ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 75% η τουριστική κίνηση στην Κύπρο σε σχέση με το 2019 – «Άλλα δύο σχέδια χορηγιών μέχρι το τέλος του χρόνου»

Στο 75% η τουριστική κίνηση στην Κύπρο σε σχέση με το 2019 – «Άλλα δύο σχέδια χορηγιών μέχρι το τέλος του χρόνου»

Η τουριστική κίνηση στην Κύπρο έχει φτάσει μέχρι στιγμής στο 75% σε σχέση με το 2019, ανέφερε ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πλέον στο νησί περισσότεροι τουρίστες από διάφορες άλλες αγορές, όπως τη Γερμανία, την Ελβετία, τη Γαλλία και την Ελλάδα.

Σε δηλώσεις στο Φρέναρος ο κ.  Περδίος είπε ότι «αν αναλογιστεί κανείς τις αντιξοότητες των τελευταίων ετών, δηλαδή την πανδημία του κορωνοϊού και τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν τα πηγαίνουμε και άσχημα. Ευτυχώς βλέπουμε τα αποτελέσματα της δουλειάς των τελευταίων τριών ετών, αυτές τις προσπάθειες να έχουμε καινούργιες αγορές ή περισσότερη σημασία σε αγορές που ήταν ίσως δευτερεύουσας σημασίας στο παρελθόν».

Πρόσθεσε ότι «βλέπουμε πλέον περισσότερους Γερμανούς, Ελλαδίτες, Γάλλους, Πολωνούς, Ελβετούς, Σκανδιναβούς, Ούγγρους, Ισραηλινούς και άλλες εθνικότητες να επισκέπτονται την Κύπρο. Αυτά όλα δεν είναι αποτελέσματα μόνο της φετινής δουλειάς αλλά των τελευταίων τριών ετών από όλους τους φορείς του τουρισμού, αλλά και του Υπουργείου Μεταφορών και της Hermes για το θέμα της συνδεσιμότητας».

Όπως είπε ο κ. Περδίος «λειτουργήσαμε πάρα πολύ έγκαιρα. Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, είχαμε έτοιμο ένα πλάνο Βήτα, ξέραμε προς τα που θα κινηθούμε για να αναπληρώσουμε όσο γίνεται τη χασούρα από τη ρωσική και την ουκρανική αγορά και νομίζω ότι είμαστε σε καλά επίπεδα».

Σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή η κίνηση είναι περίπου στο 75% σε σχέση με το 2019. Βλέπουμε ότι και ο Ιούλιος πήγε πάρα πολύ καλά, το ίδιο και ο Αύγουστος, ενώ αναμένουμε πολύ καλές πληρότητες και τον Σεπτέμβριο».

Παρουσίαση προγράμματος για επαναπροσδιορισμό του κυπριακού τουρισμού

Όσον αφορά την παρουσίαση του προγράμματος για επαναπροσδιορισμό του τουρισμού της Κύπρου, που έγινε το πρωί στους Μύλους Χατζηγιώρκη στο Φρέναρος, ο κ. Περδίος είπε πως «μετά από δουλειά τριών περίπου ετών έχουμε φτάσει στο σημείο να υπάρχουν γύρω στα 15 σχέδια χορηγιών ενώ θα ανακοινωθούν άλλα δύο μέχρι το τέλος του χρόνου. Τα πλείστα από τα σχέδια αυτά αφορούν την ενδοχώρα, την ύπαιθρο, τα ορεινά και τις ακριτικές περιοχές της Κύπρου».

Πρόσθεσε ότι «το μήνυμα που στέλνουμε στους Δημάρχους και Κοινοτάρχες της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου είναι ότι υπάρχει πλέον και η ενδοχώρα που μπορεί να διαπρέψει τουριστικά ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Περδίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «μέσα από τις αυθεντικές εμπειρίες και τα Σήματα Ποιότητας που έχει ανακοινώσει τους τελευταίους δώδεκα μήνες το Υφυπουργείο Τουρισμού, μπορεί και η ενδοχώρα της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου να στήσει το προϊόν που επιθυμούμε να έχουμε».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον υπάρχει ενδιαφέρον από τους Δήμους και τις Κοινότητες για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ο Υφυπουργός Τουρισμού είπε πως «είναι κάτι καινούργιο, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τις Κοινότητες, ωστόσο η συγκεκριμένη προσπάθεια έχει αγκαλιαστεί και υπάρχει η διάθεση από όλους». «Προσπαθούμε ως Υφυπουργείο να κάνουμε αυτές τις παρουσιάσεις στις Κοινότητες ούτως ώστε να μάθουν από πρώτο χέρι όλα τα σχετικά» είπε και σημείωσε πως «θεωρούμε πολύ σημαντική την επαφή αυτή».

Υπάρχει, συνέχισε «και η ανάλογη συνεργασία με Λειτουργούς του Υφυπουργείου» και πρόσθεσε ότι «το νερό έχει μπει στο αυλάκι και θεωρώ πως τα επόμενα 4-5 χρόνια μέσα από τις χορηγίες που έχουν εξαγγελθεί, υπάρχουν πολλά χρήματα που θα δοθούν στις μικρές μας Κοινότητες και εναπόκειται πλέον σ’ αυτές, αλλά και στους επιχειρηματίες να τα εκμεταλλευθούν».

Αναφερόμενος στα σχέδια ο Υφυπουργός είπε πως «ουσιαστικά 15 από αυτά επιχορηγούν ιδιαίτερα τις ειδικές μορφές τουρισμού, την αναβάθμιση σε υποδομές για άτομα με κινητικές δυσκολίες, ενώ υπάρχουν τα σχέδια του Ταμείου Ανάκαμψης που επιχορηγούν ταβέρνες και εστιατόρια που χρησιμοποιούν τοπικά υλικά και αναδεικνύουν την κυπριακή γαστρονομία. Ακόμα πρόσφατα έχει εξαγγελθεί ένα σχέδιο που επιχορηγεί την δημιουργία αυθεντικών εμπειριών ή την λειτουργία χώρων για αυθεντικότερες εμπειρίες, τη γενικότερη αναβάθμιση των Κοινοτήτων αισθητικά».

Σημείωσε επίσης ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει νέο σχέδιο που αφορά τις ανακαινίσεις, σε ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα, αγροτουριστικά στην ύπαιθρο, στα ορεινά και στις ακριτικές περιοχές. Ακόμα σε ό,τι αφορά ξενοδοχεία σε ολόκληρη την Κύπρο, είπε ότι θα υπάρξει ένα πρόγραμμα το οποίο επιχορηγεί την μετατροπή χώρων σε χώρους για υγεία, ευεξία, βοηθούμενη διαβίωση και ιατρικό τουρισμό.

Αυτός, συνέχισε «είναι ο πυλώνας των σχεδίων επιχορηγήσεων τα οποία είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υφυπουργείου Τουρισμού και καλώ όλους να την επισκέπτονται συχνά για οποιεσδήποτε αλλαγές».

Όσον αφορά τον δεύτερο πυλώνα, ο Σάββας Περδίος είπε πως «αυτός αφορά τα Σήματα Ποιότητας του Υφυπουργείου. Δεν θέλουμε πλέον απλά να λέμε ότι στην Κύπρο έχουμε ωραίο κλίμα, καλό φαγητό και όμορφη ύπαιθρο, αφού αυτός είναι ένας πολύ γενικευμένος τρόπος για να προβάλει κανείς τη χώρα».

Εξήγησε ότι «μιλούμε πλέον για πιο συγκεκριμένους τρόπους παρουσιάζοντας τα Σήματα Ποιότητας του Υφυπουργείου, για παράδειγμα το κυπριακό πρόγευμα, το Taste Cyprus, το vegan friendly σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, τους δρόμους της κουμανταρίας, τις ειδικές διαδρομές, τα μονοπάτια της φύσης, το γεωπάρκο Τροόδους, τα Χριστουγεννιάτικα χωριά και τα colourful villages, που είναι η πιστοποίηση που δίνεται στα χωριά που φτάνουν σε ένα πολύ ψηλό επίπεδο».

Επίσης υπάρχει «η αυθεντική διαδρομή 3 χιλιάδων χιλιομέτρων 'heartland of legends' και οι παραλίες με γαλάζια σημαία. Ολα αυτά τα Σήματα είναι τρόποι πιστοποίησης επιχειρήσεων αλλά και Κοινοτήτων ώστε να μπορούν να προβάλουν με πιο εξειδικευμένο τρόπο τους εαυτούς τους και να μπορούμε και εμείς ως Κύπρος να μιλούμε με πιο εξειδικευμένο τρόπο στο εξωτερικό». 

Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός «αν κάποιος σήμερα ρωτήσει - και το κάνουν αρκετοί - τι εστί Κύπρος, εμείς λέμε ότι η Κύπρος δεν είναι μόνο ένα νησί του ήλιου και της θάλασσας, λέμε επίσης ότι είναι ένα νησί με ιστορία και πολιτισμό. Πάνω απ’όλα όμως είναι ένα νησί γεμάτο αθλητικές εμπειρίες που είναι διαθέσιμες ολόχρονα, είναι προσβάσιμες για όλους και πάνω απ΄όλα βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις η μία από την άλλη».

Με αυτό τον τρόπο, συνέχισε «θέλουμε να προβάλουμε το γεγονός ότι όχι μόνο έχουμε τόσο πολλές εμπειρίες, αλλά και ότι οι αποστάσεις μεταξύ τους δεν είναι μακρινές και έτσι ένα άτομο μπορεί να επισκεφθεί σε μια μέρα 4-5 Κοινότητες και να έχει διαφορετικές εμπειρίες, τις οποίες θα κρατήσει για μια ολόκληρη ζωή».

Σημειώνεται ότι η παρουσίαση του Υφυπουργού Τουρισμού, έγινε στην παρουσία των Δημάρχων Παραλιμνίου, Δερύνειας και Σωτήρας και Κοινοταρχών της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top