Επιταχύνει τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου η Ρωσία, καθώς στην προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας φαίνεται να προσανατολίζεται ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, κυρίως στο εσωτερικό της χώρας του, μετά την επιτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση της προηγούμενης εβδομάδας, η οποία πυροδότησε τις πρώτες, ηχηρές φωνές κριτικής και αμφισβήτησης απέναντι στους χειρισμού του Κρεμλίνου, στο πεδίο της μάχης.
Ακολουθώντας τη γνωστή συνταγή, δηλαδή τα όσα συνέβησαν μετά την καταδρομική επιχείρηση ρωσικής έμπνευσης το 2014 στην Κριμαία, ο Ρώσος πρόεδρος φαίνεται να ξεδιπλώνει ένα σχέδιο προσάρτησης των ουκρανικών περιοχών -κυρίως στα βορειοανατολικά- που διεκδικεί με ένταση από την πρώτη στιγμή της επίθεσης, μετά και την ολοκλήρωση ενός εξαμήνου στρατιωτικών επιχειρήσεων χωρίς θεαματικά αποτελέσματα, όπως ακριβώς έπραξε το 2014, με το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα της Κριμαίας.
Νωρίτερα, υπήρξαν πληροφορίες για τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων στην επαρχία του Ντονμπάς, δηλαδή στο Λουγκάνσκ και το Ντόνετσκ, αλλά και στη Χερσώνα, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι είναι «ζωτικής σημασίας» για τους φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία να πραγματοποιήσουν δημοψηφίσματα προκειμένου οι επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ να προσαρτηθούν στη Ρωσία, τα οποία αναμένεται να λάβουν χώρα στις 23-27 Σεπτεμβρίου. Κοντά στην προκήρυξη δημοψηφίσματος τις ίδιες ημέρες βρίσκονται και φιλορωσικές δυνάμεις στη Ζαπορίζια, αναγάγοντας τις διεκδικήσεις της Μόσχας από το στρατιωτικό στο πολιτικό σκέλος.
Υπενθυμίζεται ότι μέσα από τη λογική του δημοψηφίσματος, αμφιλεγόμενου για τη διεθνή κοινότητα, ο Ρώσος πρόεδρος επιχείρησε να νομιμοποιήσει την κατοχή της Κριμαίας με την ενσωμάτωσή της στις 16 Μαρτίου 2014 στη Ρωσία, αλλά στα χρόνια που μεσολάβησαν, ωστόσο, μέχρι την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, η περιοχή γνώρισε περιόδους μεγάλης αστάθειας και έντασης, με την Μόσχα να δυσκολεύεται στην εγκαθίδρυση συνθηκών ασφάλειας για τους τοπικούς διοικητικούς μηχανισμούς της.
«Προάγγελος» ο Ερντογάν
Την κινητικότητα στο ρωσικό στρατόπεδο, έξι μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενίσχυσαν και οι σημερινές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος -παρεμβαίνοντας ως «φωνή του Κρεμλίνου»- γνωστοποίησε πως ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν επιθυμεί τη λήξη του πολέμου το «συντομότερο δυνατόν», προαναγγέλλοντας ακόμη πως οι δύο εμπόλεμες πλευρές αναμένεται να προχωρήσουν σε «ανταλλαγή 200 αιχμαλώτων».
Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος έχει προσφερθεί να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, επισημαίνοντας πως «πρέπει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που να ικανοποιεί όλο τον κόσμο», με στόχο την κατάπαυση του πυρός.
Επιστροφή εδαφών
Στο ενδιάμεσο, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίσθηκε πεπεισμένος ότι δεν πρέπει και δεν θα επιτραπεί, τελικά, στη Ρωσία, να κρατήσει τα ουκρανικά εδάφη που ελέγχονται από τα στρατεύματά της, με αντάλλαγμα τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Στην ίδια κατεύθυνση, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι τα εδάφη που έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία, θα επιστραφούν στην Ουκρανία, ενώ απέρριψε το ενδεχόμενο να κατοχυρώσει η Ρωσική Ομοσπονδία τμήματα των ελεγχόμενων από την ίδια περιοχών ως προϋπόθεση για μια ειρηνική συμφωνία με την Ουκρανία.
«Όχι, και πέραν πάσης αμφιβολίας όχι... Εάν πρόκειται να εδραιωθεί η ειρήνη στην Ουκρανία, η επιστροφή των καταληφθέντων εδαφών θα είναι πολύ σημαντική. Αυτό είναι αυτό που αναμένεται, αυτό που θέλουν… Τα καταληφθέντα εδάφη θα επιστραφούν στην Ουκρανία» δήλωσε με βεβαιότητα ο Ερντογάν, απαντώντας στο ερώτημα εάν πρέπει να γίνουν υποχωρήσεις στη Μόσχα.
ΝΑΤΟ: Εικονικά δημοψηφίσματα, περαιτέρω κλιμάκωση
Σε υψηλούς τόνους υπήρξε η πρώτη αντίδραση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, καθώς ο Γ. Γραμματέας του Οργανισμού, Γενς Στόλτενμπεργκ σχολίασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως «τα εικονικά δημοψηφίσματα δεν έχουν νομιμότητα και δεν αλλάζουν τη φύση του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Αυτή είναι μια περαιτέρω κλιμάκωση στον πόλεμο του Πούτιν. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάσει αυτή την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και να ενισχύσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία».
Αέριο, πετρέλαιο και… Καντίροφ
Η επίσπευση, πάντως, των εξελίξεων στο ουκρανικό μέτωπο απηχούν τις φωνές αμφισβήτησης, ακόμη και από βουλευτές της Δούμας ή πρωτοπαλλήκαρα του Ρώσου προέδρου, όπως ο Ραμζάν Καντίροφ, που επέκριναν για πρώτη φορά δημόσια τους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς του Κρεμλίνου, οι οποίοι έφεραν σε πολύ μεγάλο βαθμό σε αδιέξοδο τις ρωσικές δυνάμεις επί του πεδίου.
Παράλληλα, ωστόσο, η οικονομική αιμορραγία της Ρωσίας από τις δυτικές κυρώσεις και κυρίως η ραγδαία απεξάρτηση της Δύσης και κυρίως της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα άρχισαν να αδειάζουν επικίνδυνα τα ρωσικά ταμεία, καθώς «οι εισροές στην πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου από τους δασμούς των εξαγωγών του αργού πετρελαίου μειώθηκαν για δεύτερη εβδομάδα, πέφτοντας στο χαμηλό 12 εβδομάδων, των 126 εκατομμυρίων δολαρίων, τις επτά ημέρες έως τις 16 Σεπτεμβρίου», κατά το Bloomberg, το οποίο αναφέρει πως οι θαλάσσιες εξαγωγές ρωσικού αργού μειώθηκαν απότομα το πρώτο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου, καθώς επλήγησαν πρώτα από μια καταιγίδα στον Ειρηνικό και στη συνέχεια από μια ανεξήγητη μείωση των αποστολών από τη Βαλτική, την ώρα που οι ροές προς τους μεγάλους αγοραστές της Ασίας -την Κίνα και την Ινδία- δεν αντισταθμίζουν τη μείωση του όγκου προς την Ευρώπη.
ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έρχεται νόμισμα των 4 ευρώ: Πότε θα κυκλοφορήσει - Δείτε φωτογραφία
• «Μαγικό» το σκηνικό στο Τρόοδος - Δείτε πανέμορφες εικόνες και βίντεο από το κάτασπρο τοπίο
• Ψάχνεις δουλειά; Νέα κενή θέση στο Δημόσιο - Δείτε μισθό, καθήκοντα και προσόντα
• Αιμιλία Κενεβέζου: Όσα είπε στην αποφώνηση του τελευταίου της δελτίου στον Alpha - Δείτε βίντεο
• Τι να κάνεις αν το στομάχι «διαμαρτύρεται» μετά τις υπερβολές των γιορτών
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις