Ανησυχίες για τη βιομηχανοποίηση της Λάρνακας, που εντάθηκαν με την κατάρρευση στις διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία Ζήνων που θα αναλάμβανε την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού Λάρνακας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Αδάμος Αδάμου, ο οποίος δήλωσε ότι ενόψει των αντιφατικών αναφορών ενώπιον της Επιτροπής για το σχέδιο δράσης σε περίπτωση ατυχήματος στα εργοτάξια που λειτουργούν στην περιοχή Κρασιά, ως υποβοηθητικά για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων, προκαλείται αυξημένη ανησυχία.
Μέλη της Επιτροπής σημείωσαν την έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στη χωροθέτηση και λειτουργία των εργοταξίων, που την κρίνουν καταπέλτη για τη Διοίκηση.
Σε δήλωση μετά τη συζήτηση, ο κ. Αδάμου ανέφερε πως το θέμα της ανάπτυξης του λιμανιού της Λάρνακας και της βιομηχανικής περιοχής Αραδίππου τέθηκε για δεύτερη φορά ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος, ενώ αναφερόμενος στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία, παρατήρησε πως το λιμάνι Λάρνακας είναι ακόμα μια ανάπτυξη που μοιάζει με το γεφύρι της Άρτας.
Λέγοντας ότι η ανάπτυξη του λιμανιού Λάρνακας χρονολογείται από το 2005, διερωτήθηκε τι συμβαίνει και παρατηρούνται καθυστερήσεις δέκα χρόνων, για να προσθέσει πως για τέτοιες καθυστερήσεις πρέπει να υπάρχουν συγκρουόμενα συμφέροντα τα οποία εμποδίζουν τις αναπτύξεις.
Σε ό,τι αφορά την οχληρία που υφίστανται και τους φόβους που εκφράζουν οι κάτοικοι της περιοχής Κρασιά, ο κ. Αδάμου είπε ότι από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και το Κρατικό Χημείο παρουσιάστηκαν αναλύσεις και εξετάσεις για την ύπαρξη ραδιενεργών στοιχείων στο νερό και τον αέρα που καταδεικνύουν ότι συγκεντρώσεις είναι κάτω από τα επιτρεπτά όρια.
Συνεχίζοντας, είπε ότι καταλήξαμε στην εφαρμογή της μελέτης του ΤΕΠΑΚ, το οποίο κατέληξε ότι επειδή οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, ενώ κάνουν σωστά τη δουλειά τους όπως το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά αδυνατούν να παρακολουθούν τα δεδομένα σε συστηματική βάση, θα πρέπει να δημιουργηθεί παρατηρητήριο από το ΤΕΠΑΚ σε συνεργασία με το Δήμο Αραδίππου για να παρακολουθούνται συστηματικά οι εκπομπές.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος είπε ότι επί του παρόντος κανένας δεν ήταν σε θέση να απαντήσει τι θα συμβεί στην περιοχή σε περίπτωση ατυχήματος. Είπε πως η Επιτροπή ενημερώθηκε ότι το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει ετοιμάσει σχέδιο δράσης σε περίπτωση ατυχήματος, το όποιο δεν κατατέθηκε στην Επιτροπή επειδή πρέπει να το υπογράψει η Υπουργός Εργασίας.
Είπε ακόμα ότι με βάση τη μελέτη του ΤΕΠΑΚ, οι εταιρείες δεν έχουν σχέδια δράσης, θέση η οποία αντικρούστηκε από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, που δήλωσε στην Επιτροπή ότι οι εταιρείες έχουν σχέδιο δράσης. Το γεγονός αυτό, συνέχισε, προκαλεί ερωτηματικά σε σχέση με το οποίος λέει την αλήθεια.
Ο κ. Αδάμου ανέφερε περαιτέρω ότι η Λάρνακα έχει περικυκλωθεί με βαριές βιομηχανίες και
με την ανάπτυξη βιομηχανίας χρυσού κοντά στο αεροδρόμιο και τα κτηνοτροφικά και διερωτήθηκε προς τα πού θα αναπτυχθεί η Λάρνακα.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου ανέφερε ότι η συνεδρία κατέδειξε με δραματικό τρόπο ότι είχαμε δίκαιο για τα όσα ισχυριζόμασταν επί των θεμάτων το τελευταίο διάστημα.
Πρόσθεσε ότι η έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως καταγράφει με καταπελτικό τρόπο την ανετοιμότητα της Κυβέρνησης για ορθολογική ανάπτυξη των έργων που απαιτούνται για την εξόρυξη του φυσικού αερίου και την παραβίαση της Συνθήκης του Άαρχους που προβλέπει ενημέρωση του κοινού για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Η όλη διαδικασία χωροθέτησης και λειτουργίας των εργοταξίων χαρακτηρίζεται ως αδιαφανής και εσπευσμένη και συντονισμένη για να επιτευχθεί οπωσδήποτε η χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, είπε, αναφέροντας ότι επιρρίπτονται ευθύνες καταφανώς και στους δημάρχους Λάρνακας και Αραδίππου.
Μετά την ανακοίνωση για το ναυάγιο με την κοινοπραξία η ανησυχία μας για τη Λάρνακα εντείνεται καθώς το όραμα για το λιμάνι της πόλης πνέει τα λοίσθια, ανέφερε ο κ. Γεωργίου και επιρρίπτοντας ευθύνες στο Δήμαρχο Λάρνακας, είπε ότι αναμένεται με ενδιαφέρον η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Λάρνακα και η εξαγγελία των έργων που θα καθορίσουν το παρόν και το μέλλον της πόλης.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως ζητά εκ νέου σε έργα όπως το λιμάνι να έχει καθοριστικό παράγοντα το κράτος, το οποίο ελέγχεται από τους πολίτες.
Κάνοντας λόγο για διαφαινόμενο σχεδιασμό μετατροπής του λιμανιού της Λάρνακας από εμπορικό και τουριστικό σε βιομηχανικό, παρατήρησε πως γι` αυτό και γίνονται αποδεκτά τα όρια θορύβου όπως καθορίζονται στις βιομηχανικές περιοχές.
Το λιμάνι Λάρνακας μετατράπηκε ήδη σε βιομηχανική περιοχή χωρίς να υπάρχει ο απαιτούμενος έλεγχος, είπε, ενώ απαντώντας σε σχέση με τη ρύπανση των νερών στο λιμάνι, είπε ότι δόθηκε απάντηση πως δεν λειτουργούν οι αισθητήρες για να επιβεβαιωθεί τελικά ότι οι αισθητήρες κλάπηκαν, όπως συμπλήρωσε.
Ο κ. Περδίκης ανέφερε επίσης πως δεν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης του κινδύνου και ειδικά σε προβλήματα που μπορεί να προκύψουν με διαρροή ραδιενεργών υλικών.
Όλα αυτά, είπε, γίνονται με την ανοχή του κράτους, και χαρακτήρισε πολύ σημαντική την παρέμβαση της Επιτρόπου Διοικήσεως, στην οποία, όπως ανέφερε, η Επίτροπος σημειώνει ότι οι οικονομικές και πολιτικές πτυχές στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων έχουν υπερκεράσει τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις