Ντόναλντ Τραμπ: Άκρως απόρρητο υλικό οδήγησε την έρευνα του FBI στο σπίτι του

Ντόναλντ Τραμπ: Άκρως απόρρητο υλικό οδήγησε την έρευνα του FBI στο σπίτι του

Έρευνα θα πραγματοποιήσει το FBI στο σπίτι του Ντόναλντ Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται να αφαίρεσε παράνομα 184 απόρρητα έγγραφα από τον Λευκό Οίκο.

Το FBI θα ερευνήσει το περιστατικό. Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, παρέδωσε οικειοθελώς αυτά τα απόρρητα έγγραφα που βρίσκονταν, μαζί με περιοδικά, εφημερίδες, φωτογραφίες, επιστολές, σημειώσεις και άλλο ποικίλο υλικό, σε 15 κιβώτια στην υπηρεσία Εθνικών Αρχείων των ΗΠΑ τον Ιανουάριο, αφότου η ομοσπονδιακή αυτή υπηρεσία, που είναι υπεύθυνη για την διατήρηση των προεδρικών και κυβερνητικών εγγράφων, αξίωσε ο πρώην πρόεδρος να επιστρέψει τα αρχεία του στην Ουάσινγκτον.

Η ανακάλυψη αυτών των απόρρητων εγγράφων, στα οποία περιλαμβάνονται 67 που χαρακτηρίζονται ως «ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ», 92 ως «ΑΠΟΡΡΗΤΑ» και 25 ως «ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΑ», οδήγησε σε αποδείξεις που επικαλείται το υπουργείο Δικαιοσύνης στο ένταλμα έρευνας το οποίο ενέκρινε δικαστής στις 5 Αυγούστου.

«Η κυβέρνηση διεξάγει ποινική έρευνα σχετικά με την ανάρμοστη αφαίρεση και αποθήκευση απόρρητων πληροφοριών σε μη εγκεκριμένα μέρη, όπως και με την παράνομη απόκρυψη ή αφαίρεση κυβερνητικών αρχείων», γράφει πράκτορας του FBI, ο οποίος δεν κατονομάζεται, στην ένορκη βεβαίωση των 32 σελίδων που υποστηρίζει το ένταλμα έρευνας του FBI.

«Επιπλέον υπάρχει πιθανός λόγος να πιστεύεται ότι επιπρόσθετα έγγραφα που περιείχαν απόρρητες πληροφορίες NDI (πληροφορίες εθνικής άμυνας) ή που είναι προεδρικά αρχεία που υπόκεινται σε απαιτήσεις διατήρησης αρχείων εξακολουθούν να παραμένουν στην κατοικία του Τραμπ», επισημαίνει ο πράκτορας στην ένορκη βεβαίωση, σημειώνοντας ότι αυτός έχει εκπαιδευτεί στις έρευνες αντικατασκοπείας και κατασκοπείας. “Υπάρχει επίσης πιθανός λόγος να πιστεύεται ότι στοιχεία για παρακώλυση” της δικαιοσύνης θα βρεθούν στο σπίτι του, προσθέτει.

Ο πράκτορας του FBI διευκρινίζει επίσης ότι η έρευνα άρχισε κατόπιν «αίτησης» της υπηρεσίας Εθνικών Αρχείων των ΗΠΑ στο υπουργείο Δικαιοσύνης στις 9 Φεβρουαρίου. Η αίτηση αυτή, μαζί με υλικό που βρέθηκε τον Μάιο όταν πράκτορες εξέτασαν τα 15 κιβώτια που είχε παραδώσει ο Τραμπ, όπως και πληροφορίες από αρκετούς μάρτυρες, οδήγησαν στην έρευνα του FBI στην κατοικία του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο στις 8 Αυγούστου.

Κατά τη διάρκεια της εφόδου αυτής, δεκάδες πράκτορες πήραν 27 επιπρόσθετα κιβώτια κυβερνητικών και προεδρικών αρχείων, στα οποία περιλαμβάνονται 11 σειρές εγγράφων που ο Τραμπ πήρε μαζί του όταν έφυγε από τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με κατάλογο του FBI με τα αντικείμενα που ελήφθησαν από το σπίτι του πρώην προέδρου νωρίτερα αυτόν τον μήνα.


Πηγη: newsit.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Κυπριακό: Η επιστροφή της Ολγκίν και η τριμερής συνάντηση με Χριστοδουλίδη και Ερχιουρμάν - Τα ανοιχτά ζητήματα

Κυπριακό: Η επιστροφή της Ολγκίν και η τριμερής συνάντηση με Χριστοδουλίδη και Ερχιουρμάν - Τα ανοιχτά ζητήματα

Η εβδομάδα που ξεκινάει αναμένεται καθοριστική για το Κυπριακό, καθώς η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, επιστρέφει στην Κύπρο για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και με τον κατοχικό ηγέτη, με στόχο να αξιολογήσει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προγραμματισμένη για το πρωί της Τρίτης, συνοδεύεται από έντονη κινητικότητα στη Λευκωσία, με την Κυβέρνηση να προετοιμάζεται εντατικά, στοχεύοντας στον ορισμό διευρυμένης συνάντησης για την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης, όπως αποτελεί πάγια θέση της.

BEST OF TOTHEMAONLINE