«Πονοκέφαλος» έχουν καταντήσει οι αυξήσεις στον ηλεκτρισμό με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να βιώνουν μια πολύ δύσκολη περίοδο, αφού καθίσταται αδύνατο να ανταπεξέλθουν σε όλους τους τομείς, στους οποίους οι τιμές έχουν πάρει τον ανήφορο.
Σε μία προσπάθεια αποσυμφόρησης της κατάστασης αυτής, στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε στις Σεπτεμβρίου 2022, επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία επί της πρότασης Κανονισμού του Συμβουλίου σχετικά με παρέμβαση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε το ThemaOnline, κάθε κράτος μέλος πρέπει να καθορίσει τις ώρες αιχμής, δηλαδή τις ώρες που παρατηρείται η μεγαλύτερη ζήτηση σε ηλεκτρισμό, και που αντιστοιχούν συνολικά τουλάχιστον στο 10 % όλων των ωρών της περιόδου μεταξύ της 1ης Δεκεμβρίου 2022 και της 31ης Μαρτίου 2023.
Αφού καθοριστούν οι ώρες αιχμής, κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να λάβει τέτοια μέτρα που να οδηγούν στη μείωση της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια των καθορισμένων αυτών ωρών αιχμής, τουλάχιστον σε 5 % κατά μέσο όρο ανά ώρα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΕΕ με το μέτρο αυτό στοχεύει στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων, φυσικού αερίου ή υγρών καυσίμων αλλά και στην ομαλότερη κατανομή της ζήτησης ανά ώρα, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση των τιμών ηλεκτρισμού.
Όσο αφορά τα μέτρα μείωσης της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, αυτά μπορούν να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εθνικές εκστρατείες ευαισθητοποίησης για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, δημοσίευση στοχευμένων πληροφοριών σχετικά με την προβλεπόμενη κατάσταση στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, ρυθμιστικά μέτρα για τον περιορισμό της μη αναγκαίας κατανάλωσης ενέργειας και στοχευμένα οικονομικά κίνητρα για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις