Δύσκολη είναι η πρόβλεψη για την πορεία της οικονομίας τόσο σε Ευρώπη όσο και διεθνώς αφού οι μεταβλητές που την επηρεάζουν αυτή την περίοδο είναι πολλές. Παρόλα αυτά, με βάση τα σημερινά δεδομένα, υπάρχουν θετικά νέα που δίνουν αισιοδοξία τόσο σε επιχειρήσεις όσο και καταναλωτές.
Ο γνωστός Κύπριος οικονομολόγος Γιάννης Τελώνης, ανέλυσε στο ThemaOnline τα πέντε σημεία που ανοίγουν τον δρόμο για μείωση του πληθωρισμού.
Πρώτο, και ίσως το πιο σημαντικό, σημείο αποτελεί η αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες με στόχο τον έλεγχο του πληθωρισμού. «Με απλά λόγια, η άνοδος του πληθωρισμού δημιουργείται όταν η παραγωγή είναι περιορισμένη ενώ η ζήτηση από τους αγοραστές/καταναλωτές είναι αυξημένη. Η άνοδος των επιτοκίων κάνει το χρήμα πιο ακριβό, με αποτέλεσμα οι πολίτες, για παράδειγμα, να σκέφτονται δύο και τρεις φορές να κάνουν δάνειο για να αγοράσουν ένα ακίνητο. Αποτέλεσμα, να μειωθεί η ζήτηση για ακίνητα, η οποία με τη σειρά της θα επιφέρει μείωση των τιμών στα σπίτια αλλά και ευρύτερα στην αγορά», εξήγησε ο Γιάννης Τελώνης.
Σύμφωνα με τον γνωστό οικονομολόγο, για να γίνουν ορατά τα αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής, πρέπει να περάσουν από έξι μήνες μέχρι και ένα χρόνο, κρατώντας πάντα σταθερά τα σημερινά δεδομένα. «Οπότε μετά τον Μάρτιο,θα μπορούμε να δούμε τα πρώτα αποτελέσματα της αύξησης των επιτοκίων», σημείωσε.
Ως δεύτερο θετικό, καταγράφεται η μείωση του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές και ευρύτερα του κόστους ενέργειας, τουλάχιστον πριν την τελευταία ανακοίνωση του ΟΠΕΚ για περαιτέρω μείωση της παραγωγής πετρελαίου περί τα τέλη του έτους. «Η Αμερική είναι αυτάρκης σε καύσιμα ενώ η ΕΕ θα έχει μεν δύσκολο χειμώνα με τα μέτρα δε που έχει λάβει το πρόβλημα δεν θα είναι τόσο μεγάλο όσο υπολογιζόταν», υπέδειξε ο κ. Τελώνης. Αξίζει να σημειωθεί όμως, ότι στην περίπτωση της κατανάλωσης ενέργειας, αστάθμητος παράγοντας είναι ο καιρός, αφού δεν γνωρίζουμε πόσο δύσκολος θα είναι εν τέλει ο χειμώνας.
Τρίτο θετικό νέο είναι η πτώση των τιμών των μετάλλων στις διεθνείς αγορές. Μάλιστα, μέταλλα όπως χαλκός και αλουμίνιο έχουν φτάσει σε ιστορικά χαμηλά ενώ πτώση παρουσιάζει και ο χρυσός.
Παράλληλα, λύση στην επισιτιστική κρίση ήρθε να δώσει η εξαγωγή σιταριού από την Ουκρανία. «Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με την επόμενη χρονιά καθώς δεν γνωρίζουμε εάν έχουν προγραμματιστεί μεταφορές, ή αν υπάρχει απόθεμα», τόνισε ο Γιάννης Τελώνης.
Σημαντικό ρόλο παίζει και η στάση των συντεχνιών που περιόρισαν τις μισθολογικές απαιτήσεις κυρίως στην Αμερική και λιγότερο στην Ευρώπη. «Αυτό σημαίνει πως δεν πέρασε η εντύπωση πως ο πληθωρισμός δεν είναι ακόμη μόνιμος, και η κατάσταση θα βελτιωθεί», κατέληξε ο Κύπριος οικονομολόγος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις