Παρά τα προβλήματα που δημιουργούνται από την αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας, αμετάθετος στόχος παραμένει η επανέναρξη μιας νέας διαπραγματευτικής προσπάθειας με στόχο την επίτευξη μιας κοινής αποδεκτής λύσης, τόνισε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.
Σε ομιλία του στο μνημόσυνο των πεσόντων ηρώων του 251 Τάγματος Πεζικού κατά την τουρκική εισβολή του 1974 την Κυριακή, ο κ. Φωτίου είπε ότι οι προκλήσεις από την αναθεωρητική πολιτική και τακτική της Άγκυρας συνεχίζονται η μια μετά την άλλη, με το τελευταίο διάστημα η Τουρκία να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδος στο Αιγαίο.
«Παρά τα προβλήματα και τις προκλήσεις, αμετάθετος στόχος μας παραμένει η έναρξη μιας νέας διαπραγματευτικής προσπάθειας με στόχο την επίτευξη μιας κοινής αποδεκτής λύσης», τόνισε ο Προεδρικός Επίτροπος και συμπλήρωσε: «Μιας λύσης, σύμφωνης με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, όπως και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή είναι η σταθερή γραμμή της δικής μας πλευράς, όπως επανειλημμένα υπογραμμίστηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη».
Όπως είπε, «θέλουμε μια πατρίδα ελεύθερη, δημοκρατική και ασφαλή. Χωρίς κατοχικά στρατεύματα και παρεμβατικά δικαιώματα από τρίτες χώρες». «Μια πατρίδα με διασφαλισμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των νόμιμων κατοίκων του νησιού μας», πρόσθεσε.
«Με αυτόν τον τρόπο», συνέχισε ο κ. Φωτίου, «θα τιμήσουμε, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη, τους αγώνες και τις θυσίες των ηρώων μας. Αυτό επιβάλλει το ιστορικό μας χρέος έναντι τους και αυτή είναι, ταυτόχρονα, η ιστορική μας ευθύνη έναντι στις απελθούσες και κυρίως στις επερχόμενες γενεές των Ελλήνων της Κύπρου. Και σε αυτόν μας τον αγώνα, ας πάρουμε κατά τον ποιητή ‘μια σταγόνα από το αίμα των ηρώων μας και να μπολιάσουμε το δικό μας’».
Εξάλλου, ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε και στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, λέγοντας ότι 48 και πλέον χρόνια μετά την τουρκική εισβολή πέραν των 750 υποθέσεων των αγνοουμένων μας εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
«Είναι μια απάνθρωπη και απαράδεκτη κατάσταση που προκαλεί καθημερινά πόνο και αγωνία στους συγγενείς», είπε, προσθέτοντας πως η Τουρκία είναι υπεύθυνη όχι μόνο για τη δημιουργία του προβλήματος αλλά και για τη διαιώνιση του με τακτικισμούς και προσκόμματα.
«Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τη διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου μας. Αυτό για εμάς αποτελεί χρέος και επιταγή προς τους ήρωες μας και τις οικογένειές τους», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο κ. Φωτίου έκλινε το γόνυ σε όσου αντιστάθηκαν και όσους ιδιαίτερα έδωσαν τη ζωή τους κατά την αντίσταση της τουρκικής εισβολής.
Όπως είπε, το 251 Τάγμα Πεζικού ήταν το τάγμα της Κερύνειας, το πρώτο τάγμα που οι άνδρες του ύψωσαν το ανάστημα τους για να αποκρούσουν την τουρκική εισβολή. Πρόσθεσε όμως ότι η προδοσία όμως των εδώ οργάνων της χούντας των Αθηνών, που έγινε το μέσο εξυπηρέτησης των ξένων συμφερόντων, επηρέασε τα μέγιστα τις δυνατότητες του τάγματος.
Είπε πως το τίμημα του τάγματος ήταν βαρύτατο, αφού από τους 325 περίπου στρατιώτες του, κληρωτούς και έφεδρους, περιλαμβανομένων και των δύο φάσεων της εισβολής Αττίλα, το 251 Τάγμα Πεζικού είχε 132 ηρωικώς πεσόντες και αγνοουμένους, μεταξύ των οποίων και ο Διοικητής τους Παύλος Κουρούπης, ενώ 75 ήταν οι αιχμαλωτισθέντες που μεταφέρθηκαν στις τουρκικές φυλακές όπου και βίωσαν τα πάνδεινα, ενώ οι διασωθέντες από ολόκληρο το τάγμα ήταν 98.
«Είμαστε και θα είμαστε παντοτινά υπόχρεοι, γιατί συνέδεσαν το παρόν με το ιστορικό μας παρελθόν. Γιατί με το θάρρος και την αυτοθυσία τους, μας υπενθυμίζουν ότι, το καλοκαίρι του 1974 στην Κύπρο, δεν αναβίωσε μόνο ο Εφιάλτης, αλλά και οι 300 του Λεωνίδα», κατέληξε ο κ. Φωτίου.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Πτώση στις τιμές πετρελαίου μετά τη δήλωση Τραμπ ότι θα ζητήσει από ΟΠΕΚ να μειώσει τις τιμές
• Ο όρος «φιλία» - Αυτοί είναι οι τρεις τύποι φιλίας που εξασφαλίζουν ειλικρινείς σχέσεις
• Γέφυρα Καλαβασού: Ενδεχόμενο πρόβλημα κυκλοφοριακής συμφόρησης - Ανοιγοκλείνουν οι λωρίδες
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις