Έρευνα: Αυξήθηκε η υποστήριξη του κοινού στην Τουρκία για την ομοσπονδία στην Κύπρο

Έρευνα: Αυξήθηκε η υποστήριξη του κοινού στην Τουρκία για την ομοσπονδία στην Κύπρο

Η υποστήριξη στην ΔΔΟ παρουσιάζει σημαντική αύξηση στην Τουρκία σε σχέση με το 2021 και συγκριτικά με τα αποτελέσματα προηγουμένων ετών, πλησιάζοντας τα ποσοστά του 2018, αναφέρει η εφημερίδα Ντεταϊ σήμερα αναδημοσιεύοντας τα αποτελέσματα έρευνας για τις αντιλήψεις του κοινού στην Τουρκία σχετικά με την τουρκική εξωτερική πολιτική.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στην ερώτηση σχετικά με την προτιμητέα μέθοδο επίλυσης του Κυπριακού, 38,1% τάχθηκε υπέρ της ένωσης με την Τουρκία, το 37,6% της ίδρυσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, το 35,1% υπέρ δύο ανεξαρτήτων κρατών, το 22,6% υπέρ της συνομοσπονδίας.

Η έρευνα, που διεξάγεται από το 2013 από το Πανεπιστήμιο Kadir Has, είχε δείγμα 1000 ατόμων ηλικίας 18 και άνω, από 26 διαφορετικές επαρχίες της Τουρκίας και πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 25/5 – 7/6/2022.

Σύμφωνα με την έρευνα, στο ερώτημα «Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», η Κύπρος καταλαμβάνει την τρίτη θέση μετά τη θαλάσσια δικαιοδοσία στο Αιγαίο και τα προβλήματα στα νησιά. Στο ερώτημα «Ποιες χώρες αποτελούν απειλή για την Τουρκία», η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται στην 11η θέση, μετά από τη Συρία και τη Ρωσία.

Στο ερώτημα «Η Τουρκία πρέπει να κάνει προσπάθειες να βελτιώσει τις σχέσεις με χώρες που έχει προβλήματα», η Κυπριακή Δημοκρατία καταλαμβάνει την 7η θέση μπροστά από την Ελλάδα και το Ισραήλ.

Στο ερώτημα «Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι τομείς συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας - ΗΠΑ», η επίλυση του κυπριακού προβλήματος καταλαμβάνει τις τελευταίες θέσεις μαζί με τη Συρία. Τελευταία θέση έχει το Κυπριακό και στο ερώτημα «Ποια πιστεύετε ότι είναι τα εμπόδια στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ».

Στο ερώτημα «Πώς βλέπετε την ΤΔΒΚ;» το 48,8% απάντησε ότι είναι μια αδελφή χώρα που δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ, ενώ το 32,1% ανέφερε ότι είναι μια στρατηγική βάση στη Μεσόγειο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Αν μπορούσα θα έκανα αύριο πρωί αίτηση για να μπει η Κύπρος στο ΝΑΤΟ»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Αν μπορούσα θα έκανα αύριο πρωί αίτηση για να μπει η Κύπρος στο ΝΑΤΟ»

Σε μία από τις κρισιμότερες συγκυρίες για την Ανατολική Μεσόγειο, όπου Ελλάδα και Κύπρος καλούνται να αντιμετωπίσουν προκλήσεις που θέτει η Τουρκία του Ερντογάν για να ασκήσουν κυριαρχικά δικαιώματα όπως η χάραξη ΑΟΖ και η κατασκευή του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης απαντά σε ερωτήσεις εφ’ όλης της ύλης από την Έμη Λιβανίου και τον Τέρενς Κουίκ.