«Εκρηκτικές» λίμνες υπάρχουν στην Ευρώπη

«Εκρηκτικές» λίμνες υπάρχουν στην Ευρώπη

Με διάμετρο 3.100 χιλιομέτρων, η Ευρώπη είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος από τους περίπου 80 γνωστούς δορυφόρους του Δία. Είναι λίγο μικρότερη από τη Σελήνη, αλλά μεγαλύτερη από τον Πλούτωνα. Έχει διαπιστωθεί ότι κάτω από το στρώμα πάγου της επιφάνεια της Ευρώπης υπάρχει ένας τεράστιος ωκεανός που μπορεί να έχει διπλάσια ποσότητα νερού από εκείνους της Γης και διάφορα ευρήματα δείχνουν ότι μπορεί να είναι φιλικός στη ζωή.

Όμως σειρά ερευνών έχει δείξει ότι εκτός από τον ωκεανό ανάμεσα σε αυτόν και την επιφάνεια στο εσωτερικό των πάγων του έχουν σχηματιστεί μικρότερες και μεγαλύτερες λίμνες με νερό σε υγρή μορφή. Έχει επίσης παρατηρηθεί η ύπαρξη κάποιων πιδάκων που εκτοξεύουν υλικά από την επιφάνεια της Ευρώπης.

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες της NASA παρουσίασε μια μελέτη σύμφωνα με την οποία οι λίμνες που υπάρχουν στην Ευρώπη είναι ρηχές και κάποιες από αυτές βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια και κάποιες βρίσκονται σε μεγαλύτερα βάθη. Σύμφωνα με την μελέτη ύπαρξη αυτών των λιμνών παράγει διαφόρων ειδών γεωλογικά φαινόμενα όπως κρυοηφαιστειακή δραστηριότητα που προκαλούν την εκτόξευση είτε νερού είτε παγωμένης λάβας.

Ανάμεσα στα άλλα τα στοιχεία αυτά είναι χρήσιμα για την προετοιμασία της αμερικανικής αποστολής Europa Clipper που προγραμματίζεται να εκτοξευθεί το 2024 και να φθάσει εκεί το 2030. Θα επιχειρήσει να απαντήσει στο ερώτημα αν η Ευρώπη μπορεί να φιλοξενεί ζωή κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της, όπου εκτιμάται ότι υπάρχει ένας τεράστιος και βαθύς ωκεανός.

Πηγή: Naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Live: Νέο κύμα ιρανικών πυραυλικών επιθέσεων - Εκρήξεις σε πολλές ισραηλινές πόλεις

Live: Νέο κύμα ιρανικών πυραυλικών επιθέσεων - Εκρήξεις σε πολλές ισραηλινές πόλεις

Ιρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν νέες πυραυλικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε στις 20:45 πως πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Ιράν προς το Ισραήλ.  Σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ήχησαν σε ολόκληρη τη χώρα, όπως στο Τελ Αβίβ, στην Ιερουσαλήμ και στη Χάιφα, καθώς και σε περιοχές κοντά στα σύνορα με τη Γάζα και τμήματα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Μάλιστα, τουλάχιστον ένας πύραυλος «πέρασε» τον Iron Dome στη Χάιφα, μεταδίδει το Al Jazeera, με τουλάχιστον πέντε άτομα να έχουν τραυματιστεί. Δείτε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις πιο κάτω:

BEST OF TOTHEMAONLINE