Το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει τόσο σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αλλά και στον τόπο μας για καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία, δεν φαίνεται να είναι αρκετό, αναφέρει η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Ιωσηφίνα Αντωνίου, σημειώνοντας την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών για καταπολέμηση του φαινομένου.
Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε, την Κυριακή, στην κοινότητα Αγρού, ο Γυναικείος Όμιλος Πρωτοπορία, με θέμα «Σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας», η Επίτροπος είπε πως η σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία αποτελεί δυστυχώς ένα έμφυλο, διαχρονικό φαινόμενο, με παγκόσμιες προεκτάσεις.
Παρουσιάζοντας πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) με θέμα «Έγκλημα, ασφάλεια και δικαιώματα των θυμάτων», ανέφερε πως, το 55% των γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ηλικίας 18–74 ετών, δήλωσαν ότι έχουν υποστεί κάποιας μορφής σεξουαλική παρενόχληση από την ηλικία των 15 ετών.
Επιπρόσθετα, τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας που εκπονήθηκε το 2021 στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνέχισε, καταδεικνύουν ότι τουλάχιστον 40% των γυναικών έχουν υποστεί παρενόχληση στο χώρο εργασίας, ενώ με βάση αποτελέσματα πανευρωπαϊκής έρευνας που διεξήχθη το 2019, 6 στις 10 Ευρωπαίες γυναίκες δήλωσαν ότι έχουν έρθει αντιμέτωπες, τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας, με σεξιστική ή σεξουαλική βία.
«Παρά το ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει τόσο σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αλλά και στον τόπο μας για καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία, και παρά την υιοθέτηση και εφαρμογή σαφών οδηγιών, κανονισμών και πρωτοκόλλων, εντούτοις, αυτό δεν φαίνεται να είναι δυστυχώς αρκετό», συμπλήρωσε.
Η Επίτροπος τόνισε ότι χρειάζεται να επιτευχθούν βαθιές και ουσιαστικές τομές, οι οποίες θα εδράζονται στην καλλιέργεια μηδενικής ανοχής απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, καθώς και στην εμπέδωση κουλτούρας ισότητας και πλήρους σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών.
Αυτό, υπέδειξε, μπορεί να καταστεί δυνατό μέσα από τη σταδιακή αποδόμηση καθημερινών στάσεων, αντιλήψεων και νοοτροπιών που εκτρέφουν και ενισχύουν τα φαινόμενα βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης και σεξισμού σε βάρος των γυναικών.
Σύμφωνα με την Επίτροπο, εάν θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί, θα πρέπει να συστηματικοποιήσουμε και να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας, εστιάζοντας σε έξι βασικούς τομείς. Συγκεκριμένα, οι τομείς αυτοί αφορούν την καλλιέργεια κουλτούρας που ν’ αποτρέπει την ανάπτυξη τέτοιων φαινομένων, το σχεδιασμό και ανάπτυξη κατάλληλων πολιτικών με σαφή έμφυλη διάσταση και τη συστηματική κατάρτιση, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση εργοδοτών και εργοδοτουμένων.
Επίσης, την ενίσχυση και επέκταση μηχανισμών αναφοράς καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης, τον αποτελεσματικό έλεγχο του τρόπου αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών από τους εργοδότες και τέλος, την ουσιαστική στήριξη, προστασία και ενδυνάμωση των θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας, ώστε να είναι σε θέση οι γυναίκες να επανενταχθούν στην εργασία τους, υπό συνθήκες ασφάλειας και υγείας.
Στο χαιρετισμο της, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα και ενέργειας για επίτευξη του στόχου καταπολέμησης της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία, η οποία όπως υπογράμμισε «συνιστά κατάφωρη παραβίαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών και αποτελεί διάκριση λόγω φύλου».
Διαμήνυσε, τέλος, πως η προσπάθεια είναι ξεκάθαρα συλλογική και για να αποδώσει καρπούς χρειάζεται συντονισμός, συνεχής δέσμευση και εγρήγορση.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις