ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Κολοκασίδης: «Υπάρχει πολλή απάτη» - Η θέση του για το Κυπριακό

Γιώργος Κολοκασίδης: «Υπάρχει πολλή απάτη» - Η θέση του για το Κυπριακό

Τη θέση πως «υπάρχει πολλή απάτη» και πως «έχει πολιτικούς που έχουν αποθρασυνθεί» εξέφρασε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργος Κολοκασίδης, ερωτηθείς για το φαινόμενο της διαφθοράς, που θεωρεί ότι εκτρέφεται από την κομματοκρατία.

To KYΠΕ εγκαινιάζει συνεντεύξεις με όλους τους υποψηφίους Προέδρους.

«Πρέπει να υπάρξει έλεγχος σοβαρός στα κόμματα, διαφάνεια στα οικονομικά που διαχειρίζονται τα κόμματα, διότι μέσα από τα κόμματα περνούν ποσά ανεξέλεγκτα», επεσήμανε.

Όπως είπε, «οι ιδιωτικές χορηγίες δεν ελέγχονται καθόλου και τα κόμματα εξαρτώνται από τους χορηγούς τους».

Πρόσθεσε πως «πρέπει να διοριστούν ποινικοί ανακριτές και το νέο Υπουργικό Συμβούλιο το δικό μου μπορεί να προχωρήσει, βάσει του νόμου περί ποινικής δικονομίας, και θα προχωρήσει στον διορισμό ποινικών ανακριτών για να εξετάσει το θέμα των χρυσών διαβατηρίων ακόμα και των Κυπριακών Αερογραμμών και του Συνεργατισμού».

Επεσήμανε πως «η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για τα χρυσά διαβατήρια σημειώνει παραβλέψεις, πράγματα περίεργα, εγκρίθηκαν άνθρωποι χωρίς να δικαιούνται, εγκρίθηκαν συγγενείς τους χωρίς να δικαιούνται, παραβλέφθηκαν οδηγίες ή συστάσεις του αρμόδιου Υπουργείου, το Υπουργικό Συμβούλιο προχωρούσε, ενέκρινε διαβατήρια».

«Αυτά όλα δεν έγιναν τυχαία. Πρέπει να διερευνηθεί αν υπήρχε μια ομάδα που συντόνιζε την έκδοση αυτών των διαβατηρίων και προσκόμιζε όφελος. Αυτά πρέπει να τα εξετάσει ποινικός ανακριτής πλέον και να κατανείμει ευθύνες. Κόσμος πρέπει να πληρώσει διότι και το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας καταβαραθρώθηκε με το θέμα των χρυσών διαβατηρίων», επεσήμανε ο κ. Κολοκασίδης.

Πρόσθεσε πως η διαφθορά «ουσιαστικά έχει καταπνίξει τον τόπο και έχει φτάσει σε κρίσιμα επίπεδα» και είναι ένα από τα τρία φλέγοντα ζητήματα που σκοπεύει να χειριστεί κατά προτεραιότητα, σε περίπτωση εκλογής του στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Τα άλλα είναι το Κυπριακό που παρόλο που είναι ένα διαχρονικό θέμα, όπως είπε, παραμένει κρίσιμο και το θέμα της μετανάστευσης μαζί με το οικονομικό.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Κολοκασίδης είπε πως δεν μπορεί να είναι κανείς αισιόδοξος. Επανέλαβε την αντίθεσή του σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σημειώνοντας πως αυτή θα οδηγήσει σε αδιέξοδα και στον κίνδυνο «να γίνουμε μια Βοσνία», όπως ανέφερε.

Ερωτηθείς ποιες είναι οι πρώτες κινήσεις και πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει σε σχέση με το Κυπριακό, δεδομένης της υφιστάμενης κατάστασης και με δεδομένες τις θέσεις της άλλης πλευράς αλλά και τις τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Κολοκασίδης ανέφερε πως «η φυσιογνωμία του Κυπριακού καθορίζεται από τη στάση της Τουρκίας. Επειδή ακριβώς είναι ο ισχυρός παράγοντας σε αυτό το οποίο περιγράφουμε ως κυπριακό πρόβλημα, η στάση της είναι ουσιώδης για να κρίνουμε αν υπάρχει προοπτική ή δεν υπάρχει προοπτική», σημείωσε.

Επεσήμανε πως η στάση της Τουρκίας είναι εξαιρετικά αρνητική. «Είναι επιθετικότατη, είναι πολύ επεκτατική και αυτό εκδηλώνεται όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στο Αιγαίο, δηλαδή σε όλο τον ελληνικό άξονα», σημείωσε.

«Οπότε κανείς νομίζω με σώας τα φρένας δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος για την εξέλιξη του Κυπριακού. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σοβαρό και θα είναι ένα από τα πρώτα στοιχεία της δικής μου προεδρίας να καταστεί σαφές ότι η βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας δεν μπορεί να είναι η βάση επίλυσης του Κυπριακού», πρόσθεσε.

«Το δεύτερο είναι να καταστήσω σαφές ότι τα ΜΟΕ, τα οποία συζητούνται, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. ΜΟΕ τα οποία μπορούν να τεθούν και θα θέσω είναι το μεταναστευτικό ζήτημα, διότι σίγουρα η ροή μεταναστών γίνεται όχι απλώς με την ανοχή αλλά με την ενθάρρυνση της Τουρκίας, το ζήτημα της τύχης των αγνοουμένων, το ζήτημα των εγκλωβισμένων και βεβαίως το ζήτημα των τουρκικών προωθήσεων στην Αμμόχωστο», επεσήμανε ο κ. Κολοκασίδης.

Όπως είπε, «αυτά είναι ΜΟΕ που απευθύνονται προς την Τουρκία, η οποία ως θύτης και ως έχουσα τον έλεγχο στα κατεχόμενα θα πρέπει να δώσει δείγματα γραφής ότι ενδιαφέρεται να προχωρήσει σε μια δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού».

Στο μεταναστευτικό, σημείωσε, «χρειάζονται άμεσες κινήσεις αναστολής των ροών, διότι δεν μπορούν να συνεχίζονται αυτές οι ροές με την ενθάρρυνση της Τουρκίας και εμείς να ανοίγουμε οδοφράγματα, όπως το οδόφραγμα της Δερύνειας».

«Εγώ θεωρώ ότι πρέπει να τεθεί υπό αίρεση το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας, και επίσης θα πρέπει να υπάρξουν εσωτερικά μέτρα αναστολής των ροών και επαναπατρισμού όλου αυτού του κόσμου. Οι δικαιούχοι πολιτικού ασύλου είναι ελάχιστοι και τελικά υπάρχουν πάρα πολλοί οικονομικοί μετανάστες τους οποίους δεν μπορεί να απορροφήσει ο τόπος και η οικονομία», ανέφερε.

Ερωτηθείς τί εισηγείται σε ό,τι αφορά το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, είπε πως «το αμετακίνητο πλαίσιο σε οποιαδήποτε συζήτηση ενός διεθνούς προβλήματος είναι το διεθνές δίκαιο, οι αρχές ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Επεσήμανε πως «ουσιαστικά κτίσαμε μια διχοτομική διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Υπάρχουν εκεί καταγεγραμμένες οι δικές μας παραχωρήσεις για μια ανύπαρκτη κεντρική Κυβέρνηση, ουσιαστικά για διχοτόμηση, διότι το κάθε κρατίδιο θα ελέγχει την περιοχή του περίπου όπως τώρα το ψευδοκράτος με την Κυπριακή Δημοκρατία», ανέφερε.

Είπε πως «όλα αυτά θα πρέπει να τα εξηγήσουμε και στους εταίρους μας στο εξωτερικό, και σε όσους είναι έτοιμοι να ακούσουν καλόπιστα ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση επίλυσης του Κυπριακού, διότι όχι μόνο δεν είναι δίκαια, αλλά και κάποια στιγμή θα γίνει νέα έκρηξη, διότι θα καταλήξουμε μια Βοσνία επειδή θα είναι τέτοια τα αδιέξοδα, τέτοιες οι πλειοψηφίες που χρειάζονται, η εκ περιτροπής προεδρία, η ανάγκη εξασφάλισης μιας τ/κ ψήφου, προκειμένου να ληφθεί μια απόφαση».

«Όλα αυτά δημιουργούν τις προϋποθέσεις παράλυσης και αυτά θα πρέπει να εξηγηθούν και στους φίλους μας που είναι έτοιμοι να ακούσουν», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν θεωρεί πως υπάρχουν περιθώρια αλλαγής της βάσης λύσης, ο κ. Κολοκασίδης απάντησε: «Απολύτως, διότι η Τουρκία που την ζήτησε την εγκαταλείπει. Αυτό θεωρώ ότι είναι και λίγο επιφανειακό όμως, διότι η Τουρκία θα ήθελε ένα τέτοιο σχήμα τελικά διότι νομίζω μέσα από ένα τέτοιο σχήμα ελέγχει τον χώρο και αυτή είναι η πρόθεσή της, να ελέγξει τον χώρο».

Σημείωσε πως η Τουρκία «θέλει να ελέγξει τον χώρο μας όπως θέλει να ελέγξει το μισό Αιγαίο τουλάχιστον. Συνεπώς, θέλει αυτό το σχήμα μεν, αλλά προτιμά να περάσει μέσα από την καθεστωτική αναγνώριση του ψευδοκράτους, ούτως ώστε ψευδοκράτος και Κυπριακή Δημοκρατία να βρίσκονται πλέον σε ίση μοίρα στη διαπραγμάτευση. Θέλει να ξεκινήσει από εκεί για να καταλήξει σε ένα τέτοιο σχήμα, το οποίο όμως είναι καταλυτικό».

Ερωτηθείς ποια μορφή θα μπορούσε να έχει στη μετεξέλιξη μετά τη λύση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Κολοκασίδης είπε πως «μιλούμε για αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης που προβλέπει επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960 με τις τροποποιήσεις που έχουν γίνει μέσα από τα χρόνια. Άρα υπάρχει το πλαίσιο».

Σημείωσε πως «η αποκατάσταση του δικαίου προβλέπει την αποκατάσταση του Συντάγματος του 1960. Μπορεί να χρειάζονται κάποιες τροποποιήσεις. Τα Συντάγματα δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Έχουμε προχωρήσει σε κάποιες συνταγματικές τροποποιήσεις μέσα από τα χρόνια. Αυτό μπορεί να γίνει και με την επανένταξη των Τ/κ στην Κυπριακή Δημοκρατία», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Κολοκασίδη, «υπάρχουν στοιχεία τα οποία πρέπει να αλλάξουν, τα βέτο τα οποία είχαν δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα. Επίσης είναι τα ζητήματα των εγγυήσεων που πρέπει να διακοπούν, το θέμα των εποίκων. Αυτά πρέπει να σταματήσουν και η Τουρκία να αποχωρήσει από την Κύπρο», σημείωσε.

Ερωτηθείς σε σχέση με το μεταναστευτικό και τους ελέγχους στην πράσινη γραμμή για αποτροπή της ροής μεταναστών, ο κ. Κολοκασίδης είπε πως είναι έτοιμος να δει οποιοδήποτε μέτρο αναστέλλει τις ροές αυτές χωρίς να πλήττονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σημείωσε, εξάλλου, την ανάγκη να καταστεί σαφές ότι η Κύπρος δεν έχει άλλο περιθώριο. «Άρα είμαι έτοιμος να δω εκεί που χρειάζεται ακόμα και την έγερση φράκτη, τη δημιουργία ειδικών μονάδων για παρακολούθηση των συνόρων, τη χρήση τεχνολογικών μέσων για να παρακολουθήσουμε που γίνονται οι εισροές και να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών», ανέφερε.

Ακόμη, ανέφερε πως «πρέπει να υπάρξουν πιο αυστηρές ποινές για τους διακινητές και επίσης να δούμε ακόμα και το ενδεχόμενο να φιλοξενηθούν μετανάστες σε τρίτη χώρα, ενώ εκκρεμεί η αίτησή τους, πάντα στο πλαίσιο των διεθνών υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά νομίζω ότι κάποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν και στο δικό μας νομικό πλαίσιο».

Ερωτηθείς για τη στάση της ΕΕ όσον αφορά τις χώρες της πρώτης γραμμής, ο κ. Κολοκασίδης είπε πως η ΕΕ έχει χρησιμοποιήσει τις χώρες πρώτης υποδοχής για να χρησιμοποιήσει μια ασπίδα προστασίας των κεντρικών ευρωπαϊκών χωρών και δεν την ενδιαφέρει να λύσει το πρόβλημα.

«Για αυτό θεωρώ ότι ως Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να είμαστε πιο κάθετοι, δηλαδή να μην σκεφτούμε ακόμα και να συγκρουστούμε με την Ευρώπη, προκειμένου να καταλάβει ότι πρέπει να αναλάβει μέρος του προβλήματος», επεσήμανε.

Ερωτηθείς ποιο είναι το σχέδιό του για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας για προστασία της οικονομίας και των πολιτών, ο κ. Κολοκασίδης ανέφερε πως έχει καταθέσει μια συγκεκριμένη πρόταση, η οποία συζητείται και σε κάποιες χώρες της Ευρώπης.

Εξήγησε πως η πρόταση είναι να υπολογιστεί η απαραίτητη κατανάλωση σε ένα νοικοκυριό και μέσα στο πλαίσιο αυτής της κατανάλωσης να υπολογιστεί από το κράτος, ώστε να υπάρχει μια ελάχιστη χρέωση, επιδοτημένη χρέωση, και πάνω από αυτό το επίπεδο να υπάρχει πλήρης κανονική τιμολογιακή πολιτική της ΑΗΚ.

Έτσι, επεσήμανε, θα ευνοηθούν εκείνοι οι οποίοι μένουν κάτω από αυτό το επίπεδο κατανάλωσης, αλλά και θα υπάρξει και ενθάρρυνση μείωσης από όλους τους υπόλοιπους.

Επίσης, σημείωσε, θα πρέπει να γίνουν μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προσπάθειες «διότι ούτε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουμε προωθήσει, πληρώνουμε εδώ και 10 χρόνια το πρόστιμο για το μαζούτ, 300 εκατομμύρια υπολογίζουν φέτος».

Είπε πως θεωρεί ότι για αυτό το θέμα πρέπει να γίνει και μια εξεταστική επιτροπή. Είναι αδιανόητο να έχουν περάσει 10 χρόνια που είχαμε για σκοπούς προσαρμογής, να μην έχουμε προσαρμοστεί και να πληρώνει ο καταναλωτής αυτό το πρόστιμο, επεσήμανε.

Πρόσθεσε πως «θα πρέπει επίσης να κοιτάξουμε το ζήτημα της επιτάχυνσης της αξιοποίησης του φυσικού αερίου. Επίσης να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στις διαδικασίες, τι συμβόλαια υπογράφονται, πως κατανέμονται τα έσοδα. Έχω ακούσει για αλλαγές στις κατανομές εσόδων που είναι εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βίντεο: Η στιγμή που τα τέσσερα άτομα τρέχουν να εξέλθουν του εργοστασίου - Επεκτάθηκε πολύ γρήγορα η φωτιά

• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα

• Εξομολόγηση από τον Φειδία: «Έπιασα τον εαυτό μου να αππώνεται… ότι εγώ είμαι και κανένας άλλος» - Δείτε βίντεο

• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος

• Εκλογές στις ΗΠΑ: Πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος και πότε θα ξέρουμε αν είναι ο Τραμπ ή η Χάρις - Οδικός χάρτης

• Απίστευτη η ιστορία Κύπριας ηθοποιού: Πάτερ αρνήθηκε να την βαπτίσει με άλλο όνομα λόγω… ερωτικής ταινίας



Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα της υπογεννητικότητας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη να ανακοινώνει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top