ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: «Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοουμένου»

ΠτΔ: «Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοουμένου»

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη διακρίβωση της τύχης μέχρι και του τελευταίου των αγνοουμένων, ανέφερε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προσθέτοντας ότι είναι απαίτηση μας από τον ΟΗΕ, την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα, η Τουρκία να συμμορφωθεί και να συνεργαστεί για την αποτελεσματική εξέταση της τύχης των αγνοουμένων.

Σε χαιρετισμό του, σε εκδήλωση με την ευκαιρία των μαύρων επετείων του Ιουλίου 1974, στο Πανόραμα Αγνοουμένων στον Κόρνο, που ανέγνωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κυριάκος Κούσιος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι βρίσκεται με τους συγγενείς «με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης» συμμεριζόμενος τον πόνο που διέρχονται για 48 χρόνια, συνεπεία της αδιευκρίνιστης τύχης των αγαπημένων τους ατόμων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διατράνωσε «την αμετάθετη προσήλωση στον αγώνα για την οριστική επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού ζητήματος» και χαιρέτησε ιδιαιτέρως την παρουσία των εξ Ελλάδας συγγενών αγνοουμένων «οι οποίοι προσμένουν το ίδιο καρτερικά και αγωνίζονται με επιμονή διεκδικώντας το αυτονόητο και αναφαίρετο δικαίωμά τους να πληροφορηθούν για τα προσφιλή τους πρόσωπα».

Πρόσθεσε πως γνωρίζει ότι «το συνεχιζόμενο ειδεχθές αυτό έγκλημα, αποτελεί για όλους τους συγγενείς, απάνθρωπη μεταχείριση, αφού παρά τη διερεύνηση σημαντικού αριθμού υποθέσεων, η τύχη 775 Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων παραμένει αδιευκρίνιστη. Αυτό γιατί είναι καλά γνωστή η άρνηση της τουρκικής πλευράς να συνεργαστεί παρέχοντας τις οφειλόμενες πληροφορίες στην Διερευνητική Επιτροπή, προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στον τομέα των ερευνών».

Έχοντας πλήρη επίγνωση της ευθύνης αλλά και οφειλής που έχουμε ως Πολιτεία, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «εκείνο που θέλω να σας διαβεβαιώσω, είναι για τη βούληση να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, παρά τις όποιες δυσκολίες, για τη διερεύνηση και διακρίβωση της τύχης του συνόλου των αγνοουμένων μας στη βάση επίσημων και αποδεικτικών στοιχείων. Ενεργώντας με ιδιαίτερη ευαισθησία, μαζί με τον Επίτροπο Προεδρίας, το μέλος της ελληνοκυπριακής πλευράς της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, επιδιώκουμε την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των προσπαθειών που καταβάλλουμε».

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε «οι συναρμόδιες υπηρεσίες προβαίνουν σε συνεχή αξιολόγηση των επιτευχθέντων αποτελεσμάτων, ως επίσης των προβλημάτων που προκύπτουν, προς βελτίωση των επιδιωκόμενων αποτελεσμάτων. Την ίδια στιγμή, μέσα από την ανάληψη έντονης διπλωματικής δραστηριότητας και αξιοποιώντας τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στα διάφορα κέντρα λήψης αποφάσεων και διεθνή φόρα, έχουμε επιτύχει την περαιτέρω προβολή, ευαισθητοποίηση και άσκηση πιέσεων προκειμένου η Τουρκία να τεθεί προ των ευθυνών της».

Είναι απαίτησή μας, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «τόσο από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τη διεθνή κοινότητα ευρύτερα, η Τουρκία να συμμορφωθεί με τη νομική και ηθική υποχρέωση που έχει στη βάση του διεθνούς δικαίου και να συνεργαστεί για την αποτελεσματική εξέταση της τύχης των αγνοουμένων. Αυτή την απαίτηση εγείρουμε ως προτεραιότητα και στο πλαίσιο της όποιας προσπάθειας για επίλυση του κυπριακού ζητήματος».

Αυτή ακριβώς η συμβολή στην ανεύρεση των αγνοουμένων, σημείωσε «είναι που θα συμβάλει και στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος το οποίο σαφέστατα θα υποβοηθά τις προσπάθειες της όποιας ουσιαστικής διαπραγμάτευσης. Μια διαπραγμάτευση η οποία θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις ούτως ώστε να καταστεί η πατρίδα μας ένα πραγματικά κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, κράτος ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας για όλους ανεξαρτήτως τους πολίτες της».

Ένα κράτος, είπε «στο οποίο θα εφαρμόζονται και θα γίνονται σεβαστοί οι δημοκρατικοί θεσμοί, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κοινοτικό κεκτημένο, οι αρχές και οι αξίες του ευρωπαϊκού ιδεώδους και των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή τη θέση είναι που καθιστώ κατ’ επανάληψη σαφή, τόσο στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στους εταίρους μας στην ΕΕ, στα Μόνιμα και μη Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και ευρύτερα τη διεθνή κοινότητα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά «για την απόλυτη προσήλωσή μας στον στόχο της απελευθέρωσης και επανένωσης της πατρίδας μας, στο πλαίσιο μίας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα απαλλάσσει τον τόπο μας από αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων και στρατούς κατοχής. Κατεύθυνση προς την οποία θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε αναλώνοντας το άπαν των δυνάμεών μας, αποφασισμένοι να παρέχουμε ένα ειρηνικό μέλλον για όλους τους Κυπρίους, με πλήρη σεβασμό στην αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαιρέτως, ανεξαρτήτως εθνοτικής καταγωγής».

Απευθυνόμενος στους συγγενείς των αγνοουμένων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «η υπόθεση του θανάτου» με την παράδοση σ’ αυτούς «μόνο μερικών οστών, ως αποτέλεσμα των σκόπιμων μετακινήσεων από τους αρχικούς χώρους ταφής, από την κατοχική δύναμη, σε καμία των περιπτώσεων δεν πρόκειται να γίνει για εμάς αποδεκτή, ως λύση του προβλήματος των αγνοουμένων. Αντιθέτως, υπερασπιζόμενοι το νόμιμο δικαίωμα που έχετε όλοι εσείς οι συγγενείς των αγνοουμένων να πληροφορηθείτε με επίσημα και αποδεικτικά στοιχεία για την τύχη των δικών σας, θα  συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη διακρίβωση της τύχης μέχρι και του τελευταίου των αγνοουμένων».

Να είστε βέβαιοι, είπε ότι «ενεργώντας με ιδιαίτερη ευαισθησία, οι προσπάθειές μας θα συνεχιστούν παρά τις όποιες δυσκολίες και προβλήματα. Σημαντικό παράγοντα προς την ενίσχυση και ευόδωση των προσπαθειών μας, αποτελεί η μαρτυρία οποιασδήποτε πληροφορίας που θα οδηγήσει στην αποκάλυψη πιθανών σημείων ταφής».

Ο Πρόεδρος τόνισε ακόμα ότι «λαμβάνοντας υπόψη πως πρόκειται για ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα που δεν διακρίνει τους αγνοούμενους με βάση την εθνοτική τους καταγωγή, η προσοχή μας στρέφεται σε όλους τους αγνοούμενους, Ελληνοκύπριους, Ελλαδίτες και Τουρκοκύπριους. Στο πλαίσιο αυτό κάνω για άλλη μια φορά έκκληση προς όλους όσοι κατέχουν πληροφορίες για αγνοούμενους, οι οποίες θα οδηγήσουν στην εξακρίβωση της τύχης έστω και ενός αγνοουμένου να τις καταθέσουν».

Απευθυνόμενος στους συγγενείς των αγνοουμένων, ο Πρόεδρος είπε πως γνωρίζει τον 48χρονο Γολγοθά που διαβαίνουν, ότι συμμερίζεται απόλυτα τον πόνο τους και ευχήθηκε ο Θεός να τους δίνει «δύναμη, κουράγιο και ελπίδα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Όπως σε όλα τα προβλήματα, έτσι και η αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και βίας χρειάζεται συλλογικότητα και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση δεν παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο αλλά προχωρά με πρακτικές και ουσιαστικές δράσεις.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top