Σοβαρότατες ανησυχίες προκαλεί στην κυπριακή κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία συνολικά η απόφαση των φιλορωσικών αρχών στην ανατολική και νότια Ουκρανία, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, να διενεργήσουν δημοψηφίσματα για ένωση με τη Ρωσία. Τα δημοψηφίσματα θα αρχίσουν να διεξάγονται από σήμερα Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, στις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, καθώς και στις υπό ρωσική κατοχή ζώνες της περιοχής της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία.
Η ενσωμάτωση αυτών των περιοχών στη Ρωσία, έπειτα από δημοψηφίσματα για τα αποτελέσματα των οποίων δεν υπάρχει μεγάλη αμφιβολία, θα αντιπροσώπευε μια μεγάλη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία. Η Ρωσία έχει ήδη προσαρτήσει την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας το 2014, μια προσάρτηση που επικυρώθηκε με δημοψήφισμα του οποίου είχε προηγηθεί στρατιωτική επέμβαση. Το δημοψήφισμα έχει καταγγελθεί ως παράνομο από το Κίεβο, την ΕΕ και τη Δύση ευρύτερα, καθώς και τα Ηνωμένα Εθνη. Τα εδάφη του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, που μαζί αποτελούν την επαρχία του Ντονμπάς, ελέγχονται εν μέρει από φιλορώσους αυτονομιστές που εξεγέρθηκαν το 2014 εναντίον του Κιέβου με την υποστήριξη της Μόσχας.
Κασουλίδης: Κακό προηγούμενο
Από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δεν έκρυψε την ανησυχία της Λευκωσίας για τις εξελίξεις και τόνισε ότι το θέμα των προσαρτήσεων κρίνεται ως ιδιαίτερα σοβαρό. «Εμάς στην Κύπρο, μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα το θέμα δημιουργίας προηγούμενου για προσαρτήσεις. Θα συμμετέχουμε και εμείς μαζί με τους άλλους εταίρους στην αντίδραση» είπε ο κ. Κασουλίδης. H κυπριακή κυβέρνηση ανησυχεί ότι η διενέργεια δημοψηφισμάτων και οι ενέργειες προσάρτησης, δημιουργούν ένα ιδιαίτερα αρνητικό προηγούμενο για την Κύπρο, αφού σε περίπτωση που υπάρξει αναγνώριση και νομιμοποίηση τετελεσμένων εισβολής και κατοχής στην Ουκρανία, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος και για την περίπτωση των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου.
Ερντογάν πιέζει Πούτιν για ψευδοκράτος
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι συζήτησε το θέμα της λεγόμενης «ΤΔΒΚ» με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμί Πούτιν, και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει αναγνώριση του τουρκικού μορφώματος στα κατεχόμενα, «την επόμενη περίοδο», χωρίς να διευκρινίζει από ποιους. Σε δηλώσεις του στους Τούρκους δημοσιογράφους στο «Σπίτι της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε, «αν ξεκινήσουν απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία προς την ‘ΤΔΒΚ’, φυσικά θα είμαστε ευχαριστημένοι». Ανέφερε πως στις συναντήσεις του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν έθιξε και το θέμα του ψευδοκράτους. «Του μιλούσα για αυτό όλη την ώρα», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν. Εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει αναγνώριση του ψευδοκράτους την επόμενη περίοδο, λέγοντας ότι τότε «εκεί θα υπάρξει ένα πολύ διαφορετικό μέλλον». Η Λευκωσία σημειώνει τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις του Ρώσου πρέσβη στην Κύπρο, Στανισλάβ Οσάτσι, προς τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, Κορνήλιο Κορνηλίου, ότι δεν τίθεται θέμα απευθείας πτήσεων μεταξύ Ρωσίας και ψευδοκράτους. Οι διαβεβαιώσεις Οσάτσι προς το ΥΠΕΞ δόθηκαν μετά από δημοσίευμα της Μιλιέτ που έκανε λόγο για αεροπορική σύνδεση του ψευδοκράτους με τη Ρωσία. Ο κ. Οσάτσι, ο οποίος αποχωρεί από τη θέση του Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο, αναχωρεί το Σαββατοκύριακο. Θα τον διαδεχθεί ο πρώην Πρόεδρος της ρωσικής Δημοκρατίας της Ινγκουσετίας στον Καύκασο, Μουράτ Ζιάζικοφ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις