ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική «βόμβα» στα χέρια Αναστασιάδη- Η επιστολή του Προέδρου του ΟΑΥ

Πολιτική «βόμβα» στα χέρια Αναστασιάδη- Η επιστολή του Προέδρου του ΟΑΥ

Άλλη μια σοβαρή κρίση στο χώρο του Γενικού Συστήματος Υγείας καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση, και προσωπικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος από χθες έχει στα χέρια του την τρισέλιδη επιστολή με πρόθεση παραίτησης, του Προέδρου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Θωμά Αντωνίου. Η επιστολή περιέχει σοβαρότατες αιχμές από τον Πρόεδρο του ΟΑΥ, «για συνεχείς και απροκάλυπτες επιθέσεις που δέχεται το ΓεΣΥ από θεσμικούς και παραθεσμικούς φορείς, οι οποίες κορυφώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες».

Ο Θωμάς Αντωνίου, ο οποίος διορίστηκε στην προεδρία του ΟΑΥ επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια, αναγνωρίζεται από όλους, μηδέ του Προέδρου της Δημοκρατίας εξαιρουμένου, ο ένας από τους πρωτεργάτες του ΓεΣΥ, που αφιέρωσε χρόνο και ενέργεια, χωρίς να διεκδικήσει ούτε ένα σεντ αμοιβή.

Η τελευταία σταγόνα

Η καταγγελία που διατυπώθηκε σε βάρος του Αντωνίου για ασυμβίβαστο, λόγω του ότι η σύζυγός του τυγχάνει φυσιοθεραπεύτρια και είναι συμβεβλημένη με τον ΟΑΥ, αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, κυρίως γιατί θεωρήθηκε κτύπημα κάτω από τη μέση. Ο Θωμάς Αντωνίου είχε προαναγγείλει την παραίτησή του σε περίπτωση που ο Πέτρος Αγαθαγγέλου καταλάμβανε θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ, αλλά η παύση του από το Υπουργικό, μετά την απόσυρση της πρότασης του ΚΕΒΕ, τον έκανε να αναθεωρήσει. «Ωστόσο το ζήτημα δεν είναι ούτε προσωπικό ούτε νομικό αλλά εξόχως πολιτικό. Μετά και την γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου θα λάβω τις δικές μου αποφάσεις τις οποίες και θα δημοσιοποιήσω σύντομα» αναφέρει ο Θωμάς Αντωνίου, με εμφανή την ενόχληση από τη δήλωση του Μάριου Πελεκάνου, ο οποίος αναφέρθηκε «σε επιθυμία του να παραιτηθεί» και όχι ότι ουσιαστικά εξωθήθηκε σε παραίτηση. «Δεδομένων των τελευταίων εξελίξεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μέσω επιστολών που έχουν σταλεί πριν από λίγο, ζητά όπως λάβει τις επι του θέματος γνωματεύσεις και απόψεις του Γενικού Εισαγγελέα και της Επιτροπής Ασυμβίβαστου ως οι αρμόδιες Αρχές, προτού λάβει τις όποιες αποφάσεις του» σημείωνε ο Μάριος Πελεκάνος. Επ’ αυτού ο Θωμάς Αντωνίου υποστηρίζει ότι: «Για το ενδεχόμενο ασυμβίβαστου, οφείλω να αναφέρω ότι ο σεβασμός και η εμπιστοσύνη μου στην Επιτροπή για Έλεγχο του Ασυμβίβαστου είναι δεδομένη και απόλυτη, και η απόφαση μου να θέσω την παραίτηση στον ΠτΔ λήφθηκε πριν την δημοσιοποίηση της πρόθεσης της επιτροπής για διερεύνηση άρα είναι ανεξάρτητη αυτής. Οφείλω επίσης να πω ότι ήταν κοινός τόπος ανάμεσα στους νομικούς πως το θέμα ασυμβίβαστου στο νόμο του ΓεΣΥ δεν επεκτείνεται σε συζύγους και άλλα συγγενικά πρόσωπα την στιγμή του πρώτου μου διορισμού πριν 10 περίπου χρόνια και αυτή ήταν η αντίληψη από το διορίζον όργανο και στον επαναδιορισμό μου».

Αιχμές για συμφέροντα

Στην επιστολή του ο Θωμάς Αντωνίου τονίζει ότι από την πρώτη ημέρα του διορισμού μου ως προέδρου του ΟΑΥ έχω ταχθεί να υπηρετήσω την ιδέα του ΓεΣΥ με όλες μου τις δυνάμεις. «Το γεγονός αυτό από μόνο του με κατέστησε πολλές φορές και εμένα προσωπικά στόχο επιθέσεων από διάφορους εξωθεσμικούς κύκλους. Οι ανοίκειες αυτές επιθέσεις, οι οποίες το τελευταίο διάστημα εκπορεύονται δυστυχώς και από θεσμικούς φορείς και κύκλους που αντιπαρατάχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, έχουν ξεπεράσει το όριο που προσωπικά θεωρώ ότι οι στοιχειώδεις κανόνες κοσμιότητας, ευθυκρισίας και αξιοπρέπειας επιβάλλουν, αφού επεκτάθηκαν πλέον και σε μέλη της οικογένειάς μου. Εάν παρέμεναν σε προσωπικό επίπεδο δεν θα με πτοούσαν. Επειδή όμως ενέχουν μια σαφή πολιτική διάσταση, εφόσον θεωρώ πως απώτερος τους στόχος είναι το ίδιο το Σύστημα Υγείας της χώρας μας και επειδή πρόθεσή μου είναι να υποβοηθήσω και να διευκολύνω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαχειριστεί πολιτικά πλέον την κατάσταση, έχω θέσει την παραίτηση μου στη διάθεσή του».

Καυτή πατάτα

Μετά την κρίση που ξέσπασε στο ΓεΣΥ μετά το σίριαλ Αγαθαγγέλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλείται να διαχειριστεί το ζήτημα κατά τρόπο επιδέξιο, ώστε να περιοριστεί η ζημιά που προκαλείται σε ένα θέμα που φιγουράρει στην προμετωπίδα των επιτευγμάτων της διακυβέρνησής του. Ο ίδιος εξάλλου χαρακτήρισε το ΓεΣΥ ως δικό του παιδί, και σε καμιά περίπτωση δεν θα ήθελε να επιβεβαιώσει όσους ανησυχούν ότι μεθοδεύεται η επαναφορά του πολυασφαλιστικούσυστήματος από…την πίσω πόρτα, όπως ευθέως άφησαν να νοηθεί ακόμη και οι δύο πρώην υπουργοί της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, Γιώργος Παμπορίδης και Κωνσταντίνος Ιωάννου, επί θητείας των οποίων το ΓεΣΥψηφίστηκε και εφαρμόστηκε, αντιστοίχως.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαχαιρώματα στη Λευκωσία: Υπέκυψε στα τραύματά του ο 26χρονος – Εκτός κινδύνου η οικιακή βοηθός

Σκέψεις για να μετατραπεί σε κόμμα η «ΑΙΧΜΗ» του Δημήτρη Παπαδάκη

Καταγγελία στην Αστυνομία για ανάρτηση φωτογραφίας με παιδιά - Έρευνα για αδικήματα ρατσισμού

Λεμεσός: Επιτέθηκε στον σύντροφο της πρώην του με ρόπαλο και λιβέρι - Στο νοσοκομείο 50χρονος

Συνέχεια στη συζήτηση για πλαφόν σε νερό - Ερωτηματικό αν προλαβαίνουν το κλείσιμο της Βουλής

Τέλος στο «ρίζωμα» των γιατρών στο ΓεΣΥ: Πότε θα πρέπει να βγαίνουν από το σύστημα - Θα μπορούν να ασκούν το επάγγελμα;



Υπ. Γεωργίας: Άμεση πρόσληψη 108 ατόμων για ενίσχυση Τμήματος Δασών

Υπ. Γεωργίας: Άμεση πρόσληψη 108 ατόμων για ενίσχυση Τμήματος Δασών

Την άμεση πρόσληψη 108 ατόμων για την ενίσχυση της στελέχωσης του Τμήματος Δασών που αφορούν την κάλυψη αναγκών σε δασοπυροσβέστες, χειριστές οχημάτων ειδικού τύπου, και πυροφύλακες, ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη, δήλωσε η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top