Με ευρεία εντολή 251 «ναι» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξουσιοδοτήθηκε από τη Βουλή να διαπραγματευτεί, με βάση την ελληνική πρόταση, τους τελικούς όρους της συμφωνίας με τους δανειστές.
Το αποτέλεσμα, όμως αφήνει σοβαρά «τραυματισμένο» τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού δύο βουλευτές είπαν «όχι», οκτώ «παρών» -μεταξύ των οποίων δύο υπουργοί και η πρόεδρος της Βουλής- ενώ επτά ήταν απόντες.
Κατά την ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής «όχι» ψήφισαν η Ιωάννα Γαϊτάνη και η Ελένη Ψαρρέα.
«Παρών» ψήφισαν οι Αγλαΐα Κυρίτση, Δημήτρης Στρατούλης (αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων), Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκούμας, Κώστας Λαπαβίτσας, Ιωάννα Γαϊτάνη, Παναγιώτης Λαφαζάνης (υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας) και Στάθης Λεουτσάκος.
Ανακοίνωση για τη στάση που τήρησε στην αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή, δηλώνοντας «παρών», εξέδωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, δηλώνοντας ότι στηρίζει την κυβέρνηση, αλλά είναι κατηγορηματικά και ριζικά αντίθετος «σε μια 'πρόταση' που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της πατρίδας».
Στη δεύτερη ανάγνωση είπαν «ναι» οι Παύλος Χαϊκάλης, Σταυρούλα Ξουλίδου, Νίκος Μαυραγάνης, Νίνα Κασιμάτη.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν επτά απόντες στην ψηφοφορία. Μεταξύ αυτών η Ραχήλ Μακρή και ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, για τον οποίο υπήρξαν αποδοκιμασίες στην αίθουσα κατά την ανάγνωση του ονόματός του.
Αναλυτικά, απόντες ήταν οι: Γ.Βαρουφάκης, Ελ.Αυλωνίτου (που δήλωσαν με επιστολή τους πως θα ψήφιζαν ναι) Ελ.Σωτηρίου, Β.Χατζηλάμπρου, Ρ.Μακρή, Β.Κυριακάκης και Δ.Κοδέλας.
Σε σκληρή κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Κυριακάκης, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλης Χατζηλάμπρου, που απείχαν από την ψηφοφορία τόνισαν ότι «η επιλογή μας να μην συμμετέχουμε στην αποψινή ψηφοφορία εκφράζει την αντίθεσή μας στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και κυρίως δηλώνει με τον πιο σαφή τρόπο την ανάγκη για μια συνολική αλλαγή πορείας».
Από τις τάξεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν υπήρξαν διαρροές.
Προηγήθηκε η συζήτηση με προεδρεύοντα τον αντιπρόεδρο του Σώματος, Αλέξη Μητρόπουλο, αντί της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που άρχισε λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα.
Κλείνοντας τη συζήτηση ο πρωθυπουργός έθεσε θέμα εμπιστοσύνης: «Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, η συνείδηση του καθενός, καθεμίας βαραίνει. Αναμετρώμαστε με το μπόι μας, και με το μπόι της Ιστορίας. Είναι ταυτόχρονα σαφές ότι η εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών αποτελεί επιλογή υψηλής ευθύνης. Σε ό,τι αφορά τους βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αποτελεί την ελάχιστη εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών, το σύνολο της κυβέρνησης, αλλά και για τους βουλευτές της αντιπολίτευσης όλων των κομμάτων αποτελεί ψήφο συνείδησης και ψήφο υψλής ευθύνης. Όλοι και όλες καλούμαστε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και θα σταθμούε στο ύψος της ευθύνης που μας αναλογεί».
Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε κατά πλειοψηφία να προτείνει στην Ολομέλεια την ολοκλήρωση της συζήτησης στις 03:00.
Νωρίτερα, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, και ενώ θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει η συνεδρίαση, συγκάλεσε τη Διάσκεψη των προέδρων προκειμένου να αποφασιστεί η ώρα έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Κωνσταντοπούλου πρότεινε να ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια το πρωί του Σαββάτου. Ωστόσο η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τα κόμματα και η συζήτηση ορίστηκε για τις 11:30.
Η απόφασή της κ. Κωνσταντοπούλου πυροδότησε ένα όργιο φημών για τις προθέσεις της.
Πρώτο πήρε το λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Όπως υποστήριξε μία εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα, είμαστε σε καλύτερη σχέση από ότι πριν το δημοψήφισμα, το οποίο, όπως είπε, έφερε και πολιτικές εξελίξεις, όπως τη συμφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.
Ως προς την ελληνική πρόταση, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι τα μέτρα έχουν υφεσιακό χαρακτήρα, αλλά το εάν τελικώς θα είναι υφεσιακά «θα εξαρτηθεί από το τι θα γίνει και με το χρέος».
Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε να κρίνουμε το πακέτο στη μεγάλη εικόνα. «Ότι βγει καλύτερα από το αναμενόμενο θα πηγαίνει στους πιο φτωχούς» δεσμεύτηκε.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο πρωθυπουργόςAλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή κινήθηκε με μοναδικό γνώμονα τη συνείδησή του προκειμένου να διεκδικήσει το δίκιο του λαού μας και τα εθνικά μας συμφέροντα.
Έξι μήνες έχω πράξει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ορισμένες φορές σε συνθήκες εκβιασμών. Δεν λογάριασα το προσωπικό πολιτικό κόστος, είπε.
Έξι μήνες είχαμε απώλειες, αλλά κερδίσαμε και έδαφος. Τώρα έχω την αίσθηση ότι φτάσαμε στη διακεκαυμένη ζώνη. Από εδώ και μπρος υπάρχει ναρκοπέδιο και αυτό δεν πρέπει να το αγνοήσω ή να το κρύψω από τον ελληνικό λαό, τόνισε.
Ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη αυτούς τους έξι μήνες. «Ουδείς αλάθητος και πρώτος εγώ» δήλωσε. Τόνισε όμως ότι δεν πρέπει να θυσιάσουμε την ισοτιμία που αποκτήσαμε στο βωμό ακραίων συντηρητικών κύκλων.
«Αποφασίσαμε να αποκλείσουμε ένα πολιτικό Grexit με οικονομική πρόφαση» δήλωσε. Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε επίσης ότι η δανειακή συμφωνία περιλαμβάνει προαπαιτούμενες δράσεις που απέχουν από τις προγραμματικές διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Τόνισε επίσης ότι η επιλογή του δημοψηφίσματος δεν είχε πρόθεση να οδηγήσει στην περιπέτεια των κλειστών τραπεζών. Ο ελληνικός λαός -υπογράμμισε- πήρε μια γενναία και δύσκολη απόφαση που εξέπληξε τους περισσότερους από εμάς. Δεν έδωσε εντολή ρήξης. Δεν ζήτησα το όχι ως εντολή εξόδου, αλλά ως εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής μας θέσης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης δήλωσε εξέφρασε ικανοποίηση για τη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι το δημοψήφισμα δεν ήταν εντολή ρήξης με την Ευρώπη και το ευρώ. «Ναι μεν στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, στην οικονομία όμως; Υπάρχουν» συμπλήρωσε για να προσθέτει ότι «όχι μόνο δεν έπρεπε να προχωρήσετε στο δημοψήφισμα, έπρεπε να πάρετε την ευθύνη να υπογράψετε και όχι να οδηγήσετε τη χώρα σε δημοψήφισμα».
Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι αν και προσήλθε στη συζήτηση με διάθεση συναινετική, εξέφρασε την υποψία ότι η κυβέρνηση έφερε το νομοσχέδιο για να εκφραστεί η γνώμη της Βουλής επί της πρότασης και πηγαίνοντας στη διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός, αν ζητηθούν περισσότερα, «μπορείτε να πείτε ότι αυτήν την εντολή έχω, δεν μπορώ να δώσω κάτι παραπάνω».
«Ελπίζω να διαψευστώ. Εμείς θέλουμε μέχρι την Κυριακή συμφωνία για να είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη», τόνισε.
«Κύριε πρωθυπουργέ είπατε έχετε πιθανότητα συμφωνίας. Εγώ θέλω να μην επιβεβαιώσετε αυτούς που λένε ότι μας εγκλωβίζετε. Εμείς ξέρουμε πόσο εκβιάζουν οι δανειστές. Εμείς πονέσαμε πολλές φορές όταν χρειάστηκε να πάρουμε επώδυνες αποφάσεις, αναγκαίες για να μείνει η χώρα στο ευρώ», είπε.
«Καταλαβαίνουμε τους συνάδελφους, γιατί κάνετε το καθήκον σας. Όλα αυτά που κάνετε κατ’ ανάγκη τα κάνετε. Αλλά και εσείς τώρα μέσα σας καταλαβαίνετε τι περνούσαμε και εμείς» δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης. «Και τώρα παίρνουμε βάρη που δεν μας αναλογούν. Δεν κάτσαμε απ’ έξω. Και την ώρα της συμφωνίας θα προσπαθήσουμε να βάλουμε πλάτη και να αναλάβουμε τα βάρη που δεν μας αναλογούν.
Με 56 λέξεις τοποθετήθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Η αγωνία του κόσμου πρέπει να τελειώσει. Μαζί και ο διχασμός. Ας μην καθυστερούμε άλλο. Η Ελλάς προώρισθαι να ζήση και θα ζήση. Το Ποτάμι δεν εξουσιοδοτεί. Το Ποτάμι απαιτεί από τον Πρωθυπουργό να κάνει ότι είναι δυνατόν για να μείνει η χώρα στον φυσικό της χώρο. Στην καρδιά της Ευρώπης. Τα υπόλοιπα από τη Δευτέρα» δήλωσε.
Το «ναι» και το «όχι» ισοδυναμεί με την υπογραφή νέου μνημονίου, δήλωσε από το βήμα της Βουλής, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επί του νομοσχεδίου για την εξουσιοδότηση που ζητεί η κυβέρνηση, προκειμένου να διαπραγματευθεί τους τελικούς όρους της συμφωνίας με τους δανειστές.
«Δεν σας δίνουμε την εξουσιοδότηση για αυτή την συμφωνία. Δεν σας δίνουμε την εξουσιοδότηση να εκχωρήσετε την εθνική κυριαρχία. Δεν σας δίνουμε την εξουσιοδότηση να εφαρμόσετε το αγγλικό δίκαιο. Θέλουμε την Ελλάδα κι ας τρώγουμε πέτρες» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΧΑ, Nίκος Μιχαλολιάκος.
Την αποκλειστική και μοναδική ευθύνη της διαπραγμάτευσης -όπως και την ευθύνη για το δυσβάσταχτο κόστος της συμφωνίας- την έχει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά ενώπιον της Βουλής σημειώνοντας πως αυτήν τη στιγμή απαιτούνται δύσκολες και επώδυνες, αλλά αναγκαίες και σωτήριες αποφάσεις για τη χώρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις