Αν συνεχιστεί η ύφεση που παρατηρείται αυτή την στιγμή παγκόσμια όσον αφορά τον κορωνοϊό, θα περάσουμε στην μεταβατική περίοδο από την πανδημία στην ενδημία, λέει στο ΚΥΠΕ, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης.
Ο Καθηγητής αναφέρει ότι οι ενδείξεις είναι ότι αυτή την στιγμή υπάρχει μια ύφεση ανά το παγκόσμιο, σε όλες τις χώρες όπου είχαν εμπειρία του έκτου κύματος.
«Κατά πόσο θα ακολουθήσει ένα έβδομο κύμα δεν το γνωρίζουμε αυτή την στιγμή. Αναμένουμε ότι θα δούμε εξάρσεις το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα που μας έρχεται, αν δεν προκύψει ένα νέο στέλεχος. Θα δούμε εξάρσεις των υποπαραλλαγών που διακινούνται αυτή την περίοδο. Στο προσκήνιο έχει εμφανιστεί ο Κένταυρος στην Ινδία αλλά στις ευρωπαϊκές χώρες, όπου το συγκεκριμένο στέλεχος έχει εισαχθεί δεν φαίνεται να έχει προκαλέσει ιδιαίτερο πρόβλημα», σημειώνει.
«Αν έτσι συνεχίσουν τα πράγματα, ναι θεωρώ ότι βρισκόμαστε στην μεταβατική περίοδο από την πανδημία προς την ενδημία. Πόσο γρήγορα αυτή η μεταβατική περίοδος θα τελειώσει πρέπει να αναμένουμε να δούμε τι θα προκύψει στους επόμενους τέσσερις μήνες», συμπλήρωσε.
Ο Καθηγητής προτρέπει τον κόσμο να εμβολιαστεί για να μην ταλαιπωρηθούμε, όπως λέει, τον Χειμώνα. «Το γεγονός ότι κατορθώσαμε το έκτο κύμα να το περάσουμε όσο το δυνατό πιο ανώδυνα μπορούσαμε, οφείλεται στην εμβολιαστική κάλυψη και την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια έναντι της βαριάς νοσηλείας. Ας μην ξεχνάμε ότι οι δείκτες, οι οποίοι στο παρελθόν μας ανάγκαζαν να παίρνουμε τα αυστηρά μέτρα ήταν ο δείκτης των νοσηλειών και των διασωληνώσεων. Τα εμβόλια έχουν μειώσει αυτούς τους αριθμούς στο πιο χαμηλό επίπεδο που μπορούσε να φανταστεί κανείς πριν δυο-τρία χρόνια», επισημαίνει.
Σε ερώτηση τι θα γίνει με τους ηλικιωμένους που έχουν λάβει ήδη την 4η δόση, ο Δρ Καραγιάννης αναφέρει ότι αν έχει παρέλθει περίοδος πέντε-έξι μηνών μετά την 4η δόση, η Επιτροπή Εμβολιασμών θα κάνει σύσταση για μια 5η δόση.
«Γνωρίζω ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο αρκετά άτομα που έχουν κάνει την 4η δόση, ήδη έχουν προχωρήσει στην 5η δόση γιατί αυτό έχει αποφασίσει η βρετανική Κυβέρνηση. Επομένως μετά από μια ανάλογη σύσταση και στην Κύπρο θα παρθεί η απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο», προσθέτει.
Τα επικαιροποιημένα εμβόλια
Ο Δρ Καραγιάννης αναφέρει ότι ο όρος επικαιροποιημένα εμβόλια αφορά στα νέα εμβόλια που περιέχουν εκτός από το αρχικό στέλεχος και τα στελέχη του ιού που ακολούθησαν και κυρίως της παραλλαγής Όμικρον, η οποία μετέπειτα έδωσε τις υπόλοιπες υποπαραλλαγές που μας ταλαιπώρησαν τουλάχιστον στο τελευταίο έκτο κύμα του κορωνοϊού στην Κύπρο.
«Το πρώτο επικαιροποιημένο εμβόλιο περιέχει δύο mRNA, δηλαδή την γενετική πληροφορία για δύο διαφορετικές πρωτεΐνες ακίδα, εκείνη του αρχικού στελέχους κι εκείνη του αρχικού Όμικρον. Υπάρχει κι ένα δεύτερο επικαιροποιημένο εμβόλιο το οποίο εκτός από τα δύο που προανέφερα περιέχει και τις υποπαραλλαγές ΒΑ4 και ΒΑ5. Αυτό έχει ήδη αδειοδοτηθεί στις ΗΠΑ και αναμένουμε ότι πολύ σύντομα θα πάρει έγκριση και από τον ΕΜΑ και αργά ή γρήγορα θα το έχουμε στην Κύπρο», σημειώνει.
Όπως αναφέρει, το πρώτο ήδη είναι εδώ και επομένως έχει παρθεί και η απόφαση από την Επιτροπή Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας ότι αυτό το εμβόλιο μπορεί να το πάρουν όσοι είναι άνω των 30 χρόνων, κυρίως όσοι είναι άνω των 60 χρόνων κι όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες κατά προτίμηση.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις