Αυτό το ποσό θα αυξηθεί πολύ περισσότερο τα επόμενα χρόνια, εάν συνεχίσουμε να αφαλατώνουμε θαλάσσιο νερό με ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο παράγεται συμβατικά. Μόνο το φράγμα του Κούρη έχει απώλειες ανάμεσα στα 7 και 9 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, λέει.
Συγκεκριμένα εισηγείται να δημιουργηθούν σχεδίες (πλατφόρμες) στο μέσο κάθε φράγματος, εγκαθιστώντας πάνω σε αυτές φωτοβολταϊκά πάρκα, που θα εξυπηρετούν ενεργειακά μεγάλες αντλίες οι οποίες με τη σειρά τους θα μπορούν να αντλούν νερό από τον βυθό, για να το φέρνουν στην επιφάνεια και εξηγεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα μειώνουμε τη θερμοκρασία επιφανείας, σταματώντας την εξάτμιση και βελτιώνοντας την οξυγόνωση του νερού στον πυθμένα και συνεπώς τη ποιότητα του νερού.
Επιτυγχάνοντας ακόμη και το 50% του στόχου μας θα ισοδυναμεί με μια εξοικονόμηση 13 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού ή ακόμη, σε οικονομικούς όρους, 13 εκατομμύριων ευρώ ανά έτος. Με μηχανικές διορθώσεις το ποσό αυτό θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, λέει.
Επιπλέον προσθέτει πως κατά τους επτά τουλάχιστον μήνες που δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου εξάτμιση, οι φωτοβολταϊκές πλατφόρμες θα συνδέονται άμεσα με το ηλεκτρικό δίκτυο έτσι ώστε το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα να φθάνει στον καταναλωτή.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