Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να συζητήσει την Τρίτη στην Τεχεράνη με τον Τούρκο ομόλογό του μεταξύ άλλων και το ζήτημα της απομάκρυνσης των σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, δήλωσε ο βοηθός του Ρώσου Προέδρου επί διεθνών θεμάτων, Γιούρι Ουσακόφ.
«Ναι, φυσικά θα συζητηθεί. Εξελίσσεται εξαιρετικά εντατική εργασία. Όπως γνωρίζετε, στις 13 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη έγινε η πρώτη τετραμερής συνάντηση για το σιτάρι με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και του ΟΗΕ. Συμφωνήσαμε να προετοιμάσουμε ένα κοινό έγγραφο, το οποίο θα καθόριζε τη νομική βάση και τους γενικούς κανόνες εξαγωγής των σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια. Επίσης συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός κοινού συντονιστικού κέντρου στην Κωνσταντινούπολη. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε την εργασία σε αυτήν την κατεύθυνση, αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί», είπε ο Γ. Ουσακόφ, προσθέτοντας ότι το θέμα «θα συζητηθεί 100%».
Με την ιδιότητά τους ως ηγετών των κρατών-εγγυητών της διαδικασίας της Αστάνα, για τη διευθέτηση του Συριακού, οι πρόεδροι του Ιράν, Ιμπραχήμ Ραΐσι, ως οικοδεσπότης, της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως φιλοξενούμενοι, συμμετέχουν την Τρίτη στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί με την υιοθέτηση Κοινής Δήλωσης των αρχηγών των τριών κρατών.
Σύμφωνα με πηγές του Κρεμλίνου, «σε μεγάλο βαθμό χάρη στη συντονισμένη εργασία Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας, στο μεγαλύτερο μέρος του συριακού εδάφους διατηρείται σταθερό καθεστώς κατάπαυσης των εχθροπραξιών και παραμένει σταθερή η κατάσταση, μειώθηκε το επίπεδο της βίας, συνετρίβησαν οι βασικές εστίες του Ισλαμικού Κράτους, ουσιαστικά υπονομεύθηκε η ισχύς των άλλων τρομοκρατικών ομάδων, αποκαταστάθηκε ο έλεγχος της κυβέρνησης της Συρίας στην πλειονότητα των επαρχιών της χώρας».
Ειδική θέση στην τριμερή συζήτηση θα έχει η ανθρωπιστική υποστήριξη της κυβέρνησης και του λαού της Συρίας, καθώς «σοβαρή αρνητική επίδραση είχαν οι παράνομες μονομερείς κυρώσεις της Δύσης έναντι της Δαμασκού», σημείωσε ο Γ. Ουσακόφ.
Όπως αναμένεται, στη διμερή συνάντηση του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Ιμπραχήμ Ραΐσι, αλλά και με τον πνευματικό ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, θα συζητηθούν τα σχέδια των δύο πλευρών να αναβαθμίσουν τη συνεργασία των δύο κρατών σε νέο επίπεδο, που χαρακτηρίζεται ως «στρατηγική εταιρική σχέση» και θα αποτυπωθεί στη διακρατική συμφωνία, που ετοιμάζεται εντατικά. «Το Ιράν είναι ένας σημαντικός εταίρος της Ρωσίας, οι σχέσεις μας έχουν φιλικό χαρακτήρα, έχουν πολυετή ιστορία, αναπτύσσονται εξαιρετικά αποτελεσματικά στο πλέον ευρύ φάσμα κατευθύνσεων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ενόψει του ταξιδιού του Β. Πούτιν στο Ιράν ο στενότερος σύμβουλός του επί διεθνών θεμάτων.
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται από πολλές πλευρές και στη διμερή συνάντηση των προέδρων Ρωσίας και Τουρκίας, καθώς έγκυρες πηγές επεσήμαναν στο ΚΥΠΕ ότι «η Τουρκία μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκινήσει την επιχείρηση, που έχει προαναγγείλει στη Βόρειο Συρία, δείχνοντας να έχει εισακούσει τις σχετικές αποτρεπτικές δηλώσεις του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών». Κατά τις ίδιες πηγές, «αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη ένα είδος διαπραγμάτευσης για το θέμα και ευελπιστούμε ότι οι ρωσικές ενστάσεις θα παραμείνουν σεβαστές από την τουρκική πλευρά», καθώς η Άγκυρα έχει προειδοποιηθεί για την σοβαρή πιθανότητα να αποσταθεροποιηθεί η κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.
Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, κατά τη συζήτηση των προέδρων Πούτιν και Ερντογάν θα θιγούν «κομβικές πλευρές της ρωσο-τουρκικής συνεργασίας, η πορεία υλοποίησης των κορυφαίων σχεδίων στον εμπορικό-οικονομικό τομέα», ενώ θα γίνει ανταλλαγή απόψεων και για σειρά διεθνών ζητημάτων, μεταξύ των οποίων το Ουκρανικό. Στη σχετική ανασκόπηση των διμερών σχέσεων σημειώνεται ότι εξελίσσεται κανονικά η συνεργασία στο πλαίσιο των «στρατηγικών σχεδίων», με ειδικότερη αναφορά στην εξαγωγή 12,8 δισ. κυβικών μέτρων αερίου μέσω των δύο υποθαλάσσιων αγωγών Turkish και Blue Stream, ενώ «συνεχίζεται η ανέγερση του ατομικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Άκουγιου, με τον πρώτο αντιδραστήρα να σχεδιάζεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την επέτειο των 100 χρόνων της Τουρκίας το 2023, ενώ στις 21 Ιουλίου θα οργανωθεί η τελετή θεμελίωσης (έκχυσης του πρώτου τσιμέντου) για τον τέταρτο αντιδραστήρα».
Σύμφωνα με τον Γ. Ουσακόφ, η συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν θα είναι η πρώτη διά ζώσης για τη φετινή χρονιά, ενώ ήδη οι δύο ηγέτες είχαν δέκα τηλεφωνικής συνομιλίες. Παράλληλα με τις εργασίες της τριμερούς Συνόδου Κορυφής και πριν από τη διμερή συνάντηση, Ρώσοι και Τούρκοι αξιωματούχοι θα συζητήσουν ειδικότερα μια σειρά από οικονομικά θέματα, με πρώτο εξ αυτών την προώθηση των αμοιβαίων συναλλαγών στα εθνικά νομίσματα των δύο χωρών. Παρεμφερή θέματα αναμένεται να συζητήσει η ρωσική αντιπροσωπεία, που συνοδεύει τον Πρόεδρο Πούτιν, δηλαδή ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Αλεξάντρ Νόβακ, και ο βοηθός του Ρώσου Προέδρου επί οικονομικών ζητημάτων, Μαξίμ Ορέσκιν, και με την ιρανική πλευρά.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις