Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ.Πατσαλής είπε πως, πέραν από το γεγονός ότι η τραγωδία της 11ης Ιουλίου 2011 υπενθυμίζει σε όλους το καθήκον έναντι της πατρίδας, μας υποδεικνύει παράλληλα ότι πρέπει να είμαστε ένα κράτος με ορθή οργάνωση και διαχείριση των μικρών και μεγάλων θεμάτων, ούτως ώστε να μην έχουμε να αντιμετωπίσουμε ξανά «μεγάλα και μικρά Μαρί».
Του μνημοσύνου προέστη ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος ενώ επιμνημόσυνο λόγο είπε ο Επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Γιώργος Κέντας, ο οποίος εξήρε το έργο και τη θυσία του αρχιπλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη και του Ανθυπασπιστή Κλεάνθη Κλεάνθους.
Οι δύο τους, μαζί με τους άλλους 11 ήρωες, ανέφερε, παρέμειναν ολόρθοι, ανδρείοι, Έλληνες, ενώ η φωτιά η παντάνασσα πλησίαζε και κατάφεραν μέσα σε μια στιγμή να αναβιώσουν τη μοίρα του λαού μας, να σηκώσουν στους ώμους τους όλη την ευθύνη, «την ευθύνη άλλων, οι οποίοι όχι μόνο δεν τόλμησαν ποτέ να αναλάβουν, ούτε καν μέρος της θεσμικής τους ευθύνης, αλλά τόσο πριν όσο και μετά δείλιασαν, κρύφτηκαν και υβριστικά αποπειράθηκαν στο τέλος να λοιδορήσουν και να σπιλώσουν τη μνήμη των γενναίων».
Ανέφερε ακόμη πως το χρέος της πολιτείας, «το δικό μας χρέος προς τον Ανδρέα Ιωαννίδη, τον Κλεάνθη Κλεάνθους και τους άλλους 11 θυσιασθέντες, παραμένει έως και σήμερα ανεκπλήρωτο και ημιτελές, αφού για την έκρηξη στο Μαρί δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη».
Του μνημοσύνου ακολούθησε, στους τάφους των ηρώων, στο κοιμητήριο Σφαλαγγιώτισσας, αφή της φλόγας που έφεραν έφεδροι καταδρομείς από το χώρο της τραγωδίας, τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων.