Δεν είναι στόχος μου η έξοδος από την ευρωζώνη και δεν έχω κρυφό σχέδιο, δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου συζητήθηκε το θέμα της Ελλάδας στην παρουσία των Προέδρων της Κομισιόν, της Ευρωβουλής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Στη δευτερολογία του, αφού άκουσε τις θέσεις των αρχηγών των πολιτικών ομάδων αλλά και ευρωβουλευτών, ο κ. Τσίπρας απαντώντας στα όσα δήλωσαν κάποιοι ευρωβουλευτές περί σχεδίου της Κυβέρνησης να εξέλθει της ευρωζώνης, είπε ότι αν είχε τέτοιο στόχο, τότε δεν θα ερμήνευε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής θέσης της Ελλάδας προκειμένου να υπάρξει μια βιώσιμη συμφωνία που αποτελεί τον στόχο της Κυβέρνησης.
"Ακούστηκε το ερώτημα "έχετε ένα κρυφό σχέδιο να βγάλετε την Ελλάδα από την ευρωζώνη"; Θέλω να σας απαντήσω με ειλικρίνεια. Όλη την προηγούμενη εβδομάδα η συντριπτική πλειοψηφία των δηλώσεων Ευρωπαίων πολιτικών και αξιωματούχων ήταν ότι το "όχι" στο δημοψήφισμα σημαίνει αυτόματα έξοδο της Ελλάδα από το ευρώ. Αυτό το γνώριζαν οι πολίτες όταν πήγαν στην κάλπη. Και έφεραν παρ` όλα αυτά ένα αποτέλεσμα που όλους εξέπληξε", είπε.
Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι "αν είχα στόχο να βγάλω την Ελλάδα από το ευρώ, δεν θα πήγαινα μετά να κάνω δηλώσεις και να ερμηνεύσω το δημοψήφισμα, όχι ως εντολή ρήξης με την Ευρώπη, αλλά ως εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής προσπάθειας για να φτάσουμε σε μια καλύτερη συμφωνία, σε μια πιο αξιόπιστη συμφωνία, σε μια συμφωνία οικονομικά βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη". "Αυτός είναι ο στόχος μου. Δεν έχω κανένα άλλο κρυφό σχέδιο και μιλάω με ανοιχτά χαρτιά", τόνισε.
Ο δανεισμός είναι μια μορφή αλληλεγγύης
Ο δανεισμός, είπε, είναι μια μορφή αλληλεγγύης, “εμείς όμως θέλουμε ένα βιώσιμο πρόγραμμα για να επιστρέψουμε τα δανεικά που πήραμε και όταν ζητάμε την απομείωση του χρέους τη ζητάμε για να μπορέσουμε να τα επιστρέψουμε”.
Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γερμανό Μάνφρεντ Βέμπερ, είπε ότι η ισχυρότερη στιγμή αλληλεγγύης στη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης ήταν το 1953 όταν η Γερμανία έβγαινε καταχρεωμένη από τους παγκόσμιους πολέμους και αποφασίστηκε η διαγραφή 60% του χρέους της Γερμανίας και ρήτρα ανάπτυξης.
“Αυτή ήταν η σημαντικότερη στιγμή αλληλεγγύης της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας” είπε ο κ. Τσίπρας.
Είπε επίσης ότι τα κόμματα της Ελλάδας ένωσαν τις δυνάμεις τους και συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο και στη βάση αυτού “θα καταθέσουμε αύριο εκ νέου προτάσεις αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων”.
Στη δευτερολογία του
Ενώπιον της ολομέλειας της Ευρωβουλής, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η συζήτηση που προηγήθηκε, την οποία χαρακτήρισε πολύ γόνιμη, έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί ήδη από καιρό λέγοντας ότι αφορά το μέλλον όλης της Ευρώπης, όχι μόνο της Ελλάδας.
Εξέφρασε τη συμφωνία του με τις φωνές που ακούστηκαν από κάποιους Ευρωβουλευτές ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να διαδραματίζει ένα πιο ενεργό ρόλο.
Πώς είναι δυνατόν, είπε, να έχουμε εξουσιοδοτήσει την Τρόικα, “βεβαίως ευλόγως την ΕΚΤ και την Κομισιόν, αλλά πώς είναι δυνατόν να λαμβάνει αποφάσεις το ΔΝΤ και όχι το ΕΚ”;
Εάν η συζήτηση, είπε, περιελάμβανε αποκλειστικά την Ελλάδα και την Κομισιόν, τότε θα είχε βρεθεί συμφωνία εδώ και πάρα πολύ καιρό.
Δυστυχώς, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, είχαμε να διεξάγουμε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης από την μια ήταν η ελληνική Κυβέρνηση και από την άλλη τρεις διαφορετικοί θεσμοί με πολλές φορές αντικρουόμενες προτάσεις.
Όσοι κατηγορούν την Ελλάδα ότι δεν κατέθεσε προτάσεις
Είπε ότι κατατέθηκε κείμενο 47 σελίδων “που ήταν το αποτέλεσμα μιας πολύ δύσκολης διαδικασίας διαπραγμάτευσης αλλά δυστυχώς η εικόνα που έχει δημιουργηθεί είναι ότι δεν υποβάλαμε προτάσεις”.
Πρόσθεσε ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν την προηγούμενη Δευτέρα έγιναν αποδεκτές ως βάση συζήτησης και από τους τρεις θεσμούς και ότι σε αυτές τις προτάσεις “αναλάβαμε την ισχυρή μας δέσμευση να πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους”.
Όμως, υπογράμμισε, διατηρούμε το δικαίωμά μας ως κυρίαρχη κυβέρνηση, να αποφασίσουμε που θα βάλουμε τα φορολογικά βάρη προκειμένου να τηρηθούν οι απαιτούμενοι δημοσιονομικοί στόχοι.
“Αν δεν είναι δικαίωμα μιας κυρίαρχης κυβέρνησης με πιο τρόπο θα πιάσει τους στόχους, τότε στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα δεν θα πρέπει να γίνονται εκλογές αλλά να διορίζονται τεχνοκράτες”, σημείωσε.
Μίλησε και για στρεβλώσεις στην Ελλάδα που πρέπει να καταργηθούν όπως είναι οι πρόωρες συντάξεις και είπε ότι η κυβέρνηση είχε την πρωτοβουλία να τις καταργήσει.
Οι μεταρρυθμίσεις, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι αναγκαίες και οι δεσμεύσεις μας για την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή είναι δεδομένες. “Διατηρούμε όμως το δικαίωμα της επιλογής της αναδιανομής των βαρών”.
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην τραγωδία Αντιγόνη του Σοφοκλή, λέγοντας ότι μας έμαθε πως υπάρχουν στιγμές όταν υπέρτατος νόμος από τους νόμους των ανθρώπων είναι το δίκαιο των ανθρώπων “και νομίζω τώρα είναι μια τέτοια στιγμή”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις