Λουκαΐδης: «Η ΕΕ δεν έχει ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της για την ένταξη των Βαλκανίων»

Λουκαΐδης: «Η ΕΕ δεν έχει ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της για την ένταξη των Βαλκανίων»

Η ΕΕ δεν έχει ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της για την ένταξη των Βαλκανίων, είπε ο Γ. Λουκαΐδης, μιλώντας εκ μέρους της Πολιτικής Ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στο πλαίσιο των εργασιών του 4ου Μέρους της Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι στάση της ΕΕ όσον αφορά την προοπτική ένταξης των Βαλκανικών χωρών, έχει επιφέρει απογοήτευση και ενισχύσει την κριτική στάση των λαών της περιοχής έναντι της ΕΕ.

Σημείωσε, δε, ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων υπέστησαν ένοπλες διενέξεις και τον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά τη δεκαετία του 1990 ενώ, τα τελευταία χρόνια, οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επιβλήθηκαν με την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και τις ιδιωτικοποιήσεις είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας, της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και την υπονόμευση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Η συνακόλουθη απογοήτευση, ανέφερε ο κ. Λουκαΐδης, αλλά και περιθωριοποίηση, ειδικά ανάμεσα στους νέους, έχουν οδηγήσει στην έξαρση του ρατσισμού και της εθνοτικής έντασης. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει η ΕΕ να ανταποκριθεί ως αξιόπιστος εταίρος και να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να στηρίξει τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη τη γεωπολιτική σημασία των Βαλκανίων για την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, επισήμανε ο κ. Λουκαΐδης, πρέπει η ίδια ΕΕ να αλλάξει όπως και η διαδικασία διεύρυνσης, εξηγώντας ότι θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι στρατηγικοί στόχοι και οι πολιτικές της, ώστε να περιλαμβάνουν και να θέτουν ως προτεραιότητα, την καταπολέμηση της εκμετάλλευσης, της ανέχειας και της φτώχειας, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την απαξίωση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

 ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Ανάλυση: Καταστατικό συνέδριο ΔΗΣΥ με δείγματα πολιτικού ρεβανσισμού – Οι διαγραφές υπουργών και η αυτοπαγίδευση

Ανάλυση: Καταστατικό συνέδριο ΔΗΣΥ με δείγματα πολιτικού ρεβανσισμού – Οι διαγραφές υπουργών και η αυτοπαγίδευση

Δύο χρόνια μετά τις προεδρικές εκλογές και τα όσα τον «πλήγωσαν», ο ΔΗΣΥ έλαβε την απόφαση μέσα από το καταστατικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, να πράξει  αυτό, που δεν τολμούσε να πράξει, αμέσως μετά τις εκλογές.

BEST OF TOTHEMAONLINE