλής θα εκφωνήσει ομιλία κατά την εκδήλωση της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Μνημείο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄- Αντίστασης (Πεσόντων Παφιτών), στην Πάφο.
Στις 1845 η ΕΔΟΝ διοργανώνει εκδήλωση με αφορμή την 41η επέτειο του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής με πορεία, η αφετηρία της οποίας θα είναι από το χώρο του Kapnos Airport Shuttle στη Λεωφόρο Κυρηνείας με τερματισμό στο Σκαλί Αγλαντζιάς.
Στις 2000 ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού θα εκφωνήσει ομιλία σε εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους πεσόντες με αφορμή την επέτειο του πραξικοπήματος και της τουρικής εισβολής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο «Σκαλί» Αγλαντζιά.
Στις 1930 ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος θα παρευρεθεί σε επετειακή εκδήλωση της ΕΔΕΚ για το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 όπου θα γίνουν ομιλίες από δύο αντιστασιακούς που υπερασπίστηκαν τη Δημοκρατία στις μάχες του Προεδρικού και της Αρχιεπισκοπής και θα ακολουθήσει παρουσίαση απόρρητων εγγράφων από το Φάκελο της Κύπρο από τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Κινηματοθέατρο «Παλλάς» στη Λευκωσία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις