Το Ισραήλ δεν θα αφήσει οποιαδήποτε αναθέρμανση των σχέσεων του με την Τουρκία να επηρεάσει τις σχέσεις του με την Κύπρο και την Ελλάδα, τόνισε, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο, Όρεν Ανόλικ.
«Το Ισραήλ και η Κύπρος είναι καλοί φίλοι και στρατηγικοί εταίροι. Δεν έχουμε οποιαδήποτε πρόθεση να το αλλάξουμε αυτό όποιες και να είναι οι σχέσεις μας με άλλες χώρες στην περιοχή. Αισθανόμαστε ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες. Και θα θέλαμε όλα αυτά να τα προωθήσουμε περαιτέρω προς όφελος των λαών της Κύπρου και του Ισραήλ», επεσήμανε ο κ. Ανόλικ.
Επιπρόσθετα ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έχει ηγηθεί μιας πολύ θετικής πολιτικής όσον αφορά τις σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ. «Αντικρίζεται ως ένας πραγματικός φίλος της Κύπρου και εκτιμάται για αυτό. Έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι ασχέτως του ποιος θα εκλεγεί στην Κύπρο (ως νέος Πρόεδρος) αυτό θα συνεχιστεί», πρόσθεσε ο Πρέσβης του Ισραήλ.
Ερωτηθείς σε σχέση με την επαναπροσέγγιση που υπήρξε μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας και εάν αυτή μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις Κύπρου και Ισραήλ, ο κ. Ανολίκ είπε πως εάν υπάρξει κάποια επίδραση αυτή θα είναι μόνο θετική. «Ήμασταν πολύ ξεκάθαροι σε όλα τα επίπεδα, ξεκινώντας από τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, στέλνοντας πολύ ξεκάθαρα μηνύματα στην κυπριακή ηγεσία, λέγοντας πως αυτό δεν είναι ένα παιγνίδι μηδενικού αθροίσματος», επεσήμανε, προσθέτοντας πως η Κύπρος και το Ισραήλ έχουν άριστες σχέσεις σε διάφορα πεδία, που συνεχίζουν να αναπτύσσονται.
Υπογράμμισε πως «δεν θα πληρώσει τίμημα η Κύπρος για αυτό που μπορεί να γίνει σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία. Δεν θα αφήσουμε οποιαδήποτε αναθέρμανση στις σχέσεις με την Τουρκία να επηρεάσει τις σχέσεις μας με τους καλούς μας φίλους στην Κύπρο, αλλά επίσης και στην Ελλάδα. Αυτό ήταν ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα και εμμένουμε σε αυτό».
Ο κ. Ανόλικ είπε πως «άκουσα τόσο τον Πρόεδρο όσο και τον Πρωθυπουργό (του Ισραήλ) να μιλούν για αυτό πολύ ξεκάθαρα και θεωρώ πως το δείχνουμε αυτό κάθε μέρα που περνά. Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας έχουν μια μακρά ιστορία με τα πάνω και τα κάτω τους καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των ετών. H βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία μπορεί να αντικριστεί στο πλαίσιο της βελτίωσης των σχέσεων του Ισραήλ με άλλες χώρες του μουσουλμανικού κόσμου, κατά τον ίδιο τρόπο με τον οποίο η Κύπρος βελτιώνει τις σχέσεις της με αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, γιατί θεωρεί ότι είναι προς όφελός της, κάτι το οποίο πιστεύουμε και εμείς», ανέφερε.
Πρόσθεσε πως «πιστεύουμε ότι αυτό δημιουργεί ένα είδος τριγώνου εντός του οποίου μπορούμε όλοι να εργαστούμε μαζί στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ και η Κύπρος και η Ελλάδα και οι αραβικές και μουσουλμανικές χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο εάν η Τουρκία έχει καλύτερες σχέσεις με εμάς και ίσως με ορισμένες άλλες χώρες στην περιοχή θεωρώ ότι αυτό μπορεί να δουλέψει προς όφελος της καταπολέμησης του εξτρεμισμού και για να έχουμε μια καλύτερη σχέση για όλους μας. Και η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί από αυτό».
Επίσης ανέφερε πως μπορεί να είναι επωφελές για την Κύπρο «να γνωρίζει ότι έχει ακόμη ένα φίλο που έχει πρόσβαση στα αυτιά της Άγκυρας και μπορεί να μεταφέρει μηνύματα στην περίπτωση που χρειαστεί, και που προσπαθεί να διατηρήσει τη σταθερότητα και την ισορροπία στην περιοχή».
Ερωτηθείς εάν το Ισραήλ είναι έτοιμο να παίξει τον ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, ο κ. Ανόλικ είπε ότι δεν θα αποκαλούσε το Ισραήλ μεσολαβητή. «Αυτό που λέμε είναι ότι είμαστε εδώ. Εάν κάποιος επιθυμεί να χρησιμοποιήσει αυτό το κανάλι θα βρει θέληση από την πλευρά μας να τον ακούσει και να μεταφέρει ένα μήνυμα. Αλλά δεν αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για αυτό».
Ο κ. Ανόλικ, που είναι Πρέσβης στην Κύπρο εδώ και ένα χρόνο, σημείωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου δεν είναι μόνο για την ελίτ, για τους πολιτικούς και για τους επιχειρηματίες.
«Όλοι μπορούν να εμπλακούν. Οι πιο σημαντικές πληροφορίες που έλαβα φέτος σε σχέση με αυτό είναι από μια έρευνα κοινής γνώμης που κάναμε στις αρχές του 2022 γιατί θέλαμε να έχουμε κάποια συγκεκριμένα στοιχεία για αυτό. Και αυτό που μάθαμε από την έρευνα κοινής γνώμης ήταν ότι όταν ρωτήσαμε τον κόσμο για το πώς βλέπουν το Ισραήλ πήραμε το εκπληκτικό αποτέλεσμα του 69% που εξέφρασε θετική γνώμη υπέρ του Ισραήλ», σημείωσε.
Πρόσθεσε πως «αυτό που ήταν ακόμα πιο εκπληκτικό ήταν όταν ρωτήσαμε για το πώς βλέπουν τις σχέσεις ανάμεσα σε Κύπρο και Ισραήλ. Και τότε πήραμε ένα ποσοστό 89% που τις βλέπουν θετικά. Αυτός είναι ένας εκπληκτικός αριθμός. Σχεδόν όλος ο πληθυσμός της Κύπρου βλέπει κατά ένα θετικό τρόπο τις σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ», ανέφερε.
Όπως επεσήμανε, «αυτή είναι μια πλατφόρμα πάνω στην οποία μπορούμε να κτίσουμε για να κάνουμε τόσα πολλά πράγματα σε τόσους πολλούς τομείς: τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τον ακαδημαϊκό χώρο, την πολιτική, την άμυνα, την ασφάλεια, το εμπόριο, τις επενδύσεις».
Αναφερόμενος στον τουρισμό, είπε πως το Ισραήλ είναι μεταξύ των πρώτων τεσσάρων χωρών όσον αφορά τον αριθμό των τουριστών που φθάνουν στην Κύπρο αυτό τον χρόνο. «Πάμε προς επανάληψη του ρεκόρ που είχαμε πριν την COVID-19. Πριν την COVID-19 είχαμε 300.000 Ισραηλίτες που έρχονταν στην Κύπρο. Αυτή η χρονιά δεν έχει τελειώσει ακόμη και πιθανόν να είμαστε κοντά σε αυτό τον αριθμό και φέτος», ανέφερε.
«Θεωρώ ότι αυτοί είναι πολύ καλοί καιροί για τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών και είμαι πολύ χαρούμενος που έχω την ευκαιρία να είμαι εδώ και να βιώσω προσωπικά αυτή τη σύσφιξη των σχέσεων», επεσήμανε.
Ερωτηθείς σε σχέση με τη θέση του Ισραήλ για την προτεινόμενη συμφωνία μεταξύ Ιράν και Δύσης για τα πυρηνικά, ο κ. Ανόλικ είπε πως ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός ήταν πολύ ξεκάθαρος για αυτό, μιλώντας για τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ βλέπει τις παρούσες εξελίξεις ως μη θετικές.
«Η συμφωνία που όπως φαίνεται διαμορφώνεται είναι πιθανόν να δημιουργήσει μια ακόμα χειρότερη κατάσταση επί του εδάφους", ανέφερε, προσθέτοντας πως το Ιράν έχει ένα πολύ προηγμένο πυρηνικό πρόγραμμα το οποίο δεν καταργεί, και η άρση όλων των κυρώσεων θα σημαίνει πως θα διατεθούν στο Ιράν τόσα πολλά λεφτά, εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. "Και δυστυχώς αυτά τα λεφτά θα χρησιμοποιηθούν για υπόσκαψη της κατάστασης στην περιοχή, όχι μόνο ενάντια στο Ισραήλ», σημείωσε.
Ο Πρέσβης είπε πως «θεωρούμε πως είναι σημαντικό να ακουστεί η φωνή μας. Νιώθουμε πως είναι σημαντικό όπως οι φίλοι μας και ο υπόλοιπος κόσμος γνωρίζουν τη στάση μας σε αυτό το θέμα. Είναι σημαντικό επίσης να έχουμε ανοικτά τα μάτια μας στο τί γίνεται στο Ιράν και να παρακολουθούμε την κατάσταση. Χρειάζεται να βρισκόμαστε σε εγρήγορση σε περίπτωση που γίνει κάτι. Και να είμαστε έτοιμοι για οποιουδήποτε είδους επείγουσα κατάσταση που μπορεί να υπάρξει», ανέφερε.
