Την ανάγκη όπως υπάρξουν νέα μέτρα στήριξης των εσπεριδοκαλλιεργητών και των παραγωγών φυλλωδών λαχανικών στην Κύπρο και διατήρηση αυτών που υπάρχουν για το χοιρινό κρέας λόγω του ρωσικού εμπάργκο, υποστήριξε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης σε παρέμβασή του σε Συμβούλιο της ΕΕ, τη Δευτέρα.
«Με αφορμή την ανανέωση του ρωσικού εμπάργκο κατά των γεωργικών προϊόντων της ΕΕ, οι Υπουργοί Γεωργίας συζήτησαν εκτενώς την κατάσταση της αγοράς γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ», αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση.
«Σε παρέμβασή του, ο κ. Κουγιάλης σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι τον περασμένο χρόνο οι εξαγωγές των γεωργικών προϊόντων της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 5%, εντούτοις στην Κύπρο, λόγω της επιβολής του ρωσικού εμπάργκο, οι παραγωγοί υπέστησαν σημαντική μείωση των εισοδημάτων τους», προστίθεται.
Ως εκ τούτου, συνεχίζει η ανακοίνωση, «ο Υπουργός Γεωργίας υπογράμμισε την ανάγκη όπως, λαμβάνοντας υπόψη και τις περιόδους εσοδείας, ληφθούν εκ νέου μέτρα στήριξης των εσπεριδοκαλλιεργητών και των παραγωγών φυλλωδών λαχανικών στην Κύπρο».
«Παράλληλα, τόνισε τη σημασία να διατηρηθούν τα υφιστάμενα μέτρα για το χοίρειο κρέας», αναφέρεται.
Αναμένουμε, είπε ο κ. Κουγιάλης, «την έμπρακτη εφαρμογή της αρχής της κοινοτικής αλληλεγγύης με άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων για αντιμετώπιση των σοβαρών επιπτώσεων που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι παραγωγοί».
Την ίδια ώρα στο πλαίσιο συζήτησης για την Πρόταση κανονισμού όσον αφορά τη δυνατότητα που παρέχεται στα κράτη μέλη να περιορίζουν ή να απαγορεύουν την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) στην επικράτειά τους, ο Υπουργός Γεωργίας χαιρέτισε το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τήρησε τη δέσμευσή της και παρουσίασε νομοθετική πρόταση με στόχο τη διόρθωση του συστήματος αδειοδότησης ΓΤΟ, ώστε να λαμβάνονται καλύτερα υπόψη οι εθνικές ιδιαιτερότητες των κρατών μελών.
Σε συνέχεια της υιοθέτησης του εργαλείου για την απαγόρευση καλλιέργειας ΓΤΟ, είπε ο κ. Κουγιάλης, «η νέα πρόταση μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη εργαλείο που θα παρέχει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να αποφασίζουν, νόμιμα, για τα εθνικά τους απαγορευτικά μέτρα».
Εξάλλου, σε παρέμβασή του για πρόταση κανονισμού για το νέο θεσμικό πλαίσιο επιχορήγησης φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία, ο Κύπριος Υπουργός «επισήμανε την ανάγκη αύξησης του δημοσιονομικού φακέλου της Κύπρου για τα εν λόγω προγράμματα και τόνισε τη σημασία να επιδειχθεί ευελιξία στον καθορισμό της τιμής αγοράς των εν λόγω προϊόντων».
Υποστήριξε, ακόμη, την ανάγκη όπως ο καθορισμός των επιλέξιμων προϊόντων γίνει με γνώμονα τις διατροφικές συνήθειες των μαθητών των διαφόρων περιοχών της ΕΕ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις