Θα έχετε ακούσει αρκετές φορές, εάν έχετε επισκεφθεί εσείς ή γνωστοί σας νοσοκομεία της Κύπρου για τους "on call γιατρούς".
Το σύστημα Υγείας στην Κύπρο, έχει ενισχυθεί αρκετά, και είναι στελεχωμένο με διάφορες ειδικότητες, όπου κατά την διάρκεια της ημέρας είναι σε ετοιμότητα. Συγκεκριμένα ο όρος on call γιατρός, αναφέρεται σε ειδικότητες όπως ορθοπεδικός, ωριλάς, χειρούργος κτλ οι οποίοι είναι σε εφημερία από τις 3 το μεσημέρι μέχρι και τις πρωινές ώρες που ξεκινά το τακτικό ωράριο του Νοσοκομείου.
Συγκεκριμένα, «εφημερία» είναι η πέραν του τακτικού ωραρίου χρονική περίοδος κατά την οποία ο ιατρός έχει την υποχρέωση να ανταποκριθεί στην ανάγκη παροχής υπηρεσιών υγείας. Ως ενεργή εφημερία λογίζεται η χρονική περίοδος κατά την οποία ο ιατρός βρίσκεται στο χώρο εργασίας και παρέχει ή είναι διαθέσιμος να παράσχει τις υπηρεσίες του εφόσον παραστεί ανάγκη. Ως εφημερία ετοιμότητας (on call) λογίζεται η χρονική περίοδος κατά την οποία ο ιατρός βρίσκεται εκτός του χώρου εργασίας και είναι έτοιμος να παράσχει τις υπηρεσίες του εφόσον κληθεί.
Καθήκον και η υποχρέωση ενός On Call γιατρού
Σε επικοινωνία του ThemaOnline με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΟΚΥπΥ, ο κ. Χαράλαμπος Χαριλάου, εξήγησε τη διαδικασία για την κλήση σε on call γιατρό: " Φτάνει ο ασθενής στις πρώτες βοήθειες. Εάν ο γιατρός ΤΑΕΠ , στο νοσοκομείο ο οποίος εξετάζει τον ασθενή , κρίνει ότι πρέπει να τον δει συγκεκριμένα η Α ή Β ειδικότητα ιατρού , τότε καλεί τον on call γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας (σε εφημερία) και του αναφέρει ότι υπάρχει ασθενής που πρέπει να τον εξετάσει ως ειδικός ιατρός".
Για παράδειγμα έρχεται ένας ασθενής και χρειάζεται ακτινογραφία. Εάν ο γιατρός του ΤΑΕΠ , διακρίνει ότι υπάρχει κάτι στην ακτινογραφία που χρειάζεται να το δει ορθοπεδικός τότε αμέσως καλεί τον ορθοπεδικό που βρίσκεται σε εφημερία να έρθει στο νοσοκομείο , εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Εάν η ακτινογραφία είναι καθαρή , τότε ο ασθενής παίρνει εξιτήριο.
Σε πόση ώρα πρέπει να βρίσκεται στο Νοσοκομείο μετά απο κλήση ο ON call γιατρός;
Μπορεί ένας γιατρός που βρίσκεται σε ημέρα εφημερίας, να ταξιδέψει σε άλλη πόλη; (Πχ εαν εφημερεύει στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας , την μέρα της εφημερίας να βρίσκεται στη Λεμεσό;)
Ο κ.Χαριλάου, είναι ξεκάθαρος , "Οι γιατροί που εφημερεύουν , είναι υποχρεωμένοι να είναι στην πόλη που βρίσκεται το νοσοκομείο που εφημερεύουν και εντός εύλογου χρονικού διαστήματος να παρουσιαστούν. Το πρωτόκολλο αναφέρει ότι ο on call πρέπει να βρίσκεται στο Νοσοκομείο εντός μισής ώρας. Υπάρχουν και οι γιατροί που είναι σε ενεργό εφημερία που είναι οι μονάδες εντατικής θεραπείας, οι οποίοι παραμένουν μέσα στο νοσοκομείο."
Οπως αναφέρει ο κ.Χαριλάου, οι οn call γιατροί ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του γιατρού ΤΑΕΠ, όταν κριθεί απαραίτητο, ωστόσο σε εξαιρετικές περιπτώσεις που αυτο δεν συμβεί, συμβουλεύει τους ασθενείς ή γιατρούς του νοσοκομείου, να προβούν σε αναφορά στον ΟΚΥπΥ για διερεύνηση κάθε περιστατικού.
Καταλήγοντας ο κ.Χαριλάου, τόνισε ότι "Οι Οn Call γιατροί πρέπει και μένουν στις πόλεις που εφημερεύουν, ενώ πολλές φορές μένουν στο νοσοκομείο για ετοιμότητα"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις