ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Μέχρι το τέλος του 2027 η Κύπρος θα έχει πλεόνασμα ανανεώσιμης ενέργειας

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Μέχρι το τέλος του 2027 η Κύπρος θα έχει πλεόνασμα ανανεώσιμης ενέργειας

Υπολογίζεται πως μέχρι το τέλος του 2027 η Κύπρος θα έχει πλεόνασμα ανανεώσιμης ενέργειας που θα μπορεί να εξάγει ή να ανταλλάσσει, επιπρόσθετα με τις ποσότητες που θα μπορούν να είναι διαθέσιμες σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Ελλάδα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του σήμερα το πρωί στο συνέδριο, με θέμα «EMGF – Energy Transition Conference» που διοργανώνει η Κύπρος με την ευκαιρία της Προεδρίας στον περιφερειακό διακυβερνητικό οργανισμό Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (East Mediterranean Gas Forum - EMGF), ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως η Κύπρος μπορεί να καταστεί καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσότητες που μπορεί να κυμαίνονται από 120 γιγαβατώρες το 2027, μέχρι 1000 το 2030 και πέραν των 1800 το 2033.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε πως η Κύπρος, λόγω της στρατηγικής της θέσης και των εξαιρετικών της σχέσεων και μακροχρόνιων συνεταιρισμών στον τομέα της ενέργειας με γειτονικές χώρες σε διμερές, περιφερειακό και πολυμερές επίπεδο, είναι έτοιμη να έχει τη δική της συμβολή και να είναι ενεργό μέρος των ενεργειακών λύσεων που έχει να προσφέρει η περιοχή μας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η Κύπρος έχει αναλάβει ήδη αυτό τον ρόλο μέσω της έναρξης της φάσης κατασκευής του EuroAsia Interconnector ανάμεσα στην Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ, η τελετή έναρξης της οποίας θα γίνει αργότερα σήμερα, καθώς και των προετοιμασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη για έναρξη του EuroAfrica Interconnector που θα συνδέει Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως σύμφωνα με το υφιστάμενο καθεστώς και προγραμματισμό, υπολογίζεται πως μέχρι το τέλος του 2027, όταν η πρώτη διασύνδεση θα έχει εγκατασταθεί, η Κύπρος θα έχει πλεόνασμα ανανεώσιμης ενέργειας την οποία θα μπορεί να εξάγει ή να ανταλλάσσει, επιπρόσθετα με τις ποσότητες που θα μπορούν να είναι διαθέσιμες σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Ελλάδα.

"Ως εκ τούτου η Κύπρος μπορεί να καταστεί καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσότητες που μπορεί να κυμαίνονται από 120 γιγαβατώρες το 2027, μέχρι 1000 το 2030 και πέραν των 1800 το 2033", σημείωσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμη πως «είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε τις πιθανότητες και τις προτάσεις για διασύνδεση διαφόρων κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο και εντός των επόμενων ημερών σε Λίβανο με είτε υφιστάμενες είτε νέες υποδομές, μέσω των οποίων μπορεί να γίνει εξαγωγή αερίου στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος στο θέμα της πιθανής συμβολής της Ανατολικής Μεσογείου στις προσπάθειες για διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και διαδρομών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως αυτή μπορεί να επιτευχθεί με τη μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, είτε ως LNG είτε μέσω αγωγών, υδρογόνου που θα παραχθεί στην περιοχή μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και καθαρής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που να εξάγεται στην Ευρώπη μέσω ηλεκτρικών διασυνδετήριων αγωγών, υπογραμμίζοντας πως η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να αναλάβει καίριο ρόλο προς αυτό τον σκοπό».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε εξάλλου πως αναγνωρίζοντας τις μεγάλες προοπτικές σε σχέση με τους πόρους, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις, είναι ξεκάθαρο ότι οι πλήρεις ενεργειακές δυνατότητες της Ανατολικής Μεσογείου μπορούν να ξεκλειδώσουν εάν οι προμηθευτές, οι αγοραστές και οι χώρες μεταφοράς στην περιοχή συνεργαστούν για την ανάπτυξη πολλών έργων υποδομών για το εμπόριο αερίου, υδρογόνου και ανανεώσιμης ενέργειας στην περιοχή με εξωτερικές αγορές.

Σημείωσε πως το γεγονός ότι σχεδόν όλα τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπή της Βιομηχανίας Αερίου του EMGF είναι ενεργά στη διερεύνηση και εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο, σημαίνει στην ουσία ότι μια πλατφόρμα για συζήτηση είναι διαθέσιμη προκειμένου να καθοριστούν οι συνέργειες για καλύτερη αξιοποίησή τους.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμη πως η σημασία του EMGF προχωρά πέραν της ενεργειακής συνεργασίας και αφορά τον ρόλο του όσον αφορά την περιφερειακή ειρήνη, την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία στην ταραχώδη περιοχή μας και πέραν αυτής.

Υπογράμμισε πως το Φόρουμ είναι ανοικτό σε οποιανδήποτε χώρα επιθυμεί να ενταχθεί σε αυτό «σε αυτή τη συλλογική διαδικασία, νοουμένου ότι «τηρεί τις κοινές μας αξίες και αρχές για σεβασμό του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένης της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας».

«Το μότο μας είναι ότι η Ενέργεια πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για την ειρήνη και την ευημερία και όχι για τη δημιουργία εντάσεων και συγκρούσεων», σημείωσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top