Ο αγωγός φυσικού αερίου «Τουρκικό ρεύμα» (Turkish Stream) αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αρτηρίες για την τροφοδότηση της Ευρώπης με ρωσικό αέριο, γι’ αυτό και οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα έπρεπε να είναι ευγνώμονες στην Τουρκία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην εισαγωγική ομιλία του, με την οποία υποδέχθηκε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Παρασκευή, στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι, στη Μαύρη Θάλασσα.
«Ο Turkish Stream σε αντίθεση με άλλες κατευθύνσεις μεταφοράς των υδρογονανθράκων μας στην Ευρώπη, λειτουργεί άψογα, ρυθμικά, χωρίς οποιαδήποτε διακοπή. Εννοώ ότι προμηθεύει όχι μόνο τους καταναλωτές στην Τουρκία, αλλά θέλω άλλη μια φορά να το επαναλάβω, αλλά και τους καταναλωτές στην Ευρώπη. Επομένως νομίζω ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να είναι ευγνώμονες στην Τουρκία για το ότι, διασφαλίζει την αδιάλειπτη διέλευση του αερίου μας στην ευρωπαϊκή αγορά», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, σημειώνοντας ότι η ενεργειακή συνεργασία με την Τουρκία τόσο με την αγορά πετρελαίου, αερίου, άνθρακα και άλλων προϊόντων, εξελίσσεται «παντού σε μεγάλους όγκους και ποσότητες, χωρίς οποιεσδήποτε διακοπές».
Ο Ρώσος ηγέτης αναφέρθηκε επίσης στα υπόλοιπα μεγάλα επενδυτικά και ενεργειακά σχέδια μεταξύ των δύο χωρών, όπως η κατασκευή του ατομικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Άκουγιου και υπενθύμισε ότι ρωσική κυβερνητική αντιπροσωπεία του οικονομικού τομέα επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες την Τουρκία, όπως συμφώνησαν οι Πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας πριν από τρεις εβδομάδες στη συνάντησή τους στην Τεχεράνη, εξέτασε τις πολλές κατευθύνσεις διμερούς συνεργασίας, η πρόοδος της οποίας αποτυπώθηκε στο γεγονός ότι «την περασμένη χρονιά αυξήθηκε το διμερές εμπορικό ισοζύγιο κατά 57%, ενώ τους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς μέχρι και τον Μάιο η αύξηση έφθασε το 200%».
Ο κ. Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο ηγέτες θα κατορθώσουν σήμερα υιοθετώντας τις συμφωνίες, που επιτεύχθηκαν στις διαβουλεύσεις των προηγούμενων ημερών, να υπογράψουν «το σχετικό μνημόνιο για την ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων» των δύο χωρών και ευχαρίστησε δημόσια τον Ταγίπ Ερντογάν για τη συμβολή του στην επίτευξη της συμφωνίας για τα σιτηρά από τα ουκρανικά λιμάνια με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, ενώ ταυτόχρονα «υιοθετήθηκε η συμφωνία-πακέτο για ανεμπόδιστη μεταφορά ρωσικών τροφίμων και ρωσικών λιπασμάτων στις διεθνείς αγορές», γεγονός, που έχει ιδιαίτερη σημασία για πολλές χώρες, κυρίως αναπτυσσόμενες, «οι οποίες βρίσκονται στο χείλος μεγάλων προβλημάτων στην τροφοδοσία τους με προϊόντα και λιπάσματα».
Κλείνοντας την εισαγωγική παρέμβασή του, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από τα ρωσικά ειδησεογραφικά δίκτυα, ο κ. Πούτιν σημείωσε ότι θα συζητηθούν επίσης και «τα ζητήματα ασφαλείας στην περιοχή, πρωτίστως εννοώ τη συριακή κρίση, όπου Τουρκία και Ρωσία είχαν πολύ μεγάλη συμβολή στην ομαλοποίηση της κατάστασης».
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει διπλωματικά επανειλημμένως αντιταχθεί στα σχέδια, που έχει προαναγγείλει ο Ταγίπ Ερντογάν για μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία, καλώντας την Άγκυρα να αποφύγει την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.
Μιλώντας μετά τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι δύο ηγέτες θα ανοίξουν μια «νέα σελίδα» στις διμερείς σχέσεις, καθώς οι δύο κυβερνητικές αντιπροσωπείες εργάστηκαν παραγωγικά και «σήμερα θα μπει πλέον η τελεία» σε πολλά ζητήματα, που συζητήθηκαν και αφορούν στις ενεργειακές σχέσεις, τον «διάδρομο των σιτηρών» μέσω της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και τις μεταφορές και τον τουρισμό, «τομείς, όπου έγιναν βήματα».
Ανταποδίδοντας τα εγκώμια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «κατά την άποψη της Τουρκίας, η Ρωσία παίζει έναν ιδιαίτερο ρόλο στη διεθνή σκηνή» κι εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι δύο ηγέτες «θα δώσουν ακόμη περισσότερη προσοχή και θεωρώ ότι αυτό θα διευκολύνει την κατάσταση στην περιοχή ως προς τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», σημειώνοντας ότι «η αλληλεγγύη μας έχει από αυτήν την άποψη μεγάλη σημασία και τα βήματα και οι συναντήσεις μας θα εδραιώσουν όλη αυτή την τάση, τις σχέσεις μας». Παρατήρησε μάλιστα ότι «ο κόσμος έστρεψε το βλέμμα του στο Σότσι», διερωτώμενος «τι θα συζητήσουμε» και «παρακολουθεί επισταμένως τη συνάντησή μας», μετά από την οποία «η καλύτερη απάντηση θα σταλεί σ’ αυτούς τους κύκλους, αυτά τα πρόσωπα», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις σε ποιους ακριβώς αναφέρεται.
Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε ειδικά στον πυρηνικό σταθμό του Άκουγιου, λέγοντας ότι έχει μεγάλη σημασία για την τουρκική οικονομία, καθώς θα καλύπτει το 10% των συνολικών αναγκών της, γι’ αυτό και υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό η διαδικασία να συνεχιστεί χωρίς οποιεσδήποτε αναβολές, ώστε να διεξαχθεί όλο αυτό το έργο βάσει του χρονοδιαγράμματος και να ολοκληρωθεί βάσει του υπάρχοντος σχεδίου.
Ο πρώτος αντιδραστήρας του Άκουγιου σχεδιάζεται να εγκαινιαστεί την επόμενη χρονιά, κατά την επέτειο της 100ετίας της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Όπως έχει ανακοινώσει νωρίτερα το Κρεμλίνο δεν αναμένεται να γίνουν δηλώσεις μετά το πέρας των συνομιλιών των Προέδρων Ρωσίας και Τουρκίας έπειτα από τουρκικό αίτημα «λόγω έλλειψης χρόνου».
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις