Ένα ακόμη πρωινό 20ης Ιουλίου που ξυπνάμε στο άκουσμα των σειρήνων. Άλλοι ιδρωμένοι από τους εφιάλτες με τους Τούρκους εισβολείς να τους κυνηγούν, άλλοι μη γνωρίζοντας το γιατί ήχησαν, κι άλλοι να γυρνάνε το κεφάλι κλείνοντας τα αυτιά.
Οι σειρήνες σήμαναν στις 5:30 το πρωί, ώρα απόβασης των Τούρκων στην περιοχή Πέντε-Μίλι της Κερύνειας. Περίπου 40.000 στρατιώτες έφτασαν στις ακτές της Κύπρου ως ειρηνική επέμβαση μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου από την ΕΟΚΑ Β εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’.
Οι τραγικές συνέπειες της εισβολής
Το αποτέλεσμα της εισβολής ήταν 200.000 πρόσφυγες, 4.000 νεκροί και πάνω από 2.000 χιλιάδες αγνοούμενοι με την Τουρκία να καταλαμβάνει παράνομα το 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) με ημερομηνία 15 Ιουλίου 2022, παραμένουν ακόμη 975 αγνοούμενοι, 775 ελληνοκύπριοι και 200 τουρκοκύπριοι.
Μιλώντας στο ThemaOnline, ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής κοινότητας στη ΔΕΑ, Λεωνίδας Παντελίδης, σημείωσε πως, «σήμερα επτά συνεργεία και 100 άτομα εργάζονται αδιάλειπτα στις εκταφές και δεν θα εγκαταλείψουμε το έργο μας μέχρι να τους βρούμε όλους».
Όπως τόνισε ο κ. Παντελίδης, «το έργο της ΔΕΑ είναι καθαρά ανθρωπιστικό και προχωρεί είτε υπάρχει ένταση ή καλό κλίμα». Ο κ. Παντελίδης είναι αισιόδοξος πως μετά από δύο χρόνια δυσκολιών με την πανδημία και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, οι αριθμοί δείχνουν βελτίωση στην ανεύρεση αγνοούμενων.
Οι «μαύρες» μέρες του Ιούλη
Στις 19 Ιουλίου ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ εκφώνησε ομιλία ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου χαρακτήρισε το πραξικόπημα ως εισβολή της Χούντας στην Κύπρο και κατάλυση της ανεξαρτησίας της, ενώ ταυτόχρονα κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να παρέμβει με όλα τα πρόσφορα μέσα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας.
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετζεβίτ, άρπαξε την ευκαιρία που επιζητούσε η Άγκυρα από πολύ καιρό και ισχυριζόμενος ότι δεν επρόκειτο για εισβολή, αλλά για «ειρηνική επέμβαση», με σκοπό την επαναφορά της συνταγματικής τάξης στην Κύπρο, που είχε καταλυθεί από το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, εισέβαλε μια μέρα μετά, στις 20 Ιουλίου 1974.
Με την κωδική ονομασία «Αττίλας» η τουρκική εισβολή ξεκίνησε στις 0530 στις 20 Ιουλίου 1974, με αποβατικές και αεροπορικές επιχειρήσεις. Οι αλεξιπτωτιστές έπεφταν μαζικά ενώ δυνάμεις πεζικού της Τουρκίας αποβιβάζονταν στις παραλίες της Κερύνειας. Συμμετείχαν συνολικά γύρω στους 40.000 άνδρες υπό τη διοίκηση του αντιστρατήγου Νουρετίν Ερσίν.
Η «κυβέρνηση» των πραξικοπηματιών του Νίκου Σαμψών παραιτήθηκε υπό το βάρος των εξελίξεων στις 23 Ιουλίου 1974.
Στη Γενεύη άρχισαν πυρετώδεις διαβουλεύσεις για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης υπό την αιγίδα του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Τζον Κάλαχαν. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, εκπροσωπούμενη από τον Γλαύκο Κληρίδη, αξίωσε για πρώτη φορά μετά το 1963 εφαρμογή των Συνθηκών Ζυρίχης-Λονδίνου και του Κυπριακού Συντάγματος. Η Τουρκία αρνήθηκε και προέβαλε το πάγιο αίτημά της για γεωγραφικό χωρισμό του νησιού.
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Τουράν Γκιουνές αντιπρότεινε σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία θα ήταν δικοινοτικό ομοσπονδιακό κράτος πολλών καντονιών, στο οποίο οι Τουρκοκύπριοι θα έλεγχαν το 34% περίπου του νησιού. Ο Κληρίδης ζήτησε αναβολή 36 ή 48 ωρών, για να συμβουλευτεί το Υπουργικό Συμβούλιο. Οι Τούρκοι απέρριψαν το αίτημά του.
Ενόσω διαρκούσαν οι διπλωματικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη δεν φαινόταν να επιτυγχάνεται αίσια έκβαση και η Τουρκία, αφού πρώτα στις 3:30 τα ξημερώματα της 14 Αυγούστου του 1974 απέσυρε την αντιπροσωπεία της, σε λιγότερο από 1 1/2 ώρα μετά (4:35 π.μ. της ίδιας ημέρας) προχώρησε και στο δεύτερο κύμα εισβολής υπό την κωδική ονομασία "Αττίλας 2» με την κατάληψη της Μόρφου, της Αμμοχώστου και της Καρπασίας.
Παρά τις εκκλήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ [Ψήφισμα 353 (1974)] και τη γρήγορη αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στο νησί, η Τουρκία κατέλαβε το 36,2 τοις εκατό της εδαφικής επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκτόπισε βίαια περίπου 200.000 Ελληνοκυπρίους από τις εστίες τους. Άλλοι 20.000 Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι παρέμειναν στις κατεχόμενες περιοχές, εξαναγκάστηκαν και αυτοί τελικά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν καταφύγιο στις ελεγχόμενες από την κυπριακή Κυβέρνηση περιοχές. Μέχρι τον Απρίλιο 2013 λιγότεροι από 328 εγκλωβισμένοι Ελληνοκύπριοι και 109 Μαρωνίτες παρέμεναν στις κατεχόμενες περιοχές.
Ο Μακάριος επέστρεψε στην Κύπρο τον Δεκέμβριο του 1974.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις