ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ: Η μάχη των μαχών του 2023 ίσως είναι στον πρώτο γύρο και όχι τον δεύτερο

ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ: Η μάχη των μαχών του 2023 ίσως είναι στον πρώτο γύρο και όχι τον δεύτερο

Κάτω από το μικροσκόπιο των κομμάτων και των επιτελείων των υποψηφίων προέδρων βρίσκονται τις τελευταίες μέρες τα ευρήματα των πιο πρόσφατων δημοσκοπήσεων που διεξάγονται τέσσερις μήνες πριν την εκλογική αναμέτρηση του Φεβρουαρίου.

Το σαφές προβάδισμα του Νίκου Χριστοδουλίδη που θεωρητικά εξασφαλίζει το πρώτο από τα δύο εισιτήρια για τον δεύτερο γύρο της 12ης Φεβρουαρίου 2023, αποτελεί κοινό δημοσκοπικό εύρημα, το οποίο όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουν ότι δεν πρόκειται για μια εικόνα της στιγμής αλλά τείνει να εδραιωθεί ως ξεκάθαρη τάση.

Εάν αυτή η «φωτογραφία» του εκλογικού σώματος διατηρηθεί μέχρι τέλους, τότε ίσως για πρώτη φορά τα δύο μεγάλα κόμματα θα συγκρουστούν μετωπικά στον πρώτο γύρο και όχι στον δεύτερο. Κάτι που δεν ξαναέγινε ποτέ στην εκλογική ιστορία της Κύπρου, στη μετά Μακάριο εποχή, από το 1988 και μέχρι σήμερα, σε όλες τις προεδρικές εκλογές, η αναμέτρηση στο δεύτερο γύρο ήταν πάντα μεταξύ υποψηφίων που υποστήριζαν τα δύο μεγάλα κόμματα, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ.

Εξαίρεση αποτέλεσαν οι προεδρικές του 2003 όταν ο Τάσσος Παπαδόπουλος εξελέγη από τον πρώτο γύρο.

Το στοίχημα για Αβέρωφ

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως καταγράφουν τον Αβέρωφ Nεοφύτου να προηγείται με βραχεία κεφαλή του Ανδρέα Μαυρογιάννη για το δεύτερο εισιτήριο του δεύτερου γύρου, διαφορά ωστόσο η οποία βρίσκεται εντός του στατιστικού σφάλματος. ΔΗΣΥ και επιτελείο Αβέρωφ Νεοφύτου κρατούν ως ιδιαίτερα σημαντικό το συγκεκριμένο εύρημα, το οποίο θέλουν να διαφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού.

Φιλοδοξούν επίσης ότι η διατήρηση της προοπτικής που θέλει τον Αβέρωφ Νεοφύτου να βρίσκεται με το ένα πόδι στον δεύτερο γύρο, μπορεί να γίνει βεβαιότητα, η οποία θα δώσει στην υποψηφιότητα την απαραίτητη δυναμική και θα λειτουργήσει συσπειρωτικά. Η επίκληση του κομματικού πατριωτισμού και η ανάδειξη των κινδύνων που ελλοχεύουν για τη χώρα από την επικράτηση άλλων πολιτικών, είναι οι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί στη συνέχεια ο ΔΗΣΥ και το επιτελείου του Αβέρωφ Νεοφύτου. Το δίλημμα «βεβαιότητα ή ρίσκο», θα κυριαρχήσει στα μηνύματα της Πινδάρου, με ζητούμενο το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο.

Στο στρατόπεδο της δεξιάς παράταξης επιμένουν ότι τίποτα δεν έχει κριθεί αλλά αναγνωρίζουν ότι τα υφιστάμενα δημοσκοπικά δεδομένα είναι εξαιρετικά δύσκολο να μεταβληθούν κατά τρόπο δραστικό. Η επιχείρηση αποδόμησης του Νίκου Χριστοδουλίδη θα συνεχιστεί αλλά δεν προσβλέπουν ότι μπορεί να φέρει τόσο ραγδαία αποτελέσματα σε βαθμό που θα του στερήσουν το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο.

Ως εκ τούτου, η προσπάθεια της Πινδάρου εστιάζεται στη μέγιστη δυνατή συσπείρωση που θα φέρει την πρόκριση του προέδρου της παράταξης στον δεύτερο γύρο. Στελέχη του ΔΗΣΥ αναγνωρίζουν ότι τα δεδομένα δεν οδηγούν προς το ευκταίο σενάριο αναμέτρησης Αβέρωφ-Μαυρογιάννη, που θα εξελισσόταν σε ντέρμπι Δεξιάς-Αριστεράς. Αντιθέτως, τα ποσοτικά και ποιοτικά ευρήματα των μετρήσεων της κοινής γνώμης οδηγούν σχεδόν με βεβαιότητα στην εκτίμηση ότι σε περίπτωση που εξασφαλίσει το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο, ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα δώσει τη μάχη με αντίπαλο τον τέως υπουργό Εξωτερικών.

Ελπίζουν για Μαυρογιάννη

Παρόμοια είναι η ανάγνωση που κάνουν και στο επιτελείο του Ανδρέα Μαυρογιάννη και του ΑΚΕΛ. Οσο περνά ο καιρός γίνεται πλέον η παραδοχή ότι η εκτίμηση για ολικό «ξεφούσκωμα» της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδης ώστε να του στερήσει την πρωτιά, φαίνεται να ήταν υπερβολικά αισιόδοξη, γεγονός που απομακρύνει το σενάριο αναμέτρησης Μαυρογιάννη-Αβέρωφ στον δεύτερο γύρο.

Στο ΑΚΕΛ και το επιτελείο Μαυρογιάννη εκτιμούν ότι η αναμέτρηση των δύο υποψηφίων, που στηρίζονται από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα του τόπου, πιθανότατα δεν θα γίνει στον δεύτερο γύρο, όπως συνέβη τις τελευταίες τρεις εκλογικές αναμετρήσεις (το 2008 Χριστόφιας vs Κασουλίδης και το 2013 και 2018 Αναστασιάδης vs Μαλάς) αλλά στον πρώτο γύρο, με τρόπαιο το εισιτήριο που θα οδηγήσει στον δεύτερο γύρο.

Στην Εζεκία Παπαϊωάννου ανέμεναν κάπως καλύτερες τις δημοσκοπικές επιδόσεις του Ανδρέα Μαυρογιάννη, αλλά εκφράζεται η προσδοκία ότι με σκληρή οργανωτική προσπάθεια και ευφάνταστη επικοινωνιακή εκστρατεία, η διαφορά μπορεί να καλυφθεί για να δώσει στον Μαυρογιάννη την πρόκριση για την αναμέτρηση της δεύτερης Κυριακής. Η αύξηση της συσπείρωσης του ΑΚΕΛ και η διεύρυνση των εισροών από άλλους κομματικούς χώρους, είναι στοιχεία που ανεβάζουν το δείκτη αισιοδοξίας στα επιτελεία Ανδρέα Μαυρογιάννη και ΑΚΕΛ.

Χριστοδουλίδης ο πολυσυλλεκτικός

Η διεισδυτικότητα σχεδόν σε όλους τους κομματικούς χώρους αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος συνεχίζει ακάθεκτος να οδηγεί την κούρσα στην πρόθεση ψήφου αλλά και στην παράσταση νίκης, σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Από την ανάλυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών προκύπτει η επικράτηση του Νίκου Χριστοδουλίδη, παρά την πρόσφατη υποχώρηση των δεικτών που αφορούν την πρόθεση ψήφου αλλά και τη δημοφιλία του.

Το γεγονός της υποχώρησης αποδίδεται στην πίεση που δέχθηκε το τελευταίο διάστημα μετά τη δημοσίευση των τηλεφωνικών μηνυμάτων από τον πρώην συνεργάτη του, Μανώλη Κυριάκο για το θέμα των face accounts στα κοινωνικά δίκτυα. Παρά την μείωση που καταγράφηκε, στο επιτελείο Χριστοδουλίδη θεωρούν ως σημαντικό το γεγονός ότι οι απώλειες δεν πιστώθηκαν υπέρ κανενός από τους ανθυποψήφιούς του.

Το φαινόμενο της χαλαρής ψήφου είναι κάτι που απασχολεί τον ίδιο και τους συνεργάτες του. Γι’ αυτό, ζητούμενο για τον Νίκο Χριστοδουλίδη, πέραν της διατήρησης της πρωτιάς στην πρόθεση ψήφου, είναι και να πείσει όσους δηλώνουν ότι τον υποστηρίζουν να τον ψηφίσουν. Η προσπάθεια αυτή εξυπακούει μεγάλη οργανωτική προσπάθεια και στοχευμένη επικοινωνιακή εκστρατεία.

Η συνύπαρξη πολλών και διαφορετικών οργανωμένων συνόλων που τον υποστηρίζουν, αποτελεί πλεονέκτημα για την υποψηφιότητά του, αφού του επιτρέπει να απευθύνεται σε πολλά κοινά, αλλά την ίδια ώρα, αυτός ο πλουραλισμός σε ό,τι αφορά τις θέσεις για μια σειρά από θέματα, ενδεχομένως να προκαλεί σύγχυση, συγκρούσεις και ασαφή μηνύματα.

ΟΙ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ

1988: Βασιλείου (ΑΚΕΛ) vs Κληρίδης (ΔΗΣΥ)- Νίκη Βασιλείου

1993: Βασιλείου (ΑΚΕΛ) vs Κληρίδης (ΔΗΣΥ)- Nίκη Κληρίδη

1998: Ιακώβου (ΑΚΕΛ) vs Κληρίδης (ΔΗΣΥ)- Επανεκλογή Κληρίδη

2003: Παπαδόπουλος (ΑΚΕΛ)- Νίκη από τον πρώτο γύρο

2008: Χριστόφιας (ΑΚΕΛ) vs Κασουλίδης (ΔΗΣΥ)- Nίκη Χριστόφια

2013: Μαλάς (ΑΚΕΛ) vs Αναστασιάδης (ΔΗΣΥ)- Nίκη Αναστασιάδη

2018: Μαλάς (ΑΚΕΛ) vs Αναστασιάδης (ΔΗΣΥ)- Επανεκλογή Αναστασιάδη

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ σκέφτεται να αποστείλει ο Ερσίν Τατάρ πριν από την κάθοδο της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, για να του εξηγήσει τις θέσεις του για τα όσα συζητήθηκαν και τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση των δύο ηγετών, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει «πώς θα του μεταφερθούν αυτά που συζητήθηκαν».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top