ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκοψαν τα μαλλιά τους για να τιμήσουν τις γυναίκες του Ιράν - Βίντεο και φωτογραφίες από τη διαμαρτυρία στη Λευκωσία

 Έκοψαν τα μαλλιά τους για να τιμήσουν τις γυναίκες του Ιράν - Βίντεο και φωτογραφίες από τη διαμαρτυρία στη Λευκωσία

Δεκάδες πολίτες μαζεύτηκαν το μεσημέρι της Κυριακής έξω από την ιρανική πρεσβεία, στη Λευκωσία, με αφορμή τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, προκειμένου να εκφράσουν τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους στις γυναίκες του Ιράν.

Κρατώντας πλακάτ και πινακίδες με συνθήματα στην ιρανική, αγγλική και ελληνική γλώσσα και φωτογραφίες της Μαχσά Αμινί, οι διαμαρτυρόμενοι φώναξαν συνθήματα όπως «Γίνε η φωνή του Ιράν», «Ελευθερία στο Ιράν», «Βοηθήστε τις γυναίκες του Ιράν», «Κάτω η πατριαρχία» και «Δεν υπάρχει διαδίκτυο στο Ιράν».

Μάλιστα κατά την διάρκεια της διαμαρτυρίας, μια διαδηλώτρια έκοψε τα μαλλιά της στη μνήμη της 21χρονης Μάχσα Αμινι, και των υπόλοιπων γυναικών που μάχονται στο Ιράν.

H Seagull Shahbazi εκπροσωπώντας την κοινότητα «Γυναίκες της Κύπρου» (The women of Cyprus), η οποία διοργάνωσε τη διαμαρτυρία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η εκδήλωση αφορά όλα αυτά που συμβαίνουν στο Ιράν. Εδώ και 7-8 μέρες, είπε, ο κόσμος είναι στους δρόμους και κάνει διαδηλώσεις για τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί, που τώρα έχει γίνει σύμβολο καθώς στο Ιράν οι άνθρωποι είναι καταπιεσμένοι, οι γυναίκες δεν έχουν δικαιώματα, τις ξυλοκοπούν, τις δολοφονούν λόγω του ισλαμικού καθεστώτος που υπάρχει εκεί, συμπλήρωσε.

«Δεν υπάρχει δημοκρατία στο Ιράν και οι γυναίκες δεν έχουν δικαιώματα», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι «στις διαδηλώσεις που γίνονται στο Ιράν, σκοτώνουν πάρα πολύ κόσμο. Τους έκοψαν το ίντερνετ έτσι ώστε να μη φαίνεται έξω στον κόσμο το τι πραγματικά γίνεται», συμπλήρωσε. Το μήνυμα της εκδήλωσης είναι να απελευθερωθεί το Ιράν από το ισλαμικό καθεστώς, κατέληξε.

Η 22χρονη Μαχσά Αμινί συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη για "ανάρμοστη ενδυμασία" από την αστυνομία ηθών, η οποία είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο της τήρησης του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η Αμινί πέθανε τρεις ημέρες αργότερα στο νοσοκομείο και ο θάνατός της πυροδότησε διαδηλώσεις στις κύριες πόλεις του Ιράν, μεταξύ των οποίων η πρωτεύουσα Τεχεράνη.

Στο Ιράν συνεχίζονται οι αναταραχές, με τη χώρα να μετρά δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες συλλήψεις.

Δείτε πιο κάτω φωτογραφίες και βίντεο που δημοσίευσε η κα. Έφη Ξάνθου:

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top