Αντιδράσεις εκφράστηκαν την Τρίτη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, κατά την οποία κλήθηκε ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, να ενημερώσει τη Βουλή σχετικά με τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων για την εφαρμογή της παραγωγής του χαλλουμιού ως προϊόν ΠΟΠ. Οι αντιδράσεις για την παράταση της μειωμένης ποσόστωσης αιγοπρόβειου γάλακτος, το οποίο θα φτάνει στο 10%, εστιάζουν στο γεγονός ότι η συμφωνία δεν έγινε με οργανώσεις που εκπροσωπούν το σύνολο του αγροτικού κόσμου και επισημαίνουν ότι θα προκύψουν από αυτή μακροχρόνια προβλήματα για τον κλάδο των αιγοπροβατοτρόφων.
Ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε κατά τη συνεδρίαση ότι έχουν λάβει έγκριση 50 τυροκομεία, τα οποία ευθύνονται για το 80% της παραγωγής χαλλουμιού, και ξεκίνησε η παραγωγή ΠΟΠ, έτσι από την ερχόμενη Δευτέρα, στα ράφια των υπεραγορών θα υπάρχουν μόνο χαλλούμια ΠΟΠ. Εξήγησε ότι εφαρμόστηκαν στους κανονισμούς κάποιες τροποποιήσεις «σε ήσσονος σημασίας χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να παράγεται χαλλούμι σε διαφορετικό σχήμα και μέγεθος, με αυξημένη υγρασία, από γάλα αγελάδων που ζουν και αναπαράγονται στην Κύπρο, όπως ισχύει και από όλα τα αιγοπρόβατα που ζουν και αναπαράγονται στην Κύπρο».
Ο κ. Καδής σημείωσε ότι σήμερα προγραμματίστηκε και συνάντηση με τη Νομική Υπηρεσία για τις υποθέσεις που αφορούν τον φάκελο χαλλούμι και τόνισε ότι «στόχος της Κυβέρνησης δεν ήταν μόνο η ομαλή μετάβαση στην μετά-ΠΟΠ κατάσταση, αλλά και να μεγιστοποιηθεί η προστασία του προϊόντος με την απόσυρση των νομικών διαδικασιών που αφορούν τον φάκελο για το χαλλούμι».
Ως σημαντική προέκταση της συμφωνίας με τα εμπλεκόμενα μέρη, ο Υπουργός σημείωσε την αύξηση στις τιμές πώλησης του γάλακτος προς τα τυροκομεία κατά τον μήνα Αύγουστο, σε σχέση με τις τιμές που ίσχυαν προηγουμένως.
Όσον αφορά τη μείωση της ποσόστωσης του αιγοπρόβειου γάλακτος, ο κ. Καδής ανέφερε ότι «τη δύσκολη περίοδο που προηγήθηκε και παρά τη στήριξη που παρείχε η Κυβέρνηση, αρκετοί αιγοπροβατοτρόφοι αναγκάστηκαν να μειώσουν το ζωικό τους κεφάλαιο», με αποτέλεσμα να υπολογίζεται ότι τους μήνες Σεπτέμβριο – Ιανουάριο η παραγωγή θα είναι κάτω του 10%. «Θα πρέπει να διευκολυνθεί προσωρινά γι’ αυτούς τους μήνες το σύστημα, κι επειδή έχουμε την ευχέρεια, να δώσουμε χρόνο προσαρμογής στα νέα δεδομένα», εξήγησε ο Υπουργός.
Συνέχισε, δε, λέγοντας ότι «αν δεν υπάρχει χαλλούμι στα ράφια στις διεθνείς αγορές και μπει ένα άλλο είδος τυριού που θα το μάθει ο κόσμος, δε θα επιστρέψει εύκολα στο χαλούμι. Θελήσαμε να κρατήσουμε τις εξαγωγές και τη δυναμική του χαλλουμιού, μέσα από την απόλυτα νόμιμη δυνατότητα που μας δίνει ο ευρωπαϊκός κανονισμός». Εξήγησε ότι μετά τον Γενάρη θα επανέλθει η ποσόστωση του αιγοπρόβειου προς το αγελαδινό γάλα στο 25%.
Είπε, ακόμα, ότι γίνονται προσπάθειες για επιπλέον μεταβατική περίοδο, «γιατί μας το χρωστάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού η κατοχύρωση κανενός άλλου προϊόντος δεν έχει πάρει τον χρόνο που πήρε το χαλλούμι». Είπε ότι τα εφτά χρόνια που χρειάστηκαν για την πιστοποίηση, ήταν χρόνια αβεβαιότητας ότι μπορούσε να μην επιτευχθεί, «άρα δεν υπήρξαν οι απαραίτητες επενδύσεις, ώστε να πιάσουμε τον στόχο».
Εξήγησε, επίσης, ότι μέσω της συμφωνίας έχει παραχωρηθεί εύλογο χρονικό διάστημα για τη διαχείριση όλων των προϊόντων που φέρουν την ονομασία χαλλούμι. «Το Τμήμα Γεωργίας έχει επισημάνει τις περιπτώσεις που διαφοροποιούνται και έχει δώσει προειδοποίηση μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα και τότε θα μπορεί να αποσύρει ή να κατακρατήσει προϊόντα που φέρουν την ονομασία χαλλούμι, χωρίς να είναι ΠΟΠ, καθώς και να οδηγήσει περιπτώσεις στο Δικαστήριο», είπε.
Ο κ. Καδής σημείωσε ότι σήμερα προγραμματίστηκε και συνάντηση με τη Νομική Υπηρεσία για τις υποθέσεις που αφορούν τον φάκελο χαλούμι και τόνισε ότι «στόχος της Κυβέρνησης δεν ήταν μόνο η ομαλή μετάβαση στην μετά-ΠΟΠ κατάσταση, αλλά και να μεγιστοποιηθεί η προστασία του προϊόντος με την απόσυρση των νομικών διαδικασιών που αφορούν τον φάκελο για το χαλλούμι».
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Γαβριήλ, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση επέρριψε ευθύνες στην Κυβέρνηση για απραξία οχτώ χρόνων σε ό,τι αφορά τη στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων, εκφράζοντας αντιδράσεις για τη μείωση της ποσόστωσης αιγοπρόβειου γάλακτος στο 10%.
«Οχτώ χρόνια μετά την κατάθεση του φακέλου και δύο χρόνια πριν το 2024 και την εφαρμογή της ποσόστωσης 51% για το αιγοπρόβειο γάλα, η Κυβέρνηση προχωρά σε μείωση του ποσοστού στο 10%, αντί για αύξηση. Αυτό δείχνει την απραξία της Κυβέρνησης για οχτώ χρόνια και το γεγονός ότι δεν είχε τη δυνατότητα, ή μάλλον δεν ήθελε, να ασκήσει τους απαραίτητους ελέγχους. Έτσι φτάσαμε στο σημείο να έχουμε μείωση, αντί αύξηση της ποσόστωσης», είπε ο κ. Γαβριήλ.
Όπως είπε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, δε στηρίχθηκε η αιγοπροβατοτροφεία, δεν δόθηκαν κίνητρα για την αύξηση της παραγωγής γάλακτος και σήμερα η Κυβέρνηση παραδέχεται ότι δεν έχει το απαραίτητο γάλα για να παραχθεί το χαλλούμι.
Πρόσθεσε, δε, ότι «η συμφωνία είναι προϊόν συμβιβασμού των εμπλεκόμενων, και φαίνεται ότι η ιδιαίτερα δυσμενούς οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα τελευταία χρόνια οι αιγοπροβατοτρόφοι, εξαιτίας της απραξίας της Κυβέρνησης, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον χαρακτήρα της συμφωνίας».
Στα θετικά, σύμφωνα με τον κ. Γαβριήλ, καταγράφεται η συμμετοχή όλων των μεγάλων τυροκομείων, εκτός ενός, για την παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ, καθώς και οι αυξήσεις στην τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος και του αγελαδινού.
«Θα παρακολουθούμε στενά την εφαρμογή της συμφωνίας, και όταν κρίνουμε ότι πρέπει να το ξανασυζητήσουμε, εάν κάποιος από τα εμπλεκόμενα μέρη δεν εφαρμόσει τη συμφωνία, θα επανέλθουμε στην Επιτροπή Γεωργίας», ανέφερε.
Ερωτηθείς για τον λόγο που οι αγελαδοτρόφοι δεν θέλησαν να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση, απάντησε ότι η Επιτροπή έλαβε επιστολή εκ μέρους του, που έλεγε ότι η Επιτροπή Γεωργίας κάνει ζημιά με το να συζητά το θέμα στη Βουλή. «Είναι ξεκάθαρος ο ρόλος της Επιτροπής, πάντα ήταν συναινετική στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, οι αγελαδοτρόφοι ας ψάξουν να επιρρίψουν ευθύνες αλλού, γιατί δεν έχουμε χαλλούμι ΠΟΠ», κατέληξε ο κ. Γαβριήλ.
«Εκφράσαμε για ακόμα μία φορά τη διαφωνία μας για τη συμφωνία, που επιτεύχθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας με μερικές οργανώσεις που δεν εκπροσωπούν το σύνολο των κτηνοτρόφων», ανέφερε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση. Πρόσθεσε, δε, ότι «η συμφωνία στο προσεχές μέλλον θα δείξει την πραγματικότητα, η οποία θα δημιουργήσει μύρια προβλήματα ανεπιστρεπτί». Σημείωσε, ακόμα, ότι δεν τηρήθηκαν ούτε οι αποφάσεις της Γενικής Εισαγγελίας, ούτε και οι οδηγίες της ΕΕ.
«Τονίσαμε την ανάγκη να ενώσουν τις δυνάμεις τους ακόμα και σήμερα οι αιγοπροβατοτρόφοι, γιατί αυτό που γίνεται είναι εις βάρος τους. Δεν πιστεύουμε ότι το θέμα είναι να μπει το αυλάκι στο νερό, γιατί αυτή τη στιγμή μάλλον έχει γίνει μία διάτρηση εις βάρος των ανθρώπων που ασχολούνται με την αιγοπροβατοτροφία», είπε.
Όσον αφορά την ποσόστωση, σημείωσε ότι «δεν είναι δυνατό να είναι στη σωστή βάση», αφού υποχώρησε από το 20-25%, στο 10%. «Αυτό δεν είναι βιώσιμο για την παραγωγή. Το αντίθετο θα γίνει στο τέλος, γιατί αυτό που συμβαίνει είναι ότι δεν έχουμε αρκετά αιγοπρόβατα για να καλύψουν τις ανάγκες της παραγωγής», υπογραμμίζοντας ότι το Υπουργείο πρέπει να σταθεί αρωγός στους παραγωγούς.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Τα 4 ζευγάρια ζωδίων που... δεν θα χωρίσουν ποτέ
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις