Τέλος στη γραφειοκρατία και το ρουσφέτι θέλει να δώσει το νέο σύστημα αξιολόγησης των κυβερνητικών υπαλλήλων το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή σε δυόμισι περίπου μήνες.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» θα λαμβάνονται υπόψη η πείρα, τα ακαδημαϊκά προσόντα, η απόδοση και η παραγωγικότητα, τα οποία θα μοριοδοτούνται.
Σύμφωνα με την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ), με το νέο σύστημα «θα επιλέγονται οι καταλληλότεροι, στη βάση της αρχής της αντικειμενικότητας και της αξιοκρατίας». Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η πρώτη αξιολόγηση για το 2023 θα γίνει την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2024.
Αναλυτικά, η εφημερίδα αναφέρει πως:
Για την αξιολόγηση των υποψηφίων, θα καθορίζονται τρεις κατηγορίες ανελικτικών θέσεων. Πρόκειται για τις θέσεις προαγωγής μέχρι την κλίμακα Α12, την εισαγωγή της νέας κατηγορίας θέσεων διατμηματικής προαγωγής για την κλίμακα Α13, τις οποίες μπορούν να διεκδικήσουν για να προαχθούν υπάλληλοι που υπηρετούν οπουδήποτε στη δημόσια υπηρεσία, σε θέση στο αμέσως κατώτερο μισθοδοτικό επίπεδο των επιστημονικών δομών θέσεων ή των επαγγελματικών δομών θέσεων, ανάλογα με την περίπτωση, καθώς και για τις θέσεις πρώτου διορισμού και προαγωγής στην κλίμακα Α14. Και για τις τρεις κατηγορίες είναι προκαθορισμένα μετρήσιμα κριτήρια, με προκαθορισμένες βαρύτητες, αναλόγως του επιπέδου κάθε θέσης.
Οι υποψήφιοι για διορισμό ή προαγωγή σε θέσεις διατμηματικής προαγωγής και σε θέσεις πρώτου διορισμού και προαγωγής θα αξιολογούνται αρχικά σε εξεταστικά κέντρα, από όπου θα ετοιμάζεται και υποβάλλεται στην ΕΔΥ κατάλογος υποψηφίων κατά σειρά επιτυχίας. Το εξεταστικό κέντρο θα αξιολογεί τους υποψηφίους με σύγχρονες μεθόδους ή ασκήσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν γραπτές εξετάσεις ή και τη διεξαγωγή εξέτασης ικανοτήτων, δεξιοτήτων, με ή χωρίς τη χρήση τεχνολογίας, ασκήσεις ρόλων, διερευνητικές ασκήσεις, παρουσιάσεις, μελέτες περίπτωσης, με σκοπό τη διακρίβωση και αξιολόγηση των δυνατοτήτων και ικανοτήτων των υποψηφίων, για την υπό πλήρωση θέση. Επιτυχών θεωρείται ο υποψήφιος που στην αξιολόγηση στο εξεταστικό κέντρο συγκεντρώνει ποσοστό βαθμολογίας τουλάχιστον 40%. Σε υποψήφιους για τη διατμηματική προαγωγή, οι οποίοι έχουν συγκεντρώσει βαθμολογία πέραν του 40% στο εξεταστικό κέντρο, η ΕΔΥ προσθέτει 0-5 μονάδες σε όσους έχουν πείρα στο Τμήμα/Υπηρεσία όπου κενώνεται η θέση και ετοιμάζει τον τελικό κατάλογο υποψηφίων. Μετά την ετοιμασία του καταλόγου υποψηφίων, η ΕΔΥ θα καλεί σε προφορική εξέταση τριπλάσιο αριθμό υποψηφίων, με βάση τη σειρά κατάταξής τους στον κατάλογο.
Βασικό κριτήριο πλέον θα είναι η πείρα αντί η αρχαιότητα. Επιπρόσθετα, η βαθμολογία των υποψηφίων στις υπηρεσιακές εκθέσεις θα λαμβάνεται υπόψη και θα μοριοδοτείται μόνο στις θέσεις προαγωγής και στις θέσεις διατμηματικής προαγωγής.
Η μεταρρύθμιση θα εφαρμοστεί την 1η Ιανουαρίου του 2024. Με το νέο σύστημα αξιολόγησης της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων, το προσωπικό διαχωρίζεται σε δύο ιεραρχικά επίπεδα, με διαφορετικά κριτήρια αξιολόγησης και αναλυτικό πλαίσιο δεξιοτήτων/ικανοτήτων, εργασιακών συμπεριφορών και αξιών για κάθε ένα από τα κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια υπηρεσίας των θέσεων και τα σχετικά με αυτά καθήκοντα, προσόντα, κλίμακα μισθοδοσίας και επίπεδο ευθύνης.
Εισάγεται παράλληλα ρύθμιση για υποβολή και εξέταση ενστάσεων των υπαλλήλων επί της αξιολόγησής τους από Επιτροπή Ενστάσεων, η οποία θα είναι διαφορετική από την ομάδα αξιολόγησης του υπαλλήλου. Την εποπτεία της εφαρμογής του νέου συστήματος θα έχει η ΕΔΥ.
Πηγή: philenews.com
Μάλιστα, οι προϊστάμενοι τμημάτων θα αξιολογούνται ανώνυμα από τους υφιστάμενούς τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις