Ενίσχυση Τράπεζας Αίματος - Πρόταση νόμου για εγγραφή νέων οδηγών ως εθελοντές αιμοδότες

Ενίσχυση Τράπεζας Αίματος - Πρόταση νόμου για εγγραφή νέων οδηγών ως εθελοντές αιμοδότες

H ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος με όσο το δυνατόν περισσότερους νέους εθελοντές αιμοδότες επιδιώκεται με πρόταση νόμου που κατατέθηκε και συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, σύμφωνα με την οποία, όσοι υποβάλλουν έντυπο για απόκτηση άδειας οδήγησης θα καλούνται να παραχωρήσουν εθελοντικά τα στοιχεία τους στο αρχείο της Τράπεζας Αίματος, για σκοπούς αιμοδοσίας.

Την πρόταση κατέθεσε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Αντρέας Αποστόλου, ο οποίος εξήγησε στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ότι σε προηγούμενη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας αναδείχθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τράπεζα Αίματος, ιδίως σε περιόδους κρίσεων όπως αυτή της πανδημίας, όταν οι ανάγκες σε αίμα είναι μεγαλύτερες από τις υφιστάμενες δυνατότητές της.

«Η πρόταση νόμου θα δίνει το δικαίωμα σε όσους νέους ή νέες αποκτούν άδεια οδήγησης, να εγγράφονται αυτόματα ως εθελοντές αιμοδότες», ανέφερε ο κ. Αποστόλου, εξηγώντας ότι τα έντυπα της αίτησης για άδεια οδήγησης θα συνοδεύονται και από ένα έντυπο εξουσιοδότησης προς την Τράπεζα Αίματος για χρήση των προσωπικών δεδομένων κάθε αιτητή. Έτσι, όταν υπάρχει ανάγκη σε συγκεκριμένες περιοχές για συγκεκριμένες ομάδες αίματος, η Τράπεζα Αίματος, που θα έχει στη διάθεσή της αυτά τα δεδομένα, θα μπορεί ευκολότερα να καλεί τους πολίτες για εθελοντική αιμοδοσία.

«Ανέλαβα αυτή την πολιτική πρωτοβουλία, γιατί θεώρησα ότι έτσι θα δημιουργήσουμε τη νέα γενιά αιμοδοτών», είπε ο κ. Αποστόλου, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι θετικά ανταποκρίθηκαν στην πρόταση νόμου τόσο τα Υπουργεία Υγείας και Μεταφορών, το Κέντρο Αίματος και ο Παγκύπριος Αντιαναιμικός Σύνδεσμος, όσο και τα μέλη της Επιτροπής. Σημείωσε, δε, ότι σύντομα η πρόταση θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια.

Εξήγησε, ακόμα, ότι η νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων είναι πολύ αυστηρή, επομένως με αυτή την πρόταση νόμου ουσιαστικά διευκολύνει και διευρύνει την πρόσβαση της Τράπεζας Αίματος σε πολίτες, που προτίθενται να δωρίσουν αίμα.

Σημειώνεται ότι κατά την περίοδο της πανδημίας είχαν συμπιεστεί πολύ τα αποθέματα της Τράπεζας Αίματος, καθώς αρκετοί από τους εγγεγραμμένους εθελοντές αιμοδότες δεν ήταν σε θέση να δωρίσουν αίμα, λόγω των περιορισμών που ίσχυαν. Η Τράπεζα Αίματος για μήνες απηύθυνε αγωνιώδεις εκκλήσεις, ενημερώνοντας το κοινό με καμπάνιες, ανακοινώσεις και μηνύματα προς του εθελοντές αιμοδότες, χωρίς όμως να μπορεί να καλύψει πάντα τις ανάγκες.

Κλείνοντας, ο κ. Αποστόλου εξέφρασε την ευχή αυτή η ρύθμιση να είναι ακόμα ένας τρόπος για να ευαισθητοποιηθούν περισσότεροι πολίτες για την εθελοντική αιμοδοσία, για να μεγαλώσει το αρχείο των εθελοντών αιμοδοτών και να έχει τη δυνατότητα η Τράπεζα Αίματος να επικοινωνεί με περισσότερους αιμοδότες, όταν υπάρχει ανάγκη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Κυπριακό: Η επιστροφή της Ολγκίν και η τριμερής συνάντηση με Χριστοδουλίδη και Ερχιουρμάν - Τα ανοιχτά ζητήματα

Κυπριακό: Η επιστροφή της Ολγκίν και η τριμερής συνάντηση με Χριστοδουλίδη και Ερχιουρμάν - Τα ανοιχτά ζητήματα

Η εβδομάδα που ξεκινάει αναμένεται καθοριστική για το Κυπριακό, καθώς η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, επιστρέφει στην Κύπρο για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και με τον κατοχικό ηγέτη, με στόχο να αξιολογήσει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προγραμματισμένη για το πρωί της Τρίτης, συνοδεύεται από έντονη κινητικότητα στη Λευκωσία, με την Κυβέρνηση να προετοιμάζεται εντατικά, στοχεύοντας στον ορισμό διευρυμένης συνάντησης για την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης, όπως αποτελεί πάγια θέση της.

BEST OF TOTHEMAONLINE