Στις δηλώσεις που έκανε την περασμένη Τρίτη ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, δεδομένων των επικείμενων ελλείψεων σε φυσικό αέριο, αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος.
Συγκεκριμένα, η εφημερίδα Tagesspiegel γράφει ότι ο Σολτς δήλωσε πως οι πυρηνικοί σταθμοί χρησιμοποιούνται «μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και μόνο για ένα μικρό μέρος της», κατά την επίσκεψή του στη Siemens Energy, η οποία κατασκευάζει και συντηρεί τους αεριοστρόβιλους που χρησιμοποιούνται στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1. «Αλλά παρ’ όλα αυτά έχει νόημα η διατήρηση της λειτουργίας τους» είπε.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι η πρώτη φορά που ο Καγκελάριος κάνει μια τόσο σαφή δήλωση, η οποία αφήνει να διαφανεί μια πιθανή απομάκρυνση από την μέχρι τώρα πολιτική του σε σχέση με την Πυρηνική Ενέργεια. Το κόμμα των Φιλελευθέρων είχε ήδη ταχθεί υπέρ της παράτασης του χρόνου λειτουργίας, οι Σοσιαλδημοκράτες και κυρίως οι Πράσινοι εξέφραζαν μέχρι στιγμής δισταγμούς.
Οι τρεις πυρηνικοί σταθμοί που εξακολουθούν να είναι συνδεδεμένοι στο γερμανικό δίκτυο θα έπρεπε στην πραγματικότητα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία να σταματήσουν τη λειτουργία τους στα τέλη Δεκεμβρίου του 2022. Πριν από τη λήψη μιας απόφασης, ωστόσο, θα πρέπει να εξεταστεί το αποτέλεσμα του τρέχοντος stress test για τον ενεργειακό εφοδιασμό, είπε ο Σολτς και αναφέρθηκε στη «διαφορετική» ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα διάφορα κρατίδια. Στη Βαυαρία, ειδικότερα, η επέκταση της Αιολικής Ενέργειας έχει προχωρήσει πολύ αργά. Επίσης, η επέκταση των δικτύων μεταφοράς προς το Νότο δεν έχει προχωρήσει τόσο γρήγορα, όσο είχε προγραμματιστεί.
Ο Καγκελάριος κατηγόρησε έμμεσα τη Ρωσία ότι αναζητά προσχήματα για την έλλειψη προμηθειών φυσικού αερίου. Μετά τη συντήρησή του στον Καναδά, ο αεριοστρόβιλος για το Nord Stream 1 μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή. «Η τουρμπίνα είναι εκεί, μπορεί να παραδοθεί, απλώς θα πρέπει κάποιος να πει ότι τη θέλω, και τότε θα μεταφερθεί πολύ γρήγορα», τόνισε ο Σολτς. «Είναι προφανές ότι τίποτα, απολύτως τίποτα, δεν εμποδίζει την περαιτέρω μεταφορά του αεριοστροβίλου και την εγκατάστασή του στη Ρωσία».
Στο μεταξύ, η ενεργειακή κρίση έχει αντίκτυπο στις τιμές του φυσικού αερίου. Το μέσο κόστος ανά νοικοκυριό έχει αυξηθεί κατά 184% από τον Αύγουστο του 2021 και έχει σχεδόν τριπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο. «Ωστόσο, η τιμή αυτή θα αυξηθεί ακόμα σημαντικά», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα Ενέργειας Τόρστεν Στορκ.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις