ΥΓΕΙΑ

Θρόμβωση: Ο επικίνδυνος συνδυασμός που πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο για τις γυναίκες

Θρόμβωση: Ο επικίνδυνος συνδυασμός που πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο για τις γυναίκες

Καμπανάκι κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες στις παχύσαρκες γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ESC Heart Failure της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, η συνεργιστική επίδραση παχυσαρκίας και αντισυλληπτικών που περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη (συνδυαστικά αντισυλληπτικά χάπια) πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες φλεβικής θρομβοεμβολής (θρόμβωση) 24 φορές.

Η μελέτη ανέτρεξε στα πιο πρόσφατα δεδομένα σχετικά με την επίπτωση του συνδυασμού στον κίνδυνο θρόμβωσης, η οποία κατά κύριο λόγο αφορά την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση -εμφανίζεται συχνότερα στην περιοχή των ποδιών και οι θρόμβοι εμποδίζουν τη φυσιολογική ροή του αίματος- και την πνευμονική εμβολή -ένα τμήμα θρόμβου παρασύρεται από τη ροή του αίματος καταλήγοντας στη καρδιά και από εκεί ωθείται με τις καρδιακές ώσεις στους πνεύμονες.

«Έχει αποδειχθεί ότι τόσο η παχυσαρκία όσο και τα αντισυλληπτικά που περιέχουν οιστρογόνα αποτελούν παράγοντες κινδύνου για θρόμβωση. Παρόλα αυτά, οι γυναίκες με παχυσαρκία εξακολουθούν να λαμβάνουν τα συγκεκριμένα φάρμακα» σχολίασε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Giuseppe Rosano, προσθέτοντας: «Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η παχυσαρκία και συνδυαστικά αντισυλληπτικά χάπια συνεργούν στην αύξηση του κινδύνο για θρόμβωση, κάτι που θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν πριν συνταγογραφηθούν. Τα σκευάσματα που περιέχουν μόνο προγεστερόνη, συμπεριλαμβανομένων των δισκίων, οι ενδομήτριες συσκευές και τα αντισυλληπτικά αποτελούν ασφαλέστερη επιλογή για αυτές τις γυναίκες».

Αναλογική αύξηση του κινδύνου

Η λήψη συνδυαστικών αντισυλληπτικών φαρμάκων και το υπερβολικό βάρος λειτουργούν ως παράγοντες κινδύνου θρόμβωσης ανεξαρτήτως. Η λήψη συνδυαστικών αντισυλληπτικών αυξάνει κατά 3 έως 7 φορές τον κίνδυνο θρόμβωσης ενώ κατά 1,7 και 2,4 φορές πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος από την υπερβαρότητα και παχυσαρκία αντίστοιχα. Οι πιθανότητες θρόμβωσης όμως αυξάνονται προοδευτικά με το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), έως και 12 φορές για υπέρβαρες γυναίκες που λάμβαναν τα εν λόγω χάπια και 24 φορές για τις παχύσαρκες γυναίκες συγκριτικά με άτομα φυσιολογικού βάρους, σύμφωνα με τη μελέτη. Εν αντιθέσει, η λήψη σκευασμάτων προγεστερόνης δεν έχει συνδεθεί με αντίστοιχη σχέση.

Ο Δρ Rosano στάθηκε στη σημασία που έχουν τα ευρήματα για τις γυναίκες με παχυσαρκία κάτω των 40 ετών, οπότε και η λήψη αντισυλληπτικής αγωγής είναι συχνότερη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ο επιπολασμός της παχυσαρκίας σχεδόν τριπλασιάστηκε μεταξύ 1975 και 2016, με το 15% των ενήλικων γυναικών να είναι παχύσαρκες. «Οι γυναίκες με παχυσαρκία που λαμβάνουν αντισυλληπτικά θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να περιορίσουν τους άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες για καρδιαγγειακή νόσο, όπως π.χ. διακόπτοντας το κάπνισμα και αυξάνοντας τη σωματική δραστηριότητα», κατέληξε ο καθηγητής.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Η επιδίωξη της Άγκυρας να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου βρίσκεται προ των πυλών, ενώ την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top