ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κασουλίδης: Δεν πρέπει να χαρίσουμε τους Τ/κ στην Τουρκία - Ικανοποίηση για το ψήφισμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Κασουλίδης: Δεν πρέπει να χαρίσουμε τους Τ/κ στην Τουρκία - Ικανοποίηση για το ψήφισμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Εναπόκειται πλέον στους ίδιους τους Τ/κ να αποφασίσουν αν οραματίζονται να ζήσουν σε μια Κύπρο επανενωμένη μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ ή αν θέλουν να καταστούν πολιτικό παρακλάδι της Τουρκίας, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σημειώνοντας ότι η πλευρά μας κάνει ό,τι μπορεί «για να μην χαρίσει τους Τ/κ στην Τουρκία».

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων Διασποράς, στη Λεμεσό, ο κ. Κασουλίδης διαμήνυσε παράλληλα ότι η αποδοχή των ΜΟΕ που προτείνει η πλευρά μας, θα είχε αμοιβαίο όφελος και για τις δυο πλευρές, ενώ αναφερόμενος στο συσχετισμό Κυπριακού και Ουκρανικού, είπε πως κάποιοι είναι επιλεκτικοί στην καταδίκη των αρχών του διεθνούς δικαίου.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε πως σήμερα βρισκόμαστε ξανά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι στο Κυπριακό «και αυτή τη φορά είναι περισσότερο από ό,τι λέγαμε κάθε φορά».

«Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη τη βούληση για άμεση επανέναρξη συνομιλιών και έχει αποδείξει την προσήλωση της στην προσπάθεια να καλλιεργήσουμε το απαραίτητο θετικό κλίμα ανάμεσα στις δυο κοινότητες», είπε και υπέδειξε ότι έχουμε προτείνει ένα πακέτο από φιλόδοξα ΜΟΕ και προχωρήσαμε σε μονομερείς πρωτοβουλίες για καλλιέργεια θετικού κλίματος προς βελτίωση της καθημερινότητας των Τουρκοκυπρίων.

Εμείς, συνέχισε, γνωρίζουμε ότι η Κύπρος ανήκει στον κυπριακό λαό που απαρτίζεται από Ε/κ, Τ/κ, Μαρωνίτες, Αρμενίους και Λατίνους «και προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην χαρίσουμε τους Τ/κ στην Τουρκία».

Εξέφρασε δε την βεβαιότητα ότι η αποδοχή των ΜΟΕ θα είχε αμοιβαίο όφελος και για τις δυο πλευρές, ωστόσο, πρόσθεσε, η ηγεσία των Τ/κ, αγνοώντας τους Τ/κ, απέρριψε τις προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο ΥΠΕΞ διαμήνυσε ότι «το πρωτόκολλο Τουρκίας – κατεχομένων δημιουργεί περαιτέρω συνθήκες εξάρτησης των Τ/κ από την Τουρκία, αλλοιώνει τον κοσμικό χαρακτήρα της Τ/Κ κοινότητας και καθιστά τους Τ/Κ δέσμιους των τουρκικών σχεδιασμών αλλά και των περιορισμών που προβλέπουν οι πολιτικές της Τουρκίας σε θέματα Δημοκρατίας και ελευθερίας».

«Εναπόκειται πλέον στους ίδιους τους Τ/κ να αποφασίσουν αν οραματίζονται να ζήσουν σε μια Κύπρο επανενωμένη μέλος της ΕΕ και του ΟΗ ή αν θέλουν να καταστούν πολιτικό παρακλάδι της Τουρκίας», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, είπε ότι κανένας μας δεν μπορεί να θεωρεί πατριωτισμό τη συμφιλίωση με την στασιμότητα και την αποδοχή του status quo, καθώς κάτι τέτοιο «σημαίνει συνέχιση της κατοχής, του εποικισμού, του ξεριζωμού των προσφύγων αλλά συνάμα απομακρύνει την προοπτική επανένωσης της Κύπρου σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας».