Ερωτηθείς για τη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα, είπε πως υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες σε αυτό το πεδίο.
«Πιστεύουμε πως τώρα που η Ευρώπη προσπαθεί να βρει νέες ενεργειακές πηγές μπορούμε να είμαστε βοηθητικοί, σε ένα περιορισμένο βαθμό αυτή τη στιγμή. Οι πρόσφατες ανακαλύψεις περισσότερων κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ενδιαφέρουσες από αυτής της άποψης, και υπάρχουν σε εξέλιξη συζητήσεις συνεχώς μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, μεταξύ των Υπουργείων Ενέργειας, για το πως μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτά τα θέματα. Οι Υπουργοί πιθανόν να συναντηθούν ξανά τις επόμενες εβδομάδες και να συνεχίσουν τη συζήτηση αυτών των θεμάτων. Έχουμε επίσης ειδικούς επί τεχνικών θεμάτων που κάνουν συζητήσεις», σημείωσε.
Ο κ. Ανόλικ επίσης ανέφερε πως «συνεχίζουμε να βλέπουμε το τί μπορεί να γίνει όσον αφορά τον αγωγό EastMed. Αναμένουμε τη μελέτη βιωσιμότητας. Υπάρχουν διάφορα στοιχεία που πρέπει να μελετηθούν, ορισμένα που σχετίζονται με τεχνικές πτυχές, ορισμένα με οικονομικές πτυχές, ορισμένα με περιβαλλοντικές πτυχές και επίσης με πολιτικές πτυχές. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα που είναι ακόμη ανοικτό. Θεωρώ πως ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον έργο είναι επίσης ο Ευρασιατικός Διασυνδετήριος Αγωγός (Euro-Asia Interconnector). Υπάρχει βούληση για προώθηση αυτού του θέματος επίσης», είπε.
Πρόσθεσε πως «η δυνατότητα υπάρχει και αυτό που θέλουμε να δούμε είναι να προχωρούμε από τη δυνατότητα στις πράξεις. Είμαι αισιόδοξος. Θεωρώ ότι αυτό μπορεί να γίνει. Αλλά η Ενέργεια αποτελεί κάτι που χρειάζεται χρόνο. Αλλά γενικά συνεχίζεται να είναι ένας μείζων πυλώνας στις σχέσεις μας».
Ερωτηθείς για το σχήμα 3+1 (Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ+ΗΠΑ), ο κ. Ανόλικ επεσήμανε πως πραγματοποιήθηκε πρόσφατα μια διαδικτυακή συζήτηση για την ενεργειακή υποδομή του σχήματος 3+1 «και έχουμε ένα πλάνο μελλοντικών συναντήσεων για διάφορα θέματα επίσης».
Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην τριμερή συνεργασία που η Κύπρος και το Ισραήλ έχουν με την Ελλάδα, σημειώνοντας πως «θα θέλαμε πάρα πολύ να δούμε μια συνάντηση της τριμερούς με ορισμένες αραβικές χώρες επίσης. Η Κύπρος και η Ελλάδα είναι οι πιο στενοί μας φίλοι στην περιοχή, στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για τις Συμφωνίες του Αβραάμ που υπογράφτηκαν πριν δυο χρόνια, και τον ρόλο της Κύπρου στην προώθηση της εφαρμογής τους, ο κ. Ανόλικ επεσήμανε πως στο παρελθόν υπήρχε ένα είδους σύνορο μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής. «Σήμερα δημιουργήσαμε κατ’ ακρίβεια μια περιοχή που μπορούμε να ονομάζουμε Ανατολική Μεσόγειο, που πραγματικά έχει μια αληθινή υπόσταση. Και χώρες όπως η Κύπρος, η Ελλάδα και το Ισραήλ μπορούν να εργαστούν μαζί σε θέματα που έχουν να κάνουν πρώτα από όλα με τη συνδεσιμότητα, τις μεταφορές, την ενέργεια και τη ναυτιλία», πρόσθεσε.
Υπογράμμισε πως κανείς πρέπει να τα βλέπει όλα αυτά με όραμα. «Τότε μπορείς να δημιουργήσεις καινούργια πράγματα που ίσως κανείς άλλος δεν σκέφτηκε πριν. Έτσι χρειαζόμαστε αυτό το όραμα, για να πούμε ας φέρουμε τα κονδύλια από τον Κόλπο, την τεχνολογία από το Ισραήλ, τους κανονισμούς και τη σταθερότητα από την Κύπρο και την Ευρώπη, και να δημιουργήσουμε μια πολύ καλή πλατφόρμα για πολύ ενδιαφέροντα έργα», σημείωσε ο Ισραηλινός Πρέσβης.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις