ΔΙΕΘΝΗ

Στήριξη Επιτρόπου Μεταφορών της ΕΕ για άρση τουρκικού εμπάργκο σε υπό κυπριακή σημαία πλοία και αεροπλάνα

Στήριξη Επιτρόπου Μεταφορών της ΕΕ για άρση τουρκικού εμπάργκο σε υπό κυπριακή σημαία πλοία και αεροπλάνα

Η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ξεκάθαρη εδώ και καιρό για άρση του τουρκικού εμπάργκο στα υπό κυπριακή σημαία πλοία και αεροπλάνα, δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος Μεταφορών Αντίνα Βαλεάν, η οποία εξήρε παράλληλα τις προσπάθειες και τη συμβολή της Κύπρου στην εφαρμογή πολιτικών για πράσινες μεταφορές.

Μιλώντας στο πλαίσιο κοινής διάσκεψης Τύπου με τον Υπουργό Μεταφορών Γιάννη Καρούσο και τον Υφυπουργό Τουρισμού, Βασίλη Δημητριάδη, στο περιθώριο συνάντησης τους στη Λεμεσό, όπου πραγματοποιείται το συνέδριο «Ναυτιλιακή Κύπρος», η κ. Βάλεαν ανέφερε ότι στο θέμα της άρσης του τουρκικού εμπάργκο «στεκόμαστε δίπλα στην Κύπρο και χρησιμοποιούμε όλες τις ευκαιρίες διεθνώς για να το εγείρουμε».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι είναι περισσότερο ένα πολιτικό θέμα παρά θέμα που αφορά τις μεταφορές και είπε ότι είναι διαχρονική και σταθερή η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άρση του τουρκικού εμπάργκο.

«Χρειάζονται δυο για να χορέψουν ταγκό» ανέφερε χαρακτηριστικά, από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης, υπενθυμίζοντας την αρνητική στάση που διατηρεί η Τουρκία επί του θέματος, αλλά και το γεγονός ότι περιλαμβάνεται στα ΜΟΕ που πρότεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Είμαστε, συνέχισε, έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να διαβουλευθούμε με την Τουρκία γι' αυτό και ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την στήριξή της σε ένα πρόβλημα που «παραβιάζει τις διεθνείς και ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Επιτρόπου με τον Υπουργό Μεταφορών και τον Υφυπουργό Ναυτιλίας, συζητήθηκε μια σειρά θεμάτων που αφορούν τις θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές, με την Αντίνα Βαλεάν να τονίζει τη σημασία της συνδεσιμότητας της Κύπρου με την υπόλοιπη Ευρώπη και να επικροτεί την υλοποίηση της απόφασης για θαλάσσια επιβατική σύνδεση της Λεμεσού με τον Πειραιά.

Παράλληλα, η Ευρωπαία Επίτροπος ανέφερε ότι η απανθρακοποίηση είναι η βασική πρόκληση για ολόκληρο τον τομέα των μεταφορών και υπέδειξε πως, πέραν από τη ναυτιλία και τις αερομεταφορές «ως πολίτες θέλουμε καθαρότερες πόλεις με λιγότερο συνωστισμό και κυκλοφοριακή συμφόρηση».

Συνεχάρη δε τον Υφυπουργό Δημητριάδη για τις προσπάθειες που καταβάλλει στα διεθνή φόρα για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας, με παράλληλη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της, αλλά και τον Υπουργό Καρούσο, για τις πολιτικές που υιοθετεί η Κυπριακή Κυβέρνηση για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στο νησί.

Εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της για τη συνεισφορά και το ρόλο του Υπουργού και του Υφυπουργού στις πολιτικές της Ευρώπης για τις μεταφορές, η κ. Βαλεάν διαβεβαίωσε ότι «η φωνή τους ακούγεται» και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει τις προσπάθειες τους.

Ερωτηθείσα σχετικά, η Επίτροπος είπε πως το υγροποιημένο φυσικό αέριο παραμένει μέρος της ενέργειας της Ευρώπης και αποτελεί μέρος της λύσης σε μια μεταβατική περίοδο. Η πρόκληση που έχουμε, συνέχισε, είναι να διακρίνουμε ποια καύσιμα είναι καταλληλότερα για κάθε χρήση.

Όσον αφορά στο θέμα του πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου δήλωσε πως αυτό είναι κάτι το οποίο δεν αφορά τόσο την Επιτροπή αλλά την G7, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι μεταφορές αποτελούσαν την προμετωπίδα των κυρώσεων για την Ρωσία «την οποίαν έπληξαν σκληρά», ενώ αντίθετα, οι μεταφορές στην Ευρώπη δεν επηρεάστηκαν σημαντικά.

Καλωσορίζοντας την Ευρωπαία Επίτροπο Μεταφορών, ο Γιάννης Καρούσος είπε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν αρκετά θέματα που σχετίζονται με την Πράσινη Συμφωνία και ιδιαίτερα το «Fit for 55», ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του που «είδαμε ότι η Επίτροπος αναγνωρίζει τις προσπάθειες που κάνει η Κύπρος στο πιο ψηλό επίπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

«Βλέπουμε πρωτοβουλίες της Κύπρου, όπως η διακήρυξη για την αεροπορική συνδεσιμότητα να προωθούνται, προτάσεις της Κύπρου που έχουν να κάνουν με την επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας», είπε και σημείωσε πως «με την καλή συνεργασία που έχουμε, πείσαμε και έχουν εγκριθεί προτάσεις της Κύπρου σε ανώτατο επίπεδο».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Υπουργός στο θέμα που τέθηκε ενώπιον της Επιτρόπου για δημιουργία δικτύου σιδηροδρόμου στην Κύπρο και τις προοπτικές συγχρηματοδότησης του έργου, ενώ σε σχέση με την ηλεκτροκίνηση, είπε πως ενημερώθηκε η Επίτροπος «για την πολιτική την οποία έχει εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο της πολιτικής για προώθηση της ηλεκτροκίνησης, τους εθνικούς στόχους που έχουμε θέσει και τι προσπάθειες γίνονται για τις υποδομές και τους σταθμούς».

Ο Γιάννης Καρούσος είπε ακόμη ότι, σε σχέση με τις αερομεταφορές και την απώλεια της ρωσικής και ουκρανικής αγοράς, έχουν ληφθεί μέτρα, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού και τον διαχειριστή των αεροδρομίων που έχουν αποδώσει. «Έχουμε δει ότι έχουν έρθει εταιρείες στην Κύπρο, έχουν ενισχύσει εταιρείες το πτητικό τους πρόγραμμα και έχουμε αξιοποιήσει τις οποιεσδήποτε ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί μέσα από την κρίση», συμπλήρωσε.

Έχουμε, συνέχισε, πετύχει να καλύψουμε ένα μέρος της απώλειας που είχε δημιουργηθεί από τη ρωσική αγορά και «συνεχίζουμε τις προσπάθειες μαζί με το Υφυπουργείο Τουρισμού και τον διαχειριστή των αεροδρομίων», διαβεβαιώνοντας πως «οι πτήσεις θα συνεχίσουν, η αεροπορική συνδεσιμότητα θα βελτιώνεται και όπως είδατε σήμερα η Επίτροπος έχει αναγνωρίσει το γεγονός ότι μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος έχει προτάσεις, έχει εισηγήσεις, πετυχαίνει αρκετά σε επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών, που αυτό σημαίνει κτίζουμε πάνω σε γερά θεμέλια το μέλλον».

Για εποικοδομητική συνάντηση με την Επίτροπο Μεταφορών, όπου αντηλλάγησαν απόψεις γύρω από το «Fit for 55», τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή ναυτιλία και το πώς, μέσω του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, θα εξευρεθούν λύσεις στις προκλήσεις του τομέα, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Βασίλης Δημητριάδης.

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τις κυρώσεις της ΕΕ για επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και τις επιπτώσεις στη ναυτιλία, ο Υφυπουργός δήλωσε ότι πάρθηκε μια πολιτική απόφαση η οποία υπόκειται σε μια σειρά από προϋποθέσεις σε σχέση με την οριστικοποίηση των εργαλείων εφαρμογής της και τάχθηκε υπερ ενός ξεκάθαρου πλαισίου εφαρμογής.

«Πιστεύουμε ότι η πολιτική απόφαση πρέπει να είναι δεμένη με το εφαρμοστικό πλαίσιο για να δούμε ότι θα επηρεαστούμε στο λιγότερο δυνατό βαθμό, διατηρώντας τα μέτρα σε ψηλή αποτελεσματικότητα», είπε και πρόσθεσε ότι «αν δεν διαμορφωθεί το εφαρμοστικό πλαίσιο δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσο θα επηρεαστούμε, αλλά με τη στάση που είχαμε ως Κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες, θεωρώ ότι περιορίσαμε τη ζημιά όσο μπορούσαμε, γι αυτό λέμε ότι η κρίση όσον αφορά την ναυτιλία είναι διαχειρίσιμη».

Ο κ. Δημητριάδης ευχαρίστησε την Ευρωπαία Επίτροπο για τη συνεργασία και εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι η Κύπρος αποτελεί έναν αξιόπιστο εταίρο για προώθηση της ναυτιλιακή πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των θέσεων της στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.

Μετά το πέρας της διάσκεψης ο Υπουργός Μεταφορών και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας επέδωσαν στην Ευρωπαία Επίτροπο αναμνηστικά δώρα.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ

• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές στη Λεμεσό μετά από την ανεύρεση φυσιγγίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top