Σημείωσε πως κατά τις επισκέψεις του σε ξένες χώρες, τους τελευταίους επτά μήνες, δεν διαπιστώνει διολίσθηση των θέσεων στο Κυπριακό, ούτε οχλήσεις προς την πλευρά μας για λύση δυο κρατών, αλλά στήριξη στη συμφωνημένη λύση, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Στην ομιλία του ο ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στο Ουκρανικό, λέγοντας ότι η δική μας προσπάθεια επικεντρώνεται στην ανάδειξη της Κύπρου ως αξιόπιστου, εξωστρεφή και προβλέψιμου δυτικού εταίρου εντός της ΕΕ, χωρίς παρελκυστικές τακτικές και πισωγυρίσματα, που εντάσσεται με ευθύτητα και συνέργεια, με κοινές θέσεις και πολιτικές της ΕΕ, σε πνεύμα ενότητας και αλληλεγγύης.

Επεσήμανε δε ότι «στην εξωτερική μας πολιτική δεν είμαστε δυτικόστροφοι, ήμαστε Δυτικοί» και υπογράμμισε πως όσες φορές επιλέξαμε πολιτικές κρημνοβασίες και πολιτικές του ναι μεν αλλά, είχαμε αρνητικές συνέπειες.

Την ίδια ώρα τόνισε ότι οι ίδιες αρχές που παραβιάζονται στην περίπτωση της Ουκρανίας από τη Ρωσία, παραβιάζονται και στην περίπτωση της Κύπρου, από την Τουρκία, για 48 συναπτά έτη. «Συνεπώς, δεν μπορούν κάποιοι να είναι επιλεκτικοί στην καταδίκη αυτών των αρχών, ούτε να προωθούν μια πολιτική προσέγγιση των double standards», δηλαδή των δύο μέτρων και σταθμών, συμπλήρωσε.

Απευθυνόμενος προς τους απόδημους, ο Ιωάννης Κασουλίδης είπε ότι ο ρόλος των οργανώσεων τους είναι καθοριστικής σημασίας στη διατήρηση τα ταυτότητας των Κυπρίων αλλά και στην προώθηση των δικαίων αιτημάτων του λαού μας και στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Η Κύπρος, συμπλήρωσε, είναι περήφανη για τους απόδημούς της, αφού αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της κουλτούρας, του ήθους και των παραδόσεων του νησιού και η ΝΕΠΟΜΑΚ σηκώνει στις πλάτες της την φροντίδα και την έγνοια για την επόμενη γενιά Κυπρίων της διασποράς, που αναμένεται να ξεπεράσουν σε αριθμό τους Κύπριους που διαμένουν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ικανοποίηση για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας

Την ικανοποίησή του για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), εξέφρασε την Παρασκευή από τη Λεμεσό ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

Παράλληλα τόνισε ότι το ΥΠΕΞ θα συνεχίσει να στηρίζει και να περιφρουρεί την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σημειώνοντας παράλληλα ότι εμμένουμε στη δική μας θέση όσον αφορά το θέμα του συρματοπλέγματος στην Νεκρή Ζώνη.

Στο περιθώριο του συνεδρίου των αποδήμων, ο κ. Κασουλίδης ρωτήθηκε κατά πόσο η Λευκωσία είναι ικανοποιημένη από το ψήφισμα, λέγοντας πως «είμαστε ικανοποιημένοι γιατί πολλά είχαν λεχθεί προηγουμένως σαν σχόλια όσον αφορά τις εκθέσεις του ΓΓ, ευρέως επικράτησε η άποψη ότι δεν γινόταν στις εκθέσεις αναφορά στη βάση λύσης του Κυπριακού, της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα».

Όπως είπε, μελέτησε 20 εκθέσεις του παρελθόντος και «καμία δεν είχε αναφορά στην βάση της λύσης. Και δεν κατάλαβα γιατί αυτό το θέμα ανήχθη σε κύριο θέμα», διερωτήθηκε.

Ο κ. Κασουλίδης εξήγησε ότι η ικανοποίηση της Λευκωσίας οφείλεται στο γεγονός ότι στο ψήφισμα - εκεί που αποφασίζει το ΣΑ - «και γίνεται αναφορά, και επιβεβαιώνεται η βάση λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, και γίνεται αναφορά στα ψηφίσματα του ΟΗΕ που αφορούν την Αμμόχωστο, που αφορούν τις δηλώσεις του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας που καλεί σε αναστροφή των ενεργειών στις οποίες έχει προβεί εις βάρος των νομίμων κατοίκων» με το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Επίσης, το ψήφισμα «ασφαλώς εκφράζει τη λύπη του διότι δεν υπάρχουν συνομιλίες» και, όπως είπε ο κ. Κασουλίδης, «προσθέτουμε και τη δική μας» λύπη. 

«Καταλαβαίνετε όλοι ότι δεν μπορούμε να πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνοι μας, με κάποιον πρέπει να συζητούμε και η πλευρά που πρέπει να συζητούμε βάζει όρους και προϋποθέσεις οι οποίες αντίκεινται και στο μόλις εκδοθέν ψήφισμα» συμπλήρωσε.

«Για αυτούς όλους τους λόγους είμαστε ικανοποιημένοι», είπε, συμπληρώνοντας ότι «ασκείται κριτική όσον αφορά την Νεκρή Ζώνη. Εδώ γίνεται αναφορά από τις εκθέσεις ότι παραβιάζεται η Νεκρή Ζώνη λόγω των εμποδίων που έχουμε στήσει με την ελπίδα ότι θα ανακόψουμε τη λαθρομετανάστευση, όμως εμάς η δική μας εκδοχή όπως υπάρχει από το ‘74, δεν συμφωνεί με την εκδοχή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για το πού βρίσκονται τα όρια της Νεκρής Ζώνης».

Και καταλαβαίνετε, συνέχισε, πόσο ευαίσθητοι είμαστε, μετά από τα όσα υπεστήκαμε από τη εισβολή ότι ούτε σπιθαμή γης δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε να αλλάξουμε από εκείνο που πιστεύουμε ότι είναι η γραμμή κατάπαυσης του πυρός και εν συνεχεία η ένθεν και ένθεν τοποθέτηση της Νεκρής Ζώνης.

Εμείς, ανέφερε, κάναμε το παν για να εξυπηρετήσουμε την ελεύθερη κίνηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, κάναμε διαπραγματεύσεις εβδομάδων προτού το ΥΠΕΣ τελικά προχωρήσει για να βάλει αυτό που δεν είναι ούτε φράκτης, ούτε τείχος. «Είναι συρματοπλέγματα τα οποία δεν βρίσκονται σε μόνιμη κατασκευή και υπάρχουν είσοδοι σε διάφορα σημεία τα οποία μπορεί η ΟΥΝΦΙΚΥΠ να χρησιμοποιεί για τις δικές τις περιπολίες» σημείωσε.

Τόνισε ότι εμείς θα περιφρουρήσουμε και θα στηρίξουμε την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και εξέφρασε την «μεγάλη καταδίκη μας για την απόπειρα που έγινε εντός της Νεκρής Ζώνης από κάποιους εγκληματίες που αν η Ειρηνευτική Δύναμη βοηθούσε περισσότερο την Αστυνομία, μπορούσε να είχε διαλευκάνει το ατύχημα αυτό».

Σε ερώτηση αν η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν είχε λόγο όταν γίνονταν οι διαπραγματεύσεις, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι εκείνα που έλεγε στις διαπραγματεύσεις, τα λέει και τώρα. Απλώς και εμείς εκείνα που λέγαμε στις διαπραγματεύσεις, τα λέμε και τώρα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εκλογές στις ΗΠΑ: Έτσι εκλέγεται ο Πρόεδρος - Πότε θα ξέρουμε αν είναι ο Τραμπ ή η Χάρις - Τι γίνεται αν υπάρξει ισοψηφία

• Θρίλερ στην Αμαλιάδα: Και έκτο νεκρό βρέφος - Η αλλαγή της κατάθεσης από τη μητέρα του τελευταίου παιδιού

• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;

• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;

• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά

• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο



ΑΝΑΛΥΣΗ: Επηρεάζουν την Κύπρο οι Αμερικανικές Εκλογές; Διεθνολόγος στο «Τ»

ΑΝΑΛΥΣΗ: Επηρεάζουν την Κύπρο οι Αμερικανικές Εκλογές; Διεθνολόγος στο «Τ»

Σε απόλυτο ντέρμπι, στο οποίο όμως εμφανίζει μικρό προβάδισμα η Κάμαλα Χάρις έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, εξελίσσονται οι αμερικανικές εκλογές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top