Το Αμπντουλχαμίτ Χαν «είναι σύμβολο της βούλησής μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη Μεσόγειο», δήλωσε o Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν μετά το τέλος της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου χθες στην Άγκυρα.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τουρκικός Τύπος αναφέρει σήμερα ότι ο κ. Έρντογαν πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο γεωτρύπανο, «το οποίο αποτελεί ένα από τα απτά παραδείγματα του ότι γινόμαστε μια χώρα με τον κορυφαίο στόλο υπεράκτιων γεωτρήσεων στον κόσμο», το έστειλαν στα ανοικτά των ακτών της Αττάλειας στις 9 Αυγούστου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα επισφραγίσει τη χαρά μας για τα 540 δισ. κ.μ φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα με άλλα καλά νέα».
Στο μεταξύ, o Yπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφερόμενος στη χθεσινή ανακοίνωση της ιταλικής ΕΝΙ για το κοίτασμα φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, είπε ότι βρίσκεται εκτός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να εισέλθει κανείς στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. «Η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι επιχείρησαν να στείλουν πλοία 9 φορές μέσα σε ένα χρόνο. Δεν το επιτρέψαμε αυτό με τα μέτρα που πήραμε. Ένα ιταλικό πλοίο μας ζήτησε άδεια για επιστημονική έρευνα. Θα συνεργαστούμε σε αυτό το θέμα, αλλά η άδεια πρέπει να ληφθεί από εμάς». Τα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, πρόσθεσε, είναι σαφή και η Τουρκία ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Αναφερόμενος στην εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας Ισραήλ ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι επίκειται ο διορισμός διπλωματών στο Τέλ Αβίβ και διαβεβαίωσε ότι η βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα κάνε παραχωρήσεις στο θέμα των Παλαιστινίων. Υποστήριξε δε ότι η εξομάλυνση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων θα έχει αντίκτυπο στην υπεράσπιση της τουρκικής πολιτικής στο παλαιστινιακό ζήτημα.
Απαντώντας στην ερώτηση αν θα υπάρξει αποκλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσης ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική των ψεμάτων. «Γνωρίζουμε την ανειλικρινή πολιτική της Ελλάδας. Πρέπει να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο». Ισχυρίστηκε δε ότι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης βρίσκονται υπό διωγμό. Συνέχισε λέγοντας τα εξής: «Θα πρέπει να σκεφτούν τι θα κερδίσουν αν συνεργαστούν και τι θα χάσουν αν δεν συνεργαστούν. Όσο η Ελλάδα διατηρεί αυτή τη στάση, δεν υπάρχει λόγος αποκλιμάκωσης. Δεν υπάρχει ειλικρίνεια». Πριν από τις συναντήσεις μας λένε ότι είμαστε φίλοι, και στη συνέχεια μιλούν κατά της Τουρκίας. Πρέπει να είναι λίγο ειλικρινείς, υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις