«Κουτί της Πανδώρας» αποδείχτηκε ο φάκελος που παρέδωσε η Υπηρεσία Διαχείρισης Τ/κ περιουσιών, στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής, κατά τον οποίο διαφαίνονται καθαρά οι «τρόποι» διαχείρισης των εν λόγω περιουσιών.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Toυρκοκυπριακές περιουσίες: «Πρέπει να υπάρξει μια λύση καθώς υπάρχουν οικογένειες που είναι άστεγες»
Υπενθυμίζεται ότι, τον τρόπο διαχείρισης του καταλόγου με τους λειτουργούς της υπηρεσίας διαχείρισης τ/κ περιουσιών, αλλά και τα μέλη των συμβουλευτικών και ειδικών επιτροπών, που κατέχουν οι ίδιοι ή διαχειρίζονται τ/κ περιουσίες, εξέτασε την Τρίτη η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής, ώστε να διαφανεί σε ποιες περιπτώσεις εγείρονται προβλήματα. Η συζήτηση του θέματος θα συνεχιστεί και στην επόμενη συνεδρίαση, στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα, του Γενικού Ελεγκτή και του Υπουργού Εσωτερικών.
Σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή (13/09) συνεδρίαση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος ανέφερε ότι, από τους υπαλλήλους της υπηρεσίας διαχείρισης τ/κ περιουσιών, στον κατάλογο που διαχειρίζονται τ/κ περιουσία περιλαμβάνονται 16 υπάλληλοι από ένα σύνολο 68. Εξήγησε, πάντως, ότι ο λόγος που η Επιτροπή θα προχωρήσει σε λεπτομερή έλεγχο, είναι για να διαφανούν οι περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει πρόβλημα και να μην αφήνεται μια γενική εικόνα απέναντι σε όλους του υπαλλήλους της υπηρεσίας που κατέχουν τ/κ περιουσίες.
«Υπάρχουν περιπτώσεις που ο πατέρας τους είχε εξασφαλίσει τ/κ περιουσία το 1977 ενώ ο υπάλληλος που διορίστηκε ως μέλος της Επιτροπής το 2016, ήταν τότε παιδί», είπε ο κ. Κέττηρος, αλλά «υπάρχουν και περιπτώσεις που σε υπαλλήλους της υπηρεσίας τ/κ περιουσιών παραχωρήθηκε περιουσία, ενώ ήταν ήδη στην υπηρεσία», πρόσθεσε. «Δεν ξέρω αν ήταν άδικα, παράτυπα ή παράνομα που τους παραχωρήθηκε περιουσία, αλλά αυτό πρέπει να διερευνηθεί οπωσδήποτε», είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Κέττηρος είπε πως πρέπει να διερευνηθούν κάποιες υποθέσεις και διερωτήθηκε πώς γίνεται ένας υπάλληλος να έχει ο ίδιος τ/κ περιουσία, η σύζυγος, η κόρη και η αδελφή του και να συμμετέχει σε εταιρεία διαχείρισης. «Δεν έχουμε ως Επιτροπή το μηχανισμό να διερευνήσουμε αυτές τις υποθέσεις», είπε και σημείωσε πως υπάρχουν ύποπτες υποθέσεις.
Ο κ. Κέττηρος ανέφερε ακόμα πως η Επιτροπή έχει εγγράψει ένα θέμα μετά από επιστολή της Δημάρχου Λακατάμιας, σε σχέση με τις εγκαταλειμμένες υπό αναδόμηση πολυκατοικίες στο συνοικισμό του Αγίου Μάμα. «Υπάρχουν φωτογραφίες που δείχνουν ότι αυτές οι πολυκατοικίες έχουν μετατραπεί σε καταφύγιο άστεγων οικογενειών αλλά και κέντρο διακίνησης ναρκωτικών», είπε και πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν από τον Δήμο να παρέμβει, ωστόσο οι πολυκατοικίες είναι περιουσία του Τμήματος Πολεοδομίας. «Πρέπει να υπάρξει μια λύση καθώς υπάρχουν οικογένειες που είναι άστεγες» είπε και απηύθυνε έκκληση να ληφθούν άμεσα κάποια μέτρα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», από την έκθεση προκύπτουν οι ακόλουθες περιπτώσεις:
-Υπάλληλος της Υπηρεσίας στην Πάφο (από το 2009) δήλωσε ότι η μητέρα του κατέχει οικία (στην Πάφο) από το 1984, ο πατέρας του εξοχική οικία από το 1995, η αδελφή του οικία από το 2016, η νύφη του (γυναίκα του αδελφού του) κατέχει οικία από το 2014. Ο ίδιος και μέλη της οικογένειάς του κατέχουν γεωργική γη η οποία αξιοποιείται από εταιρεία την οποίαν συνέστησαν από το 2005.
-Εργαζόμενος στο γραφείο της Πάφου, από το 1991, δήλωσε ότι κατέχει μια οικία από το 1985 και 25 δεκάρια γης από το 1999. Η σύζυγός του κατέχει ένα χωράφι από το 2009, 380 ή 780 δεκάρια γης (δεν είναι ευκρινής η καταγραφή) από το 2009, ενώ η κόρη του κατέχει μια οικία από το 2019. Συνολικά όλοι μαζί εμφανίζονται να κατέχουν πέντε οικίες.
-Γυναίκα η οποία εργάζεται από το 2019 στην Υπηρεσία δήλωσε πως ο πεθερός της κατέχει γη 35 δεκάρια από το 1974.
-Υπάλληλος από το 2007 δήλωσε ότι ο αδελφός του κατέχει από το 2013 γεωργική γη 4.000 τ.μ.
-Εργαζόμενος στην Υπηρεσία στη Λάρνακα από το 2000 δήλωσε ότι η μητέρα του κατέχει από το 1999 γεωργικό κλήρο 10.369τ.μ.
-Εργαζόμενη στην Υπηρεσία από το 2007, στη Λάρνακα, δήλωσε ότι ο γιος της κατέχει χωράφι έκταση 16.092τ.μ. από το 2015.
-Εργαζόμενη από το 2019 στην Υπηρεσία δήλωσε ότι κατέχει μεν περιουσία από το 2008 χωρίς ωστόσο να καταγράψει τι αφορά.
-Εργαζόμενη από το 1992 δήλωσε ότι ο σύζυγός της κατέχει γεωργική γη (αμπέλια) έκτασης 19.920τ.μ. από το 2018, ενώ γιος της κατέχει κατάστημα 57τ.μ. στον Δήμο Πάφου από το 2018.
-Εργαζόμενη στα γραφεία της Υπηρεσίας στην Πάφο δήλωσε ότι συγγενής της β’ βαθμού κατέχει γεωργικά τεμάχια στα Κούκλια από το 1999 και άλλα δύο τεμάχια στα την Πάφο από το 1996.
-Εργαζόμενος στο γραφείο της Πάφου από το 2021 δήλωσε ότι ο αδελφός του κατέχει γη 42.142 τ.μ. από το 2019.
-Υπάλληλος στο γραφείο της Υπηρεσίας στην Πάφο από το 2011, δήλωσε ότι στον πατέρα του παραχωρήθηκε υποστατικό στην Πάφο το 2017.
-Υπάλληλος στη Λευκωσία από το 2021 στα γραφεία της Λευκωσίας, δήλωσε ότι στην κόρη του παραχωρήθηκε εξοχική οικία στην Πάφο περίπου ένα μήνα πριν τον διορισμό του.
-Γυναίκα, υπάλληλος της Υπηρεσίας από το 2016, δήλωσε ότι ο γιος της πήρε το τέλος του 2018 επαγγελματική στέγη στη Λεμεσό εμβαδού 40τ.μ. (ξεκαθάρισε πως ουδεμία εμπλοκή έχει με την επαρχία Λεμεσού).
-Γυναίκα υπάλληλος από το 2013 δηλώνει ότι κατέχει στη Λάρνακα κατοικία για μόνιμη διαμονή, διευκρινίζοντας πως ήταν παραχωρημένη στον παππού της από το 1974.
-Εργαζόμενη από το 2019 στην Υπηρεσία δηλώνει ότι ο πεθερός της κατέχει γεωργικό κλήρο (του οποίου την έκταση δεν γνωρίζει) από το 1982.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις