Ο ιδιωτικός ερευνητής, Γιώργος Τσούκαλης, η υποψήφια Διδάκτωρ Ψηφιακής Εγκληματολογίας, Κέλλυ Ιωάννου και ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης, μίλησαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την αύξηση της εγκληματικότητας αλλά και για την υποθέση με τις κρυφές κάμερες σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής.
Ο κ. Τσούκαλης μίλησε αρχικά για τις κάμερες στα ξενοδοχεία, αλλά και στην συχνότητα τέτοιων παραβατικών κινήσεων.
«Είναι σοκαριστικό, ωστόσο μετά ακούμε από το χωριό από την περιφέρεια ότι είναι το καλύτερο παιδί και τα λοιπά. Οι άνθρωποι αυτοί, αφήνουν πάντα σημάδια στην κοινωνία. Έχουμε τους ανθρώπους που το κάνουν για διαστροφή, και έχουμε και τους ανθρώπους που το κάνουν για άλλον λόγο, για να εκβιάσουν, για να έχουν ένα στοιχείο», ανέφερε αρχικά.
«Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν πάμε σε ένα ξενοδοχείο. Δε μπορείς να πληρώνεις ένα σημαντικό ποσό σε ένα ξενοδοχείο για να μείνεις 1-2 μέρες, και να έχεις και αυτή την έγνοια, ή να έχεις κάποιον ανιχνευτή ή κάποια εμπειρία να αναγνωρίσεις μία κάμερα», συμπλήρωσε.
Εντοπισμός πιθανής κάμερας
- Έλεγχος: υπνοδωματίου και μπάνιου
- Συνήθης εγκατάσταση σε: φώτα, συνδεδεμένα ραδιόφωνα, ρολόγια, θερμοστάτες
- Πιθανότερο η κάμερα να είναι συνδεδεμένη σε ηλεκτρική πηγή ή συσκευή
- Αποσυνδέστε τηλεόραση, ηχεία και ρολόγια
- Αντανάκλαση κρυφής κάμερας: Εάν δεχτεί δέσμη φωτός (φακό)
- Έλεγχος δικτύου wifi
- Απαιτείται εξελιγμένος σαρωτής δικτύου
Είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτές με το γυμνό μάτι
Η υποψήφια Διδάκτωρ Ψηφιακής Εγκληματολογίας, Κέλλυ Ιωάννου, αναφέρθηκε στις κρυφές κάμερες και σε άλλες συσκευές παρακολούθησης.
«Όσο εξελίσσεται η τεχνολογία εξελίσσεται και το μέγεθος της κάμερας. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν κάμερες οι οποίες μπορεί να είναι η ακίδα ενός στυλό. Είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτές με το γυμνό μάτι, και μπορεί να είναι προσαρμοσμένες σε αντικείμενα κοινής χρήσης, για παράδειγμα γυαλιά, στυλό, το πόμολο της πόρτας και να έχει πολύ καλή ανάλυση.
Ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης μίλησε για το νομικό πλαίσιο ενός τέτοιου περιστατικού παρακολούθησης.
«Οποιοδήποτε κλειστό σύστημα παρακολούθησης, υπάρχει υποχρέωση από τον νόμο ότι πρέπει να έχεις ενημερώσει τον τρίτο, ακόμα και για ανθρώπους που περνούν έξω από το σπίτι σου. Υπάρχει μία περίπτωση σε κάθε τέτοιο περιστατικό βλέπουμε δύο πράγματα. Πρώτον εάν είναι περίπτωση διεστραμμένου ανθρώπου που πολύ απλά θέλει να παρακολουθεί τους άλλους», είπε χαρακτηριστικά.
«Το σημαντικότερο είναι εάν το υλικό που έχει πρόσβαση, το επεξεργάζεται κατά τρόπο που μπορεί να του αποφέρει χρήματα. Δεν είναι πάντα το να έχεις συλλέξει υλικό που να είναι «ροζ». Αυτό που κοιτάζουμε είναι, πόσο πολύτιμη μπορεί να είναι μία πληροφορία που έχει πρόσβαση με λαθραίο τρόπο. Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα γίνεται και στους ανήλικους που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και εξοικείωση με την τεχνολογία», συμπλήρωσε.
Πηγή: in.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις