Οι μετρήσεις του κλάδου ποιότητας αέρα δεν είναι ανησυχητικές για την περιοχή της Λευκωσίας, ωστόσο κάθε πυρκαγιά είναι εξ’ ορισμού ατμοσφαιρική ρύπανση και όσο πιο κοντά σε αυτή βρίσκονται άνθρωποι, τόσο περισσότερο κινδυνεύουν, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Χρύσανθος Σαββίδης, Ανώτερος λειτουργός επιθεώρησης εργασίας, προϊστάμενος του κλάδου.
Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο υπάρχουν μετρήσεις και ενδείξεις για επικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδια λόγω της πυρκαγιάς σε σταθμό αποθήκευσης στερεών αποβλήτων στον κατεχόμενο Κουτσοβέντη, ο κ. Σαββίδης ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η πιο ψηλή μέτρηση που κατέγραψαν στην περιοχή της Λευκωσίας το τελευταίο 48ωρο ήταν 62 mg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο» το απόγευμα της Δευτέρας. Σημείωσε δε ότι από το Τμήμα Μετεωρολογίας γνώριζαν για ένα επεισόδιο σκόνης την περασμένη Κυριακή και Δευτέρα, που καλύπτει ολόκληρη σχεδόν την Κύπρο και αυτό καταγράφηκε σε όλους τους σταθμούς μέτρησης του κλάδου.
Η υψηλότερη τιμή των 62 mg/m3 με όριο τα 50, είπε, δεν είναι ανησυχητική, «είναι καθαρό ότι δεν προέρχεται από την πυρκαγιά, αλλά από το επεισόδιο σκόνης». Ωστόσο επεσήμανε πως εάν η πυρκαγιά δεν είναι κοντά σε σταθμό του κλάδου ποιότητας αέρα, είναι δύσκολο να καταγραφεί, εξηγώντας ότι όσο απομακρύνεσαι από το σημείο της φωτιάς, τόσο αραιώνει η πυκνότητα και οι συγκεντρώσεις των ρύπων.
«Εξ’ ορισμού η πυρκαγιά είναι ατμοσφαιρική ρύπανση καθώς είναι χημική αλλοίωση της σύστασης του αέρα, που πρέπει να είναι καθαρός για να προστατεύεται και η ανθρώπινη υγεία. Ως εκ τούτου περιστατικά πυρκαγιών ή καύσης, αλλοιώνουν την σύσταση του αέρα και αυτό είναι ατμοσφαιρική ρύπανση».
Παρ’ όλο που υπάρχουν οι αρχές πρώτης γραμμής, όπως η Πυροσβεστική και η Πολιτική Άμυνα, ο κ. Σαββίδης είπε ότι είναι πολύ σημαντικό ο κόσμος να απομακρύνεται άμεσα, χωρίς οδηγία, αμέσως μόλις το αντιληφθεί, γιατί «όπως εξηγήσαμε, πρόκειται για ατμοσφαιρική ρύπανση, το βλέπουμε με το μάτι, ο μαύρος καπνός είναι τοξικά αέρια».
Η τιμή των 149 mg/m3 για το συγκεκριμένο περιστατικό πυρκαγιάς, που ανακοινώθηκε στα κατεχόμενα – συνέχισε ο κ. Σαββίδης – δεν γνωρίζει κατά πόσο ανταποκρίνεται σε σωστή μέτρηση. Σημείωσε δε ότι πρέπει να δούμε και την διάρκεια της μέτρησης, λέγοντας πως αν αυτή η τιμή κρατά μέρες τότε πιθανόν, άτομα με αναπνευστικά προβλήματα δεν πρέπει να εκτίθενται παρατεταμένα.
Ο προϊστάμενος της ποιότητας κλάδου είπε ότι μπορούμε να γνωρίζουμε την σύσταση των αιωρούμενων σωματιδίων μετά από χημικές αναλύσεις, κάτι που κάνουν για διάφορους λόγους, αλλά τα αποτελέσματα βγαίνουν μετά από 1 – 2 μήνες και χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την ώρα του συμβάντος, συνέχισε, είναι δύσκολο να γνωρίζουν την χημική σύσταση. «Όμως επαναλαμβάνω, δεν χρειάζεται χημική ανάλυση όταν βλέπει κάποιος με γυμνό μάτια τον καπνό από μια πυρκαγιά, αυτό είναι κάτι πολύ τοξικό». Οι επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων εξαρτάται – σημείωσε – και από την κατάσταση της υγείας του καθενός, αλλά κανείς δεν πρέπει να αναπνέει τον τοξικό αέρα.
Να σημειωθεί ότι η πυρκαγιά στον σταθμό αποθήκευσης στερεών αποβλήτων στον κατεχόμενη Κουτσοβέντ ξέσπασε την περασμένη Κυριακή και η φωτιά συνεχίζει να καίει, ενώ ο υπεύθυνος της εγκατάστασης δήλωσε χθες στην τ/κ Γενί Ντουζέν ότι θα χρειαστούν 3 με 4 ακόμη μέρες για την πλήρη κατάσβεσή της.
Στα κατεχόμενα υπάρχουν επικρίσεις για τον τρόπο ταφής και επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων, την έλλειψη ελέγχου των διαδικασιών από το ψευδοκράτος και για την τοξικότητα των ρύπων που εκπέμπονται από την συνεχιζόμενη φωτιά.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις