ΕΛΛΑΔΑ

Στις 12 συνεδριάζει ξανά το Eurogroup - Παραμένουν μεγάλα προβλήματα, λέει ο Ντάισελμπλουμ

Στις 12 συνεδριάζει ξανά το Eurogroup - Παραμένουν μεγάλα προβλήματα, λέει ο Ντάισελμπλουμ

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε το Eurogroup του Σαββάτου με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να έχουν δώσει νέο ραντεβού για τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής.

Το Eurogroup δεν κατέληξε σε κάποια κοινή δήλωση για την Ελλάδα παρά το γεγονός ότι πληροφορίες ανέφεραν ότι επί αρκετές ώρες οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης προσπαθούσαν να συντάξουν ένα κοινό ανακοινωθέν, αναφορικά με τα αποτελέσματα της νέας συνεδρίασης τους η οποία σκοπό είχε να δώσει το «πράσινο φως» στην ελληνική πρόταση, ώστε να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο Grexit.

Σε δηλώσεις του έπειτα από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είπε ότι η συνάντηση θα συνεχιστεί την Κυριακή και τόνισε πως το βασικό θέμα είναι η εμπιστοσύνη καθώς και ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει απόφαση.

 

«Συζητήσαμε και χρηματοπιστωτικά θέματα, αλλά θα συνεχίσουμε την Κυριακή. Είναι πολύ δύσκολο αλλά υπάρχει ακόμα εργασία σε πρόοδο και συνεχίζεται η δουλειά», είπε χαρακτηριστικά.

 

«Ποιος ξέρει;» απάντησε από την πλευρά του ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Κάζιμιρ όταν ρωτήθηκε αν περιμένει συμφωνία για την χρηματοδότηση της Ελλάδας στο Eurogroup της Κυριακής, ενώ ο Πιερ Μοσκοβισί προσπάθησε να φανεί αισιόδοξος.

«Πάντα υπάρχει αύριο. Δεν υπήρξε συμβιβασμός. Κρατώ πάντα την ελπίδα...», είπε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Λίγο αργότερα ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ, Λουίς Ντε Γκίντος, τόνισε ότι «τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα, θα μπορούσαν να είναι χειρότερα» και σημείωσε ότι  «πρέπει να προσπαθήσουμε μέχρι το τέλος».

Όσον αφορά στον Φιλανδό ΥΠΟΙΚ, Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος κατά τη διάρκεια του Eurogroup φέρεται να τάχθηκε κατά ενός νέου τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα, εξερχόμενος από Lex Building, είπε ότι υπάρχει πρόοδος.

«Πηγαίνω για ύπνο, θα συνεχίσουμε αύριο, υπήρξε πρόοδος», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες στο Eurogroup συμφωνούν με τις θέσεις του Ελσίνκι. «Κατά τη γνώμη, η επίτευξη μιας συμφωνίας για ένα καινούριο δάνειο προς την Ελλάδα δεν φαίνεται πιθανή αυτή την στιγμή» φέρεται να έχει δηλώσει ο Αλεξάντερ Στουμπ.

Οι θέσεις μας δεν μεταβλήθηκαν. Τα βήματα της Ελλάδας δεν είναι επαρκή, ωστόσο είμαστε διατεθειμένοι να εξετάσουμε διαφορετικές εναλλακτικές, τόνισε ο κ. Στουμπ και διαβεβαίωσε ότι σε κάθε περίπτωση οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν.

Οι διεργασίες του Eurogroup ξεκίνησαν στις 4.30 το απόγευμα, ενώ διεκόπησαν για ένα γεύμα εργασίας. Πληροφορίες ανέφεραν ότι αν και υπήρχαν σοβαρές διαφωνίες από αρκετές χώρες, η διαδικασία προχωρούσε με αργούς ρυθμούς και πηγές από τις Βρυξέλλες, που πρόσκεινται στη διαπραγμάτευση, τόνιζαν ότι το κοινό ανακοινωθέν ίσως να περιείχε και αναφορά στο χρέος.

Ωστόσο, το κοινό ανακοινωθέν φαίνεται ότι «σκόνταψε» στις διαφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών για την Ελλάδα και την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης.

Ειδικότερα, πηγές από τις Βρυξέλλες ανέφεραν πως το Eurogroup έχει χωριστεί πλέον σε δύο «στρατόπεδα». Από τη μία πλευρά βρίσκεται το «σκληρό» μπλοκ του Σόιμπλε, στο οποίο έχουν συμπαραταχθεί Φινλανδία και Σλοβακία, ενώ στην άλλη πλευρά υπάρχει το μέτωπο του Σαπέν με τη Γαλλία, την Ελλάδα και ακόμη έξι χώρες. Ωστόσο, με βάση την ισορροπία δυνάμεων στο εσωτερικό της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι υπόλοιπες έξι χώρες φαίνεται να μην παίρνουν θέση υπέρ της μιας ή της άλλης άποψης επιλέγοντας την ουδετερότητα.

Εκτός από από την σκληρή στάση του Σόιμπλε, εν μέσω πληροφοριών περί σχεδίου για πενταετές Grexit από τη Γερμανία, το ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ δυσχεραίνει και η στάση της Φινλανδίας η οποία ζητά στο Eurogroup την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και να δηλώνει έτοιμη να θέσει βέτο σε ένα τρίτο ελληνικό πρόγραμμα!

Πάντως, αν δεν υπάρξει λύση και στο νέο Eurogroup, το θέμα της Ελλάδας θα πάει στη Σύνοδο Κορυφής το απόγευμα και θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει πρόοδος, στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Στο «περίμενε» για το επίδομα διακίνησης αρκετά ΑμεΑ: Ο λόγος που δεν το λαμβάνουν - Τα ποσά και όσα ισχύουν

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας Πασχαλινά φαγητά - Από τη νηστεία στην υπερκατανάλωση

Με συννεφιά και καταιγίδες η Δευτέρα του Πάσχα - Όσα περιλαμβάνει το καιρικού «μενού»

Τα πιο παράξενα Πασχαλινά έθιμα στον κόσμο, που δεν πρόκειται να σου περάσουν από το μυαλό - Άνθρωποι σκελετοί και παιδιά ζητιάνοι

Ραγίζουν καρδιές οι φίλοι του 30χρονου Ευτύχιου που έσβησε σε τροχαίο - «Σε περιμένει η μητέρα σου, πας να την βρεις πολύ γρήγορα»



Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Επαφές στην Κύπρο θα έχει αυτή την εβδομάδα η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, στο πλαίσιο της αποστολής της για αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των μερών, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top