Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Physiology, υποστηρίζει ότι όσοι συμπληρώνουν το καθημερινό πρόγραμμα εκγύμνασης με 15 λεπτά σάουνα βελτιώνουν σημαντικά το καρδιαγγειακό τους προφίλ.
Πρόκειται για την πρώτη μελέτη μελέτη που εξετάζει τον μακροχρόνιο συνδυασμό άθλησης και σάουνα σε μη κλινικό πληθυσμό.
Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η έκθεση στην θερμότητα – υπό τη μορφή της σάουνα – έχει θετική επίδραση στην καρδιαγγειακή λειτουργία. Όμως οι περισσότερες έρευνες ήταν σύντομες (διάρκεια 2-4 εβδομάδες) και εστίαζαν στην σάουνα σε αθλητές.
Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Jyväskylä στην Φινλανδία, εστίασαν σε ενήλικες εθελοντές 30-64 ετών που έκαναν δουλειές γραφείου και γυμνάζονταν λιγότερο από 30 λεπτά την εβδομάδα.
Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, όπως υψηλή χοληστερόλη, υπέρταση, παχυσαρκία, κάπνισμα ή οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου.
Με τυχαία επιλογή εντάχθηκαν σε μια από τις εξής τρεις ομάδες:
- πρόγραμμα γυμναστικής με ασκήσεις αντίστασης και αερόβιες ασκήσεις τρεις φορές την εβδομάδα – 5ο λεπτά έκαστη συνεδρία
- πρόγραμμα γυμναστικής με ασκήσεις αντίστασης και αερόβιες ασκήσεις τρεις φορές την εβδομάδα – 5ο λεπτά έκαστη συνεδρία + 15 λεπτά σάουνα
- ομάδα ελέγχου (χωρίς άθληση και σάουνα).
Στην σάουνα οι συμμετέχοντες ήταν ελεύθεροι να αποχωρήσουν πριν το 15λεπτο αν δεν αισθάνονταν άνετα, αλλά όλοι τελικά έκαναν πλήρη συνεδρία.
Μετά από οκτώ εβδομάδες, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι υπήρχε αύξηση του μέγιστου ρυθμού κατανάλωσης οξυγόνου -δείκτης καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας- και στις δύο ομάδες άθλησης, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Όμως στην ομάδα που έκανε σάουνα υπήρχαν μεγαλύτερες αυξήσεις στον μέγιστο ρυθμό κατανάλωσης οξυγόνου και μειώσεις στην ολική χοληστερόλη και τη συστολική αρτηριακή πίεση, συγκριτικά με όσους έκαναν μόνο γυμναστική.
«Αυτή η μελέτη δημιουργεί ευκαιρίες για τη διερεύνηση μικρότερων περιόδων τακτικής άσκησης σε συνδυασμό με σάουνα και παρέχει υποστήριξη για την χρήση της ως πιθανή θεραπευτική εναλλακτική λύση, ιδιαίτερα για όσους έχουν μειωμένες ικανότητες άσκησης», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Earric Lee.
ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις