Αντιμέτωπη με ένα δύσκολο χειμώνα βρίσκετε η Ευρώπη, και κατ’ επέκταση η Κύπρος, με αφορμή τις αντιδράσεις και τις επόμενες κινήσεις της Ρωσίας, ως προς την παροχή φυσικού αερίου.
Πως επηρεάζεται η Κύπρος από την ενεργειακή κρίση
Μιλώντας στην εκπομπή του Omega, «Ενημέρωση Τώρα», ο Οικονομολόγος, κ. Τάσος Γιασεμίδης, ανέφερε πως, «δυστυχώς, τις τελευταίες μέρες, αντί να υπάρχει αποκλιμάκωση των συνθηκών στις διεθνείς αγορές, οι πολιτικές αποφάσεις και δηλώσεις, δεν βοηθούν καθόλου στην μείωση των τιμών, τόσο του πετρελαίου, αλλά και του φυσικού αερίου. Πέραν από το γεγονός ότι, είχαμε το κλείσιμο της στρόφιγγας του συγκεκριμένου αγωγού το Σάββατο από τη Ρωσική Δημοκρατία, υπάρχει σήμερα και μια νέα αντίδραση, στον γεγονότος ότι εάν και εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλει πλαφόν, στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, τότε η Ρωσία έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου, και φυσικά θα αναζητήσει άλλες αγορές όπως την Ασία».
Όπως γίνετε αντιληπτό, συνέχισε, «όλες αυτές οι επεμβάσεις στις αγορές, δημιουργούν ένα κλίμα αυξήσεων των τιμών, διατηρώντας τον πληθωρισμό σε πολύ ψηλά επίπεδα». Μπορεί η Κύπρος, πρόσθεσε, να μην έχει άμεσο αντίκτυπο, επειδή δεν χρησιμοποιούμε το φυσικό αέριο όμως, ως μια εξωγενής οικονομία, ο πληθωρισμός και η αύξηση των τιμών, επηρεάζεται με το τι συμβαίνει στην Παγκόσμια οικονομία, και κυρίως στην Ευρώπη».΄
«Το ενεργειακό κόστος αυξάνεται, όπως και η παραγωγή και ειδικότερα το κόστος μεταφοράς προϊόντων. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, σε μια χώρα όπως είναι η Κύπρος, που είναι νησί, γίνετε αντιληπτό ότι η αύξηση στις διεθνείς αγορές θα την επηρέαζε αφού, εισάγει αρκετά προϊόντα. Η Κύπρος, όπως και οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, καταγράφει υψηλά ποσοστά πληθωρισμού», είπε χαρακτηριστικά.
Προς τα πάνω και τα επιτόκια
Αναφερόμενος στην αύξηση των επιτοκίων, ο κ. Γιασεμίδης σημείωσε ότι, «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ακολουθεί την επιθετική πολιτική της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αυξάνει με ιδιαίτερα γοργό ρυθμό, τα επιτόκια διότι το πρόβλημα του πληθωρισμού δεν φαίνεται να περιορίζεται, οπότε την ερχόμενη Πέμπτη, αναμένεται να δούμε αύξηση στα επιτόκια, με σκοπό να μειωθεί η ρευστότητα στην αγορά για επιβραδυνθεί ο πληθωρισμός».
«Θα πρέπει να αναφέρουμε όμως ότι, στην οικονομική θεωρία η αύξηση των επιτοκίων, οδηγεί σε περιορισμό της ζήτησης και μείωση των τιμών. Η αύξηση των τιμών δεν οφείλεται, ακριβός στην αύξηση της ζήτησης αλλά, στις τεχνητές παρεμβολές των πολιτικών αποφάσεων στην προσφορά συγκεκριμένων προϊόντων όπως, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Οπότε, ναι μεν η αύξηση των επιτοκίων θα επιβραδύνει τον πληθωρισμό όμως, δεν θα έχουμε εκείνη την μείωση που κάποιος θα ανέμενε εάν βρισκόμασταν σε μια αγορά όπου οι δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης μπορούσαν να δράσουν ανεξάρτητα, χωρίς οποιασδήποτε παρεμβολές», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις